Kako popularizirati slikovnicu i njezine autore

OVCA U KUTIJI Više od tisuću posjetitelja na programima Festivala slikovnice u Pazinu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

U petodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici, djeci i odraslima te struci, održan je velik broj književnih programa, likovnih radionica, čitanja, jedna književna šetnja, nekoliko stručnih predavanja te Off program (samo za punoljetne)….

 

Peti međunarodni festival slikovnice "Ovca u kutiji" održan je prošlog tjedna u Pazinu, a dio festivalskog programa odvijao se i u mjestima Trviž, Motovun, Karojba, Tinjan, Sveti Petar u Šumi, Cerovlje, Lupoglav i Gračišće.

Slikovnica u izlogu

U petodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici, djeci i odraslima te struci, održan je velik broj književnih programa, likovnih radionica, čitanja, jedna književna šetnja, nekoliko stručnih predavanja te Off program (samo za punoljetne). Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić osobno se uključio i na gradskom trgu čitao slikovnicu djeci. Kao i prethodnih godina održana je akcija "Slikovnica u izlogu" u kojoj su tijekom festivala bile izložene do sada nagrađivane slikovnice.

U Likovnoj galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin otvorena je izložba svih slikovnica koji su tijekom proteklih godina bile nagrađene nagradom "Ovca u kutiji" i prema ocjeni dječjeg žirija, ali i stručnog žirija. Inače, "Ovca u kutiji" jedina je nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri (članovi žirija mijenjaju se svake godine). Već nekoliko godina dodjela nagrada održava se u okviru međunarodnog sajma knjiga Interliber.

Popularizacija slikovnice

U okviru festivala održan je već tradicionalno okrugli stol u kojem su svi akteri govorili iz svog aspekta o slikovnici kao neizostavnom mediju od najranije dobi pa do slikovnice kao štiva za odrasle. Govorilo se o kvaliteti teksta i ilustracija, označavanju slikovnica prema dobi čitatelja, temama u slikovnicama, te zastupljenosti slikovnica u odnosu na cjelokupnu nakladničku produkciju u Hrvatskoj.

Festival u brojkama sažet je u ukupno 50 programa od kojih je 26 bilo za djecu i mlade, 12 za odrasle i 12 zajedničkih. Od ukupno 1.226 posjetitelja i sudionika bilo je 798 djece i mladih i 428 odraslih.

Inicijator i glavni organizator nagrade i festivala je neprofitna udruga Knjiga u centru iz Zagreba, a suorganizatori Gradska knjižnica Pazin i Hrvatsko čitateljsko društvo. Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Pazina, Ministarstva kulture i medija i Zajednice nakladnika. Želja i cilj organizatora je popularizirati slikovnicu i njezine autore te od Pazina napraviti svjetski centar slikovnice u koji će jednom godišnje dolaziti umjetnici i ljubitelji ovog književnog žanra, koji time dobiva svoju visokovrijednu ulogu u promociji čitanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum