IZLOŽBA

Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće" u Galeriji C8: Kako je iz VELIKE LJUBAVI NASTAO SLASTAN KOLAČ

| Autor: Mladen RADIĆ

Ovu zanimljivu izložbu su priredili riječki Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Peek&Poke - Muzej djetinjstva. Izložba je nadahnuta ljubavnom pričom Clare Ward princeze Caraman de Chimay i Jancsija Riga koja je punila novinske stupce na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće

 

Ljubavna priča iz koje se izrodio jedan slastan i kremasti kolač tema je izložbe "Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće" otvorenoj jučer u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli, a koja će ovaj prostor krasiti do rujna. Ovu zanimljivu izložbu su priredili Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke - Muzej djetinjstva, također iz Rijeke. Izložba je nadahnuta ljubavnom pričom Clare Ward princeze Caraman de Chimay i Jancsija Riga koja je punila novinske stupce na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Priča je to i o povijesti Rijeke i jednom razdoblju koje je odavno prohujalo, a Pula je prva koja je ugostila izložbu nakon Rijeke.

Promocija riječke kulture

- Odlična je priča koja stoji iza svega ovog, a odličan je i kolač koji je iz nje nastao, rekao je otvarajući izložbu ravnatelj AMI-ja Darko Komšo.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić napomenula je da je ova izložba nastala suradnjom institucionalne i neinstitucionalne kulture, misleći na njihovu suradnju s Peek&Pokeom, a sve je tim zanimljivije što je ljubavna priča povezana s nečim što je slatko. Osim toga, ona ovu izložbu vidi kao priliku da posjetitelje, uključujući turiste potakne na malo jače poznavanje riječke kulture.

Jedna od autorica izložbe Tea Perinčić, inače viša kustosica u riječkom muzeju pojasnila je da se radi o ljubavnoj priči između mađarskog romskog violiniste Jancsija Riga koji je od malih nogu naučio svirati violinu, bio je vrlo uspješan i sa svojim orkestrom svirao u Parizu gdje ga je zapazila Clara Ward. Ona je bila bogata Amerikanka udana za belgijskog princa s kojim je imala dvoje djece te je zapazila Jancsija. Odlučila je krenuti za svojim srcem, napustila je muža i krenula u život s Jancsijem čime je htjela pokazati svim ženama da se emancipiraju i da slijede svoje srce. Kako kaže Perinčić, u toj priči ona je puno jači karakter nego što je Rigo, ali upravo po njemu je nazvan kolač koji je nastao iz njihove veze. Perinčić je na pomoći zahvalila i Katarini Pocedić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Istre na posudbi predmeta.

Oživljeni duh povijesti

Koautor izložbe Svetozar Nilović iz muzeja Peek&Poke kaže kako spomenuti kolač ima neki duh povijesti 19. i 20. stoljeća, no postoj i priča koja nije vezana samo za kolač, no upravo s njim je, navodno, Rigo osvojio srce Clare Ward. Izložba je vezana uz ostavštinu Austro-Ugarske monarhije koja je ostavila trag u Rijeci i Puli, a Nilović je napomenuo i da od izložbe ne bilo ništa bez pomoći Vere Ružić.

Prisutne je pozdravila i izložbu otvorila pročelnica za kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.

Oni koji su došli na otvaranje imali su prilike kušati spomenuti kolač i uvjeriti da se radi o specijalitetu kojeg bi valjalo vratiti na menije slastičarnica i restorana. Taj se kolač spravljao i rado jeo u Rijeci, sve do iza Drugog svjetskog rata da bi onda počeo nestajati dok se Nilović i Perinčić nisu uhvatili miksera i šlaga i „zamutili“ ovu priču, pa je ova izložba pokušaj da se vrati njegova zaslužena slava, ne samo u slastičarnice u Rijeci nego i u Puli. Ipak, kako je nekoliko puta spomenuto na otvaranju, ovaj kolač moguće je naći i u najvećem istarskom gradu. O tome kako je kolač zapravo nastao postoji nekoliko objašnjenja. Postoji i priča da je Rigo navodno rekao da je kolač "taman kao njegova koža, bijel poput Clarine puti, mekan poput njegove duše i sladak kao njihova ljubav".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater