TEKST REALIZIRAN U SURADNJI S GRADOM PULOM

MONVIDAL Kombinacija urbane, dinamične sredine i mirne obiteljske atmosfere: PREDSTOJI IZGRADNJA JAVNOG PARKIRALIŠTA U VALTURSKOJ ULICI VRIJEDNOG 1,45 MILIJUNA KUNA

Kako je istaknuo predsjednik Mjesnog odbora Monvidal Matija Rojnić, ove godine će se projektirati i park - dječje igralište u Japodskoj za što je već izrađena geodetska podlogaOve godine će se projektirati park - dječje igralište u Japodskoj za što je već izrađena geodetska podloga

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Mjesni odbor Monvidal obuhvaća područje istoimene gradske četvrti i to je prostor na kojem živi oko 2 tisuće stanovnika. Radi se o lokaciji koja žiteljima pruža brojne pogodnosti i vrlo je atraktivna budući da kombinira karakter urbane i dinamične sredine s mirnijom atmosferom koju pruža okruženje obiteljskih kuća. Razvoj ove zone grada stoga je uočljiv kako u brojnim novogradnjama, tako i u brojnim urbanim segmentima koji prate potrebe žitelja.

Važna izgradnja rotora

U tom kontekstu može se posebno istaknuti prošlogodišnja izgradnja rotora na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna ugovorene vrijednosti nešto manje od 5,5 milijuna kuna, kao i novoizgrađena prometnica koja povezuje Valtursku ulicu s Japodskom i ulicom Bože Gumpca ugovorene vrijednosti od gotovo 1,3 milijuna kuna.

- Izgradnjom ovog rotora znatno se utjecalo na sigurnost i protočnost prometa u gradu. Razvoj prometne infrastrukture od vitalnog je značaja za razvoj grada i projekti su to koji zahtijevaju pomno planiranje i dobru pripremu posebno u vremenskom pogledu izvođenja, budući da se teži okončati ih u vrijeme manjih prometnih opterećenja. To smo postigli i drago mi je što smo uspješno riješili još jednu od osjetljivih točaka cestovnoga prometa u gradu Puli, komentirajući investiciju kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Područje grada koje objedinjava dinamičan i mirni obiteljski život (Snimio Duško Marušić Čiči)

Paralelno s izgradnjom kružnih tokova osigurani su i uvjeti za pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću tako da su ugrađene rampe za koje im omogućavaju neometan i siguran pristup kolniku.

Osim izgradnje kolnih i pješačkih površina investicijom je obuhvaćena i izgradnju oborinske odvodnje, javne rasvjete, elektroničke "kabelske kanalizacije" te izmještanje postojećih instalacija HEP-a i Vodovoda.

- Drago mi je da se naš Mjesni odbor razvija, da imamo puno mladih ljudi i obitelj s djecom koji tu žele živjeti. Zadovoljni smo što je izrađen rotor na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna što nam je bilo izuzetno bitno, a sada će se graditi i parkiralište u Valturskoj. Nedavno su zamijenjeni i stupovi javne rasvjete u Monvidalskoj ulici. Radi se, gradi se i to je najbitnije, ističe predsjednik ovog Mjesnog odbora Matija Rojnić.

Sanacija javnih površina

U prethodnom je razdoblju, prema ukazanoj potrebi i po prijedlogu Mjesnog odbora, između ostalog, sanirane su javno-prometne i pješačke površine u Pazinskoj, Rakovčevoj i Stankovićevoj ulici, kao i nekim drugim lokacijama. Uređen je nogostup u Monvidalskoj ulici uz tvrđavu Monvidal do Humske, a u sklopu izvanrednog održavanja, saniran je i dio Faverijske ulice, a koji se odnosio na sanaciju asfaltnog zastora i rubnjaka u predmetnoj ulici, na potezu od Rakovčeve do Bujske ulice u vrijednosti od oko 225 tisuća kuna. Izrađen je prometni elaborat, ishodovana suglasnost prometne policije i postavljena odbojna ograda na dijelu Humske ulice, a prometni elaborat i suglasnost MUP-a pribavljeni su i za postavljanje pješačkog prijelaza na Faverijskoj ulici kod dječjeg igrališta. Uz to izvedeni su i radovi na ugradnji rampi na budućim pješačkim prijelazima i izvršeno njihovo označavanje, a nova organizacija prometa s tzv. "ležećim policajcima" uvedena je na dijelu Rakovčeve i Stankovićeve ulice.

I investitori vole ovaj dio grada (Snimio Duško Marušić Čiči)

Prošle godine izvršena je i sanacija nogostupa u Pazinskoj ulici od Bujske do Stankovićeve te sanacija dijela nogostupa u Flegovoj ulici.

Kako je istaknuo predsjednik Mjesnog odbora Monvidal, ono što predstoji jest izgradnja javnog parkirališta u Valturskoj ulici za što je u proračunu za 2021. godinu osigurano 1,45 milijuna kuna. Ove godine će se projektirati park - dječje igralište u Japodskoj za što je već izrađena geodetska podloga.

Isto tako bitno je istaknuti da je Plinara tijekom 2012. i 2013. izvršila rekonstrukciju postojećeg plinovoda gradskog plina za prihvat prirodnog plina za kompletno naselje Monvidal. Svi potrošači gradskog plina su u tom razdoblju prešli na prirodni plin. Plinara danas zajedno s Gradom proširuje svoju mrežu u naselju Monvidal u skladu s proširenjem naselja i željama investitora koji grade višestambene zgrade u naselju Monvidal.

Utvrda obogaćuje zonu

Trgovačko društvo Vodovod kroz proteklih je nekoliko godina na području ovog mjesnog odbora izgradio i rekonstruirao oko 2 kilometara vodovodne mreže uključujući rekonstrukciju magistralnog cjevovoda u Studenčevoj ulici i dijelu Japodske ulice, rekonstrukciju distributivne vodovodne mreže u Japodskoj ulici, te izgradnju nove mreže sukladno razvoju stambene zone u Ulici Bože Gumbca. Za realizaciju navedenih zahvata utrošeno je oko 2,3 milijuna kuna.

Pula kao grad tritisućljetne povijesti poznat je po svojim vrijednim antičkim spomenicima, a nešto manje po isto tako impresivnoj ostavštini Austro-ugarske monarhije iz 19. odnosno s početka 20. stoljeća. Radi se zapravo o cijeloj Puli, koja je od 1820. do 1916. godine arhitektonski oblikovana kao utvrđeni grad. Nekad glavna luka Austro-ugarske monarhije, Pula i njena okolica više od stoljeća čuvaju 26 utvrda ili fortifikacija te osam topničkih bitnica, šezdesetak baterija, rovova, podzemnih tunela i mnogih drugih zanimljivosti. Jedna od tih utvrda nalazi se u neposrednoj blizini Arene, na brdu Monvidal, i ona je nakon odlaska Monarhije u više navrata mijenjala svoju namjenu. Danas se uz tu utvrdu nalazi uređeno dječje igralištu o kojem, kao i ostalim na području grada, brine Grad Pula putem gradskog trgovačkog društva Castrum Pula 97. Njegovom uređenju doprinijeli su i mališani koji su kroz nedavnu akciju sudjelovali u sadnji 14 stabala koja će svojim će raskošnim krošnjama stabla pružiti ugodan hlad za još ugodnije trenutke igre na otvorenom. Spomenimo i da je na dječjem igralištu uz mnoštvo igrala postavljena i antistres podloga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater