PLANINAR PULJANIN KRISTIJAN KARLUŠIĆ

PRVI ČOVJEK IZ REGIJE KOJI JE PROPJEŠAČIO VIA DINARICU: 1.300 kilometara suza, znoja i krvi


Dok dođeš do skloništa umor je već velik. Budeš slomljen. Nije ti više do ničega. Ali onda si skuhaš neku večericu. Dobro društvo ti vrati boju u lice. Mi smo, recimo, svaku večer pjevali pjesmicu 'Prija mi supica'. Ako imaš sreće, napraviš logorsku vatru i nabodeš koju kobasicu. Tu rakija najbolje pomaže ili eventualno pivo ako si u planinarskom domu, kaže Kristijan Karlušić

Na planini ne upoznaješ sebe. To su prazne priče. Sebe sam već upoznao i baš sam zato krenuo na tu pustolovinu, priča 29-godišnji Kristijan Karlušić Kićo, prvi Hrvat koji je prohodao Via Dinaricu, stazu dugačku 1.300 kilometara namijenjenu planinarima, biciklistima i drugim izletnicima. Ruta koja se proteže od Slovenije do Albanije sastoji se od tri usporedne trase. Plave koja prati Jadransku obalu, crnogoričnom šumom zaogrnute zelene staze te bijele, najteže, koja obuhvaća najviše vrhove Dinarida. Upravo je bijelom trasom, pogađate, krenuo Kristijan. Prožima se duž čitavog planinskog lanca, prateći njegove najviše vrhove.

- Već sam prije prošao 70 posto te staze. Bio sam na tim planinama. Ali još uvijek je postojao jedan veliki upitnik nad tom rutom. Bosna i Albanija su u potpunosti neistražene. Zainteresirale su me priroda i kultura tog podneblja. Alpe su, recimo, već u potpunosti turističke staze", rekao nam je pod još uvijek jakim dojmom tek završene avanture.

- Najveća prepreka je tvoja glava. Kondiciju s vremenom dobiješ. Po tri dana ne sretneš nikoga. Ovisiš sam o sebi, govori ovaj strastveni planinar. Na putovanje dugačko dva mjeseca krenuo je u svibnju. Planirao je krenuti sam. Ali situacija se prije puta promijenila. "Deset dana prije nego što sam krenuo na put saznao sam da jedan Sinjanin također ide pokušati prohodati Via Dinaricu. Odmah smo se kliknuli. Dogovorili smo da krećemo iz Slovenije, iz Postojne. I moram reći da smo to timski odradili. Ante Romac je iskusan planinar. Sada smo poput braće. Na djelu puta nam se pridružila i Hana Geder iz Slovenije, žena-lavica sa psom. Pas nažalost nije mogao do kraja. Veseli Pan. Ali bolje za njega da je išao doma. Neizmjerno sam zahvalan što su mi se pridružili. Bez njih ne bi bilo isto". (Chiara BILIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater