moj grad je najljepši kada...

FOTOGALERIJA / Obilježen Dječji dan Grada. Djeca su Puli čestitala rođendan izložbom originalnih crteža na Giardinima

| Autor: Jelena Milović


Danas se u Puli obilježava Dječji dan grada. Tim povodom na Giardinima su djeca svih pulskih dječjih vrtića izložila svoje crteže na temu "Moj grad je najljepši kada…". Crtalo se na način da je svako dijete moglo izabrati neki od motiva koje ga asocira na njegov grad, a tih motiva nije nedostajalo.

Male, vrijedne ručice izradile su različite i originalne crteže, koje samo dječja mašta može smisliti i prenijeti na papir. Bilo je tu motiva: Arene, Zlatnih vrata - Slavoluka Sergijevaca, Dvojnih vrata, Istarskog ipsilona i istarskog poluotoka, mora i teretnih brodova iz Uljanika. Nekoj od dječici očevi su radili upravo u tom pulskom brodogradilištu, pa su im dizalice sinonim Pule, opisala nam je njihovim riječima odgojiteljica u DV Mali svijet Dolores Bašić, koja je zajedno s kolegicom Dorom Pajić i djecom postavljala likovne uratke na Giardinima.

Naime, stavljali su ih štipaljkama na špage koje su razapete između stabla te se ovi crteži trenutno vijore u samom centru grada. Neka su djeca za motiv uzela čak i gladijatore. "Djeca su radila lavirani tuš, neki su radovi s markerima, neki s običnom olovkom, temperama, a bilo je i radova koje smo, nakon što su ih djeca nacrtala, umočili u kavu.

"To im je bilo posebno jer su konstatirali da crteži stvarno imaju pravi miris kave", prepričala nam je ona. Djeca koja su sudjelovala u ovoj aktivnosti imaju od četiri do šest godina, a za to im je trebalo nekoliko dana. "Svaki smo dan imali neku drugu tehniku pa su se oprobala u svima njima. Odlično su reagirali na zadatak, a ovo je i inače jedna skupina djece s kojom možemo lijepo raditi, jer su jako radoznala. Dječja radoznalost je dobar temelj, a oni imaju veliko znanje i kao spužvice su", rekla je o svojoj skupini Cvjetići odgojiteljica Bašić.

I djeca DV Kaštanjer izložila su svoje radove na pulskim Giardinima, a koristila su također razne tehnike: flomastere, olovke, i drvene bojice. Njihovi su motivi bili ponajviše čista, zelena Pula. Dvadesetero dječice sudjelovalo je u ovom zadatku, a nešto manja skupina njih, koja su izlagala s odgojiteljicama svoje radove, bila su dobro raspoložena, čak i spremna da porazgovaraju o ovoj aktivnosti s nama.

"Volim crtati lijepo očišćenu planetu, volim kad je sve čisto i kad Pulu obasjava sunce", rekla nam je malena Mila. Čestitala je Puli rođendan i poručila da joj želi da bude "lijepa, zdrava, živa i sretna". Djeca grupe "Slonići" za ovaj zadatak su nam rekla da im je bio posebno lijep i zabavan. "Čista Zemlja, puno cvijeća i puno stabla, prevladavaju na ovim radovima, a naš je vrtić svakako orijentiran u tom smjeru. Ekološki i zeleno", rekla nam je odgojiteljica Sanja Ligutić, koja je zajedno s kolegicom Sanjom Prelac dovela dječicu u grad te su svi zajedno uljepšali naš grad sa svojim radovima.

Na Forumu je nešto kasnije ispred Gradske palače grupu djece iz talijanskog DV Rin Tin Tin dočekala zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, koja je ovom prilikom dobila i čestitku Gradu koju su joj upravo djeca i uručila. Nakon što se rukovala sa svom dječicom skupina "Delfini", pohvalila je njihovu čestitku i zahvalila im se obećavši da će čestitka svakako imati svoje mjesto u Gradskoj palači te da za nju sad moraju naći pravo mjesto. Najljepše i jest kad poruke gradu upućuju oni najmlađi, koji će u njemu najduže i živjeti, a svi se skupa nadamo i uživati.

"Djeca su radost ovog i svakog grada, društva te njegova budućnost. Ja to i kao roditelj isto mogu reći. Njihov osmijeh liječi sve rane i boli. Mi jesmo "Grad - prijatelj djece", ali moramo popraviti još puno stvari i to je najvažnije reći. Je, lijepo je, hvala svim roditeljima što se trude i čuvaju ih, kao i svim ustanovama koja brinu o djeci, ali mi imamo još puno posla što se tiče djece. Tu konkretno govorim o uvjetima za njihov što bolji život i to nam je zadatak", komentirao je ovom prilikom gradonačelnik Filip Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater