OTVORENO 25. DRŽAVNO NATJECANJE IZ POVIJESTI

Filip Zoričić: Da je povijest učiteljica života, Drugi svjetski rat bi bio zadnji

| Autor: Mladen Radić
Zbor Gimnazije Pula izvodi himne na svečanom otvorenju

Zbor Gimnazije Pula izvodi himne na svečanom otvorenju


U Coworking centru u Puli u srijedu je svečano otvoreno 25. Državno natjecanje iz povijesti koje se održava u Gimnaziji Pula, a iz svih dijelova Hrvatske u Pulu je stiglo oko 250 mentora i učenika.

Njih je u srijedu pozdravio pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je podsjetio da je i sam povjesničar i profesor povijesti.

- Pula je »multipovijestan« grad, ne samo multikulturalan, bogate povijesti, grad muzej, grad koji ima Arenu i od lani otvoreno Malo rimsko kazalište, Zerostrasse, Kaštel… Kažu da je povijest učiteljica života, to baš i nije tako, jer da je tome tako, onda bi Drugi svjetski rat bio zadnji svjetski rat, a ne bi, evo, danas govorili o trećem svjetskom ratu, komentirao je Zoričić uz želju da oni koji se natječu ne postignu samo dobre rezultate, nego da rade na tome da mijenjaju društvo. »Zaista vam to želim, jer moralni, mladi i pošteni ljudi stvarno mogu mijenjati društvo«, kazao je Zoričić.

- Ponosni, jer od nas dolazi poštovanje prema društvu. To što nas neki dijelovi društva i članovi društva ne poštuju, to je na njima, ali od nas dolazi poštovanje. To je početak i kraj ove priče, poručio je gradonačelnik poželjevši onima koji su došli da se zaljube dok su u Puli, ako stignu, te da unatoč teškoćama izdrže i budu hrabri.

Ravnatelj Gimnazije Nikola Vujačić kazao je da su pripremili bogat program izrazivši želju da svima, a pogotovo učenicima, ovi dani ostanu u dugom sjećanju.

- Ja sam profesor filozofije, sjećam se da smo uvijek na fakultetu, često komentirali kako humanističke znanosti nisu znanosti, nego samo prave znanosti su fizika, kemija, matematika i tako dalje, ali ono što meni nekako ostane u sjećanju je taj neki osjećaj da često nas ne muče ni fizika, ni matematika, ni kemija, nego zapravo ti humanistički problemi, odnosno društveni, povijesni. A ovdje, na ovom natjecanju, pogotovo mladi učenici, mladi ljudi, imaju priliku izoštriti taj logični fokus kako bi ipak malo bolje planirali svoju budućnost, kazao je Vujačić.

Prisutnima se obratio i tajnik Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti, prof. Hrvoje Knežević kojeg veseli što ove godine ima najviše natjecatelja na natjecanju iz povijesti.

- Volim reći učenicima, jer sam donedavno radio u školi, da u Saboru vrlo često raspravljaju o povijesti, a nikad nisam čuo da pričaju o matematici, fizici ili kemiji. O povijesti sve znaju, a u biti vi ste dokaz da treba puno truda uložiti u ono što želite i što znate, poručio je Knežević uz želju da se vide dogodine.

Održan je i kratak glazbeni program uz izvedbe himni »Lijepa naša domovino« učenice Tereze Mišan i »Krasna zemljo, Istro mila« u izvedbi školskog zbora Gimnazije Pula pod vodstvom prof. Sonje Milović, a zbor je izveo i skladbe »Ča je more« i »Naranča«. »Czardas« Vittorija Montija izvele su učenice Ana Rabar na violini i Iva Rabar na glasoviru, dok je kroz program vodila Lara Knežević.

Početkom tjedna u pulskoj Gimnaziji održalo se i Državno natjecanje iz klasičnih jezika na kojem se okupilo više od sto mentora i učenika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of