BRAZILSKI DANI

Iskustvo triju Brazilki useljenica: U HRVATSKOJ JE SVE LAKŠE I JEDNOSTAVNIJE

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Pula (Snimio Manuel Angelini)

Pula (Snimio Manuel Angelini)


Brazilski dani u Puli nastavljeni su u četvrtak online predstavljanjem iskustava triju brazilskih "useljenica", kroz razgovore s Kelly Miyashiro Franulić, Marciom Strabelli i Lucianom Blečić. Kako je bilo zamijeniti brazilske velegradove Hrvatskom, moglo se čuti iz iskustava ovih Brazilki.

Iako su se neke od njih na tu promjenu odlučile zbog ljubavi, zbog supruga Hrvata, neke je vodila i želja da svojoj djeci pruže mirniju sredinu za odrastanje te bolje obrazovanje.

- Pet godina živim ovdje, udana sam za Hrvata, imam dvoje djece i oni su glavni razlog zbog kojeg sam došla ovamo. Hrvatska je prekrasna zemlja, dolazim iz Rio de Janeira i doselili smo se zbog školovanja naše djece. Starije je dijete trebalo krenuti u prvi razred, a mlađe je bilo zadnja godina vrtića. Kod vas postoji cijela lepeza obrazovanja, djeca stignu ići i na razne slobodne aktivnosti, kod vas ima zbilja puno glazbenih, plesnih, sportskih i drugih aktivnosti za djecu. Budući da sada jedno dijete ima ujutro nastavu, drugo popodne i obrnuto, stignem i učiti hrvatski. Budući da živimo u Rijeci, uživamo i šetati okolicom grada, Opatijom i drugim mjestima. Ovdje ima puno više vremena za sve u odnosu na Brazil, kazala je Luciana Blečić.

Kelly i Marcia također su navele da je Hrvatska sigurna zemlja, da im se to jako dopalo, kao i činjenica da se ne putuje satima do posla, da se stigne toliko toga napraviti i da je upravo u tome ljepota svakodnevnog življenja i funkcioniranja.

Milan Puh predstavio je novosti spisateljske scene hrvatske zajednice u Brazilu, ističući da, posebice u zadnje vrijeme, vrijedno stvaraju i pišu te da se priprema udžbenik brazilskog portugalskog.

- Sve više radimo, stvaraju se različita književna djela, a nadam se da ćemo dogodine, za naredne Brazilske dane imati mogućnost to i predstaviti.

Nazočne su u ime pulske podružnice Hrvatske Matice iseljenika pozdravili Barbara Buršić te ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović, a sve to online.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum