PROLJETNA REVIJA

Od danas glazbeni dokumentarni film u Buzetu: DOKUMENTARCI O SVJETSKIM GLAZBENIM IKONAMA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Grace Jones (D. ŠTIFANIĆ)

Grace Jones (D. ŠTIFANIĆ)


Četiri dokumentarca glazbene tematike prikazat će se u maloj dvorani na prvom katu buzetskog Narodnog doma tijekom ožujka, a govore o izuzetnim svjetskim glazbenim ikonama Whitney Houston, Grace Jones, Bobu Marleyju te kultnom Laibachu

Buzetsko Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" najavljuje proljetnu Reviju dokumentarnog filma na temu glazbe. Riječ je o ciklusu od četiri dokumentarca glazbene tematike koji će se prikazati u maloj dvorani na prvom katu Narodnog doma tijekom ožujka, a govore o izuzetnim svjetskim glazbenim ikonama: Whitney Houston, Grace Jones, Bob Marleyju te o kultnom bandu Laibach. Sve projekcije počinju u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Iza pozornice

U proljetnu filmsku reviju danas publiku uvodi film "Whitney: can i be me", Nick Broomfield, Rudi Dolezal, UK/ SAD, 2017. godina. Dokumentarist Nick Broomfield i legendarni redatelj glazbenih spotova Rudi Dolezal donose dosad neviđeni pogled iza pozornice na Whitney Houston u naponu slave te kirurški precizno seciraju silnice koje su dovele do njezine prerane smrti 2012. godine, nakon godina borbe s ovisnošću.

"Grace Jones: Bloodlight and Bami", Sophie Fiennes, UK, Irska, 2017., na rasporedu je u četvrtak 14. ožujka. Veća od života, divlja, strašna, androgina - Grace Jones igra sve ove uloge. Film prati Grace na putovanju automobilom duž rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, i otkriva njezine obiteljske korijene te priču o traumatičnom djetinjstvu.

U utorak 19. ožujka na rasporedu je "Marley", Kevin Macdonald, SAD/UK, 2012., film o Bobu Marleyju istinskoj međunarodnoj ikoni dvadesetog stoljeća. Njegova je glazba i poruka o iskupljenju poznata u cijelom svijetu, a priča napokon oživljena u djelu priznatog talenta Kevina Macdonalda. Film je, uz njemu voljenu Jamajku i SAD, sniman u Gani, Japanu i Velikoj Britaniji.

Kroz cenzorsku ušicu

Proljetni filmski niz završava 21. ožujka dokumentarcem ""Liberation day", Ugis Olte, Morten Traavik, Norveška, Latvija, UK, Slovenija, 2016. godina. Pod očinskim, ali strogim vodstvom nekad starog obožavatelja, a danas redatelja i kulturnog diplomata, te na iznenađenje čitavog svijeta, bivši jugoslavenski, a danas slovenski kultni bend Laibach postao je prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji. U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti, ovi su se glazbenici morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rock'n'rollom.

- Naša publika voli dokumentarni film, i to dokumentarce najrazličitije tematike. Mi smo i dosad dokumentarne filmove nudili publici u sklopu mjesečnih programa, no ovoga proljeća odlučili smo se za jedan tematski ciklus, za glazbeni film, kako bismo zadovoljili ljubitelje upravo toga žanra. Filmovi koje smo uvrstili u reviju bit će zanimljivi i mlađoj i starijoj publici budući da govore o velikim glazbenim zvijezdama svjetskoga značaja, njihovim intrigantnim privatnim životima i iznimnim umjetničkim dosezima, kaže ravnateljica buzetskog Učilišta Mirjana Pavletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater