u galeriji Amfiteatar

IZLOŽBA "Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana"


"Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana", naziv je izložbe otvorene u Galeriji Amfiteatar. Autori su Jure Kusetič i Tina Lah, iz Narodnog muzeja Slovenije, a izložba prikazuje rezultate projekta "Claustra - Kameni branici Rimskoga Carstva", uspješno realiziranoga u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje OP Slovenija-Hrvatska 2007. - 2013. te je dio nastavka tog programa.

Projekt traje do veljače 2020.

Projekt je 2014. i 2015. vodio Javni zavod Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine, a partneri su bili Narodni muzej Slovenije, Hrvatski restauratorski zavod, uz Primorsko-goransku županiju i udrugu Žmergo.

Novim projektom "CLAUSTRA+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum" u sklopu OP Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. istaknut će se povezanost graditeljske i kulturne baštine toga rimskog obrambenog sustava i njegova prirodnog okruženja u svrhu promicanja turističkih potencijala. Projekt će trajati do veljače 2020. pod vodstvom Javnog zavoda Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine.

Partneri na projektu su Zavod Ivana Cankara za kulturu, sport i turizam Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Turistička zajednica Kvarnera.

Claustra Alpium Iuliarum

- Zbog krize vlasti i opasnosti od sve češćih prodora barbarskih vojski sredinom trećeg stoljeća, počelo se intenzivno razmišljati o osiguravanju samog središta Rimskog Carstva. To je razlog zbog kojeg vojni stratezi počinju graditi utvrde i ostale obrambene strukture u unutrašnjosti državnog teritorija. Jedno od ključnih strateških područja za obranu Italije bio je prostor između Kvarnerskog zaljeva i Julijskih Alpa. Na tom je području između druge polovice trećeg i početka petog stoljeća funkcionirao obrambeni sustav poznat pod nazivom Claustra Alpium Iuliarum. Sustav se sastojao se od obrambenih zidova građenih na strateški najranjivijim zonama, nadzornih kula i utvrda koji su, maksimalno koristeći razvedenu geomorfologiju područja, zatvarali sve važnije prijelaze preko kojih se s istoka moglo prodrijeti prema sjeveroistočnoj Italiji, vele autori.

Izložba se može pogledati svakodnevno od 9 do 17 sati u Galeriji Amfiteatar, a ulaz je slobodan. (V. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum