20 GODINA IDA-e

Razgovor s direktorom dr.sc. Borisom Sabattijem: "Suradnjom i ulaganjem u poduzetništvo stvaramo strateške prilike za rast istarskog gospodarstva"


Osnivači IDA-e; Istarska županija i svih 10 istarskih gradova, imali su u vidu kao misiju kreiranje i provedbu mjera za razvoj poduzetništva s ciljem podizanja konkurentnosti gospodarstva Istarske županije. Stoga IDA već punih 20 godina aktivno djeluje u područjima poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Istarskoj županiji

Istarska županija je u protekloj godini ostvarila rezultate koji su u vrhu najuspješnijih u RH, što pokazuje i indeks gospodarske snage županija. On je 29,3 posto veći od prosjeka RH, a zabilježen je i porast od 2 posto u odnosu na prosječne rezultate ostvarene u županiji u 2017. godini. Prema dostupnim podacima Istarska županija je u vrhu po brojnim ključnim pokazateljima poput BDP-a po stanovniku, neto dobiti poduzetnika po zaposlenom te smanjenju stope nezaposlenosti. Navedeno je između ostalog i plod pomnog planiranja razvoja te konkretnih mjera koje Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o. kao glavna razvojna agencija i institucija poduzetničke podrške provodi na teritoriju Istarske županije. O nastanku i radu te agencije, koja ovih dana obilježava puna dva desetljeća uspješnog rada, razgovarali smo s njezinim direktorom dr.sc. Borisom Sabattijem

- IDA je osnovana krajem 1999. godine kao prva regionalna razvojna agencija u Republici Hrvatskoj te kao ključno operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije. Osnivači IDA-e; Istarska županija i svih 10 istarskih gradova, imali su u vidu kao misiju kreiranje i provedbu mjera za razvoj poduzetništva s ciljem podizanja konkurentnosti gospodarstva Istarske županije. Stoga IDA već punih 20 godina aktivno djeluje u područjima poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Istarskoj županiji, a glavne domene djelovanja su poduzetništvo, EU projekti, edukacije, strateško planiranje te istraživanje, inovacije i razvoj.

 

Financijska podrška

- Koji su najvažniji rezultati vašeg rada?

- Rezimirajući dosadašnje projektne uspjehe, IDA je od svog osnivanja provela 50 EU-projekata ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna, od čega je za IDA-u odobreno 54 milijuna kuna. Trenutno je 10 aktualnih projekata u provedbi, ukupne vrijednosti 95 milijuna kuna, od čega je za IDA-u odobreno ukupno 8 milijuna kuna. U fazi kandidature trenutno je više projekata te je u aktivnoj pripremi i značajan strateški projekt COWORKING Pula koji će se financirati u sklopu ITU mehanizma urbanog područja Pula.

Rezultati postignuti u 20 godina rada IDA-e svakako su plod ostvarene mreže suradnje i podrške svih relevantnih dionika na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, a na tragu navedenog o budućnosti razvoja će biti riječi i na završnoj svečanosti obilježavanja 20 godina IDA-e u vezanoj panel diskusiji na temu "(I)STRAtegija 2030. – Budućnost poduzetničke Istre". Na njoj ćemo o izazovima i prilikama za razvoj gospodarstva govoriti predsjednica uprave Tehnomonta Gordana Deranja, predsjednik uprave Infobipa Silvio Kutić, predsjednik uprave Unilinea Boris Žgomba, prorektorica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof.dr.sc. Lorena Mošnja Škare, gradonačelnik Pule Boris Miletić i ja.

- Neki od prvih i najznačajnijih programa IDA-e odnosili su se na financijsku podršku razvoju poduzetništvu. Kad ste s tim programima krenuli i koliko je kroz njih do danas plasirano novca poduzetnicima?

- Program financijske podrške za malo i srednje poduzetništvo obuhvaća potpore u obliku poduzetničkih kredita i jamstava za poduzetnike i obrtnike. Predmetni program se u Istarskoj županiji provodi od 1997. godine, a nakon osnivanja operativnu provedbu kreditnih linija preuzela je Istarska razvojna agencija, koja je uz podršku Istarske županije postala ključno provedbeno tijelo u osmišljavanju, ugovaranju i plasiranju na tržište iznimno konkurentnih kreditnih linija za male i srednje poduzetnike i obrtnike s područja Istarske županije. U dosadašnjem je tijeku IDA realizirala 16 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1.100 projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna.

Zadnja u nizu kreditnih linija polučila je izniman uspjeh te je u sklopu iste dodijeljeno 100 kredita po cijelom teritoriju Istarske županije u 24 jedinice lokalne samouprave. Više od 30 posto kredita plasirano je u proizvodne djelatnosti te je kreditna linija je zbog iznimno povoljnih uvjeta i niskih kamatnih stopa provedena i utrošena u rekordnom roku od dva tjedna i već se planira ugovaranje nove kreditne linije u 2020. godini.

Inkubatori

        - Uz osiguravanje povoljnih kredita, koje su još aktivnosti koju su davale vjetar u leđa razvoju poduzetništva bile u fokusu u prva dva desetljeća IDA-e?

- IDA već dugi niz godina ulaže u razvoj poduzetničke potporne infrastrukture u Istarskoj županiji, što je svakako jedna od ključnih stavki razvoja poduzetništva i generiranja gospodarskog rasta. U Istarskoj županiji u protekloj godini poslovalo je 11.006 poduzetnika odnosno 7,7 posto više nego godinu dana prije, koji su zapošljavali 53.948 zaposlenih. Poduzetnici u Istarskoj županiji čine 8,4 posto svih hrvatskih poduzetnika, odnosno zapošljavaju 5,7 posto zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj. Pritom je dobit po zaposlenom veća za 6,2 posto od prosjeka RH. Detaljnije se prema broju poduzetnika, broju zaposlenih i ukupnom prihodu izdvaja Grad Pula. U 2018. godini je kod 3.080 poduzetnika u Puli bilo zaposleno 14.992 radnika.

- Danas često možemo čuti da je IT industrija nova velika šansa istarskog gospodarstva. Zanimljivo je da su neki značajni predstavnici tog sektora, ali i druge uspješne firme kao start upovi krenuli u život upravo iz prostora u okrilju IDA-e?

- Istina je. Upravo u Puli, u svom sjedištu, IDA je svojevremeno, još 2005. godine, pokrenula Poduzetnički inkubator "Izazov", dok je tijekom 2013. godine uspostavila Tehnološki inkubator Pula. Oba inkubatora broje zajedno 21 poslovni prostor na ukupno tisuću kvadratnih metara, a pokrenuti su s ciljem poticanja samozapošljavanja te olakšavanja pokretanja vlastitog poslovnog poduhvata, posebice mladim ljudima s perspektivom te inovativnim i tehnološki naprednim idejama. Početak poslovanja se u inkubatorima olakšava putem povoljnog najma poslovnog prostora i sveobuhvatne logističke podrške te besplatnih stručnih obrazovnih programa, kao i usluga besplatnog mentoriranja tijekom cjelokupnog boravka. Tijekom godina je IDA u oba inkubatora pružila kvalitetnu podršku za start više od 75 poduzetnika početnika, pri čemu su žene poduzetnice zastupljene u omjeru od 53 posto. Stopa uspješnosti mladih poduzetnika je iznad prosjeka, a kao najuspješniju priču koja je krenula iz poduzetničkih inkubatora IDA-e možemo izdvojiti primjer informatičkog diva - tvrtke Infobip, koja danas zapošljava više od 2.500 ljudi u gotovo 70 ureda u cijelom svijetu. Upravo će stoga trodnevna svečanost obilježavanja 20 godina IDA-e započeti zanimljivom panel diskusijom pod naslovom "Od IDejA do uspjeha", koja će se ove srijede 10. prosinca 2019. godine održati u sjedištu tvrtke Infobip u Vodnjanu. Fokus tog događanja bit će usmjeren na sve bivše i sadašnje korisnike poduzetničkih inkubatora IDA-e s ciljem umrežavanja i rasprave o izazovima i prilikama svijeta poduzetništva za početnike.

Pokrenuli inicijativu

- Veliki iskoraci su napravljeni, međutim tu ne namjeravate stati?

- Ne, naravno. Mi smo tijekom 2018. godine pokrenuli inicijativu uspostave Mreže poduzetničkih inkubatora i coworking prostora Istarske županije. Trenutno su na području Istarske županije dostupni poduzetnički inkubatori u Puli, Pazinu, Poreču, Rovinju, Vodnjanu, Labinu i Barbanu, a u tijeku je ulaganje iste namjene i u Buzetu, i to ponajprije zahvaljujući ESI fondovima. IDA je uspostavila digitalnu platformu putem koje svi zainteresirani poduzetnici i oni koji to žele biti mogu dobiti informacije o svim poduzetničkim inkubatorima u Istarskoj županiji i dostupnim poslovnim prostorima po povoljnim uvjetima te vezanim aktualnim događanjima. Glavni cilj ovih aktivnosti je osnažiti poduzetničko okruženje u Istarskoj županiji te potaknuti samozapošljavanje i rast i razvoj mladih inovativnih poduzetnika, kao i njihovo umrežavanje. Dodatno se od značajnih inicijativa vezanih uz poticanje razvoja poduzetnika početnika može istaknuti suradnja sa Start-up udrugom u provedbi aktivnosti Start-up akademije, koja drugu godinu za redom u Istarskoj županiji otkriva brojne zanimljive ideje s poduzetničkim potencijalom.

Tijekom 2021. godine zaživjet će u središtu Grada Pule poduzetnički centar COWORKING PULA, kao jedan od strateških projekata Strategije razvoja urbanog područja Pula, koji će se financirati putem ITU mehanizma, procijenjene ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna.Vlada RH je u rujnu 2018. godine prepoznala značaj projekta te je temeljem ideje osmišljene na inicijativu IDA-e darovala Gradu Puli napuštenu zgradu Mehanike u centru Pule, koja se obnavlja i nadograđuje te prenamjenjuje u sklopu projekta u poduzetnički centar s ciljem jačanja poduzetničkog okruženja. COWORKING PULA će svojim sadržajima omogućiti korištenje "open-space" prostora, izdvojenih ureda, konferencijske dvorane te zona za umrežavanje 120 korisnika. Fokus je na stvaranju nove poduzetničke zajednice na urbanom području Pule, Istre i šire, a osim malih i srednjih poduzetnika, naglasak je i na "freelancerima", kao budućim korisnicima.

- U cijeloj toj priči nisu zaobiđena ni ulaganja u istraživanja i razvoj. Koji su najvažniji programi IDA-e koji su usmjereni u to područje i u popularizaciju znanosti i inovacija?

        - Tijekom 2009. godine IDA je zahvaljujući pretpristupnim fondovima te podršci Istarske županije uspostavila Centar za istraživanje metala Istarske županije - METRIS, kao jedan od većih projekata, s ciljem stvaranja poslovne infrastrukture za inovativno istraživanje i razvoj u metalnoj industriji u Istarskoj županiji te podizanje konkurentnosti istarske i hrvatske industrije na globalnom tržištu. Početkom 2015. godine je METRIS izdvojen u zasebnu poslovnu jedinicu; Ustanovu Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, koji danas broji 7 suvremeno opremljenih laboratorija za ispitivanja na raznim vrstama materijala i 700 korisnika iz privatnog i javnog sektora.

Osnivanjem METRIS-a stvorena je infrastrukturna baza za istraživanje i razvoj kao preduvjet razvoja inovacija i primjene novih tehnologija u proizvodnji te je isti danas akreditirani laboratorij i regionalni autoritet u području istraživanja materijala, kao i spona između znanstvenog i poslovnog svijeta.

Nadalje, IDA je tijekom 2015. godine u suradnji s Zajednicom tehničke kulture Pula opremila i uspostavila u Puli Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije - CPZI namijenjen djeci završnih razreda osnovne te onih srednje škole, opremljen suvremenom opremom za provođenje pokusa iz fizike i kemije uz pratnju mentora. Do sada je CPZI pohodilo 5.500 učenika, a cilj je CPZI-a popularizacija znanosti među najmlađima, kojima se uz prisustvo stručnih mentora omogućuje da svoju prirođenu znatiželju i interes pretvore u ljubav prema tehničkim znanostima te istraživanju i razvoju. U srijedu, 11. prosinca 2019. upriličit će se u sklopu obilježavanja 20 godina IDA-e u laboratorijima METRIS-a u Puli tematska prezentacija za studente te Dan otvorenih vrata i pokusi iz kemije i fizike u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije.

 

 

 

IDA U BROJKAMA

16 kreditnih linija

1.100 podržanih poduzetničkih projekata

700 milijuna kn dodijeljenih kreditnih sredstava

75 inkubiranih poduzetnika početnika u poduzetničkim inkubatorima

50 provedenih EU projekata

500 milijuna kn ukupna vrijednost projekata

12.000 educiranih polaznika iz privatnog i javnog sektora

 

 

METRIS

700 korisnika iz javnog i privatnog sektora

7 suvremeno opremljenih laboratorija

 

 

CENTAR ZA POPULARIZACIJU ZNANOSTI I INOVACIJA ISTARSKE ŽUPANIJE

5.500 učenika polaznika

 

***********

Razvoj ljudskih resursa

Počevši od 2002. godine IDA se sustavno bavi razvojem ljudskih resursa u privatnom i javnom sektoru putem pripreme i provedbe raznih obrazovnih programa i projekata. S ciljem učvršćivanja položaja MSP-a na tržištu, obrazovni programi provode se u svim fazama poslovanja. Nadalje, provedbom edukativnih aktivnosti za djelatnike javnog sektora jačaju se ljudski resursi javnih poduzeća i jedinica lokalne samouprave na području Istarske županije, s ciljem unaprjeđenja istraživanja i razvoja u suradnji privatnog i javnog sektora te snažnijeg povezivanja privatnog i javnog sektora. IDA je tijekom godina provela više od 500 seminara za više od 12 tisuća polaznika.

 

************

IQ

Istarska razvojna agencija je po ovlaštenju Istarske županije razvila oznaku vizualnog označavanja kvalitete IQ – Istrian Quality - Istarska kvaliteta – Qualità istriana. Znak IQ registriran je 2005. godine te su 2006. godine izrađeni relevantni pravilnici i oznaka je dodijeljena po prvi put vinu Malvazija istarska, a isto se 2013. godine proširilo na vino istarski Teran. S ciljem daljnjeg sustavnog pristupa razvoju programa, tijekom 2018. godine radilo se na razvoju brendiranja Istarske županije putem IQ oznake te su izrađeni i usvojeni Pravilnici o dodjeli oznake IQ za ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaka alkoholna pića (komovica, biska, ruda i medenica), istarski pršut i med. Pravo uporabe znaka IQ dodjeljuje se proizvodima i uslugama natprosječne kvalitete, proizvedenim ili pružanim na području Istarske županije, nastalima kao rezultat istarske tradicije, razvojno-istraživačkog rada i inovacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater