u kinu valli ovu nedjelju

Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "U ime oca - Breda"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Burra Udruga)

(Foto: Burra Udruga)


U pulskom Kinu Valli, ovu nedjelju, 5. svibnja, biti će premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "U ime oca-Breda".

Arhitektica Breda Bizjak i njezin pokojni otac, Martin Bizjak slikar, likovni pedagog i kulturni djelatnik središnji su likovi četvrtog nastavka dokumentarnog serijala "U ime oca" redateljice i scenaristice Ines Pletikos. Sa nekolicinom vizionara Martin Bizjak  inicirao je poslijeratnu urbanu transformaciju grada, a njegova kći kao predsjednica Društva arhitekata Istre, aktivistica i autorica nagrađivanih projekata poput Zerostrasse nastavlja njegovim tragom. Pokretačica je najvažnijih inicijativa usmjerenih na revitalizaciju i zaštitu javnih prostora u skladu s najvišim standardima struke - arhitekture, urbanizma i krajobrazne arhitekture.

Martin Bizjak je utemeljitelj institucija od temeljne važnosti za kulturni život Pule u drugoj polovini Dvadesetog stoljeća. Iz rodnog Hrastnika, rudarskog gradića pored Celja u Savinjskoj dolini kao apsolvent slikarstva 1957. stigao je u Pulu u posjet majci i sestri koje su se ovdje kao supruge rudara liječile od  plućne bolesti. Zaslijepljen bjelinom i horizontom, omamljen blagom klimom i novim prijateljstvima odlučio je potražiti posao kao likovni pedagog. OŠ. Moša Pijade njegovo je prvo radno mjesto. Ostalo je povijest. Gdje god i s kim god je bivao i radio, iza sebe je ostavljao nove platforme u novoj civilizaciji sa ljudima koji su ga slijedili i nadograđivali. Kino klub Jelen, MAFAF, Gradska Galerija, Festival Jugoslavenskog filma,  keramičarska radionica i arhiv Arheološkog muzeja na Brijunima. Zajedno sa Gorkom Ostojić Cvajner pokreće obnovu INK 1982., a nakon odlaska u mirovinu osniva HDLU Istre i nastavlja tamo gdje je '57 stao - slika i crta, doslovno do smrti.

Breda Bizjak je trenutno predsjednica Društva arhitekata Istre, grupe intelektualaca i inženjera koji svojim prosvjetiteljskim radom ukazuju na važnost strateškog planiranja i oblikovanja prostora u vremenu u kojem se termini poput "urbanizma" i "javnog prostora" doživljavaju kao direktni napad na eksponente nekontroliranog divljanja neoliberalnog kapitala, takozvane investitore, u politički neotpornim društvima tranzicije. Iz perspektive svoje prakse Breda uspoređuje svoju i poziciju svog oca, mogućnosti svoje i njegove generacije u izgradnji, kako voli reći, "boljeg društva za sve nas".

Autorski tim čine scenaristica i redateljica Ines Pletikos, montažeri Brankica Drašković, Ivor Ivezić i Ana Šerić,
snimatelji Michele Bulešić i Kristijan Burlović te autor špice i grafike Bruno Razum.

Za glazbu su zaduženi Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of