NOVI RAVNATELJ GIMNAZIJE PULA

FILIP ZORIČIĆ: Gimnazija je grad u gradu, mjesto u kojem se ogleda budućnost


Filip Zoričić, 36-godišnji profesor hrvatskoga jezika i književnosti te povijesti, novi je ravnatelj Gimnazije Pula. U povodu njegova imenovanja porazgovarali smo o planovima koje ima za ovu obrazovnu ustanovu, a kako nam veli odmah u početku, Gimnazija je, po njemu, jedna od najvažnijih institucija u Puli, Istri, ali i Hrvatskoj pa i šire jer je iznjedrila uspješne i vrijedne ljude za naše društvo.

Bogata povijest škole

- Ova godina je obljetnička jer slavimo 70 godina škole na hrvatskom jeziku i 110 godina realne gimnazije, što je, priznat ćete, zaista hvalevrijedno jer dokazuje jednu bogatu povijest škole, njenih djelatnika i učenika koji su prolazili ovim hodnicima, unatoč svim povijesnim nevoljama i (ne)prilikama, veli nam Zoričić.

Navodi da Gimnazija danas broji gotovo 80 djelatnika i 800 učenika, u tri smjera: opći, jezični i matematički. Uz redovne predmete, nastavu pokušavaju maksimalno modernizirati i dinamizirati izbornom i fakultativnom nastavom te dodatnim oblicima nastave, projektima i razmjenama, prilagođenim potrebama učenika i afinitetima nastavnika, stvarajući tako pozitivan duh škole.

- Ekipirani smo vrsnim stručnjacima, vrijednim ljudima, a sad nam slijedi da školu još više uredimo, dotjeramo i informatički moderniziramo, odnosno što više prilagodimo 21. stoljeću.

Na pitanje zašto se kandidirao za ravnatelja, kaže nam da je u Gimnaziji od svoje 23. godine.

- Srećom i slučajem okolnosti počeo sam već s 21. godinom raditi na raznim zamjenama, potom u jednoj izdavačkoj kući, a na poziv pokojnog ravnatelja Ante Kusića u Gimnaziju sam došao s 23 godine i odmah ubačen "u žrvanj" jer sam, kao razrednik, preuzeo maturantski razred. Tako je počeo moj učiteljski put, u koji sam zaljubljen od malih nogu, jer me oduvijek privlačilo govorništvo, javni nastupi, predavanje, podučavanje i proučavanje. Od tada do danas ispratio sam tri generacije kao razrednik i evo sada na početku mandata i svoj drugi razred, veli nam Zoričić i ističe da je ponosan na sve svoje đake, neke danas već i odrasle ljude. Biti dio tima pulske Gimnazije sa sobom nosi zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost, kaže nam. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom