U KARLOBARU

Izložba torbi radionice Redesigna Udruge Merlin: MERLINKE I NJIHOVE TORBICE

| Autor: Lara BAGAR
(Igor DRAŽIČ)

(Igor DRAŽIČ)


Lijepo je biti kreativan i kreirati kada nam je sve dostupno i svašta možemo kupiti, kada možeš napraviti nešto svoje, daš svoj osobni pečat i znaš da si ga ti napravila, a ne da je kupljen u nekoj copy paste trgovini. Osobnost treba gurati, kaže Doris, koja će naravno kao i Tanja nastaviti izrađivati torbe

Marilyn Monroe voljela je dijamante i CHANNEL 5, a Merlinke vole torbice, i to one koje same naprave. Pulske "Merlinke" zapravo su članice Udruge Merlin koje su tijekom veljače pohodile radionicu ReDesigna gdje su od starih traperica i ostataka materijala krojile i šivale torbe, a predstavile su ih u Karlobaru gdje se do daljnjega mogu razgledati i kupiti.

Novi život torbe

Uz malo mašte i kreativnosti pod vodstvom modne kreatorice i voditeljice Udruge Merlin Sofije Apostolovski osmislile su kako udahnuti novi život staroj stvari. Radionica je bila jedinstvena prilika da se stari tekstil pretvori u modernu torbu. A svaka torba ima svoj rukopis, odnosno stil osobe koja je kroji.

"Evo, Udruga Merlin je u Rojcu već 19 godina. Podučavamo vještine izrade odjeće, šivanja, tkanja, pa sad i srednjovjekovne vještine. Tkogod dođe kod nas usmjeravamo ga da pokaže najviše od onoga što želi izraditi te ga potaknemo da kreira, izmišlja i stvara. Učimo ga vještinama koje potom mogu sami koristiti i izrađivati neke druge predmete kod kuće. Zapravo, najzanimljivije je ponovno druženje u kojem uz razgovor kreiramo. Evo, ovaj je put tema bila jeans. Sav naš taj stari jeans često i rado nosimo, imamo svoje drage komade koji više nisu za odjenuti, a on i dalje traje i nepoderiv je. U sklopu te akcije reciklaže, odnosno ponovne upotrebe tekstila, jeans je najupotrebljiviji. Osim toga, imamo i lijepe krpice, ostatke starih materijala, stare marame, majice, koji su nam isto tako zanimljivi i možemo stvoriti prekrasne kreacije, objasnila je voditeljica radionice Sofija Apostolovski istaknuvši da su ovdje pomagale i osobe s posebnim potrebama.

Napuni energijom

Tanja Vodnik jedna je od najkreativnijih "Merlinka". Pomalo sramežljivo priznaje: "Dosta sam kreativna i uvijek volim nešto raditi. Prijateljica mi je preporučila ReDesign. Došla sam i oduševila se. Ranije sam dosta radila s tekstilom, stvarala sam slike od patchworka. To sam zapostavila i stavila sa strane. No, u slobodno vrijeme volim kreativno raditi. Iako dođem umorna poslije radnog vremena, to me napuni energijom. Kako živim na selu, zimi nemam što raditi pa ovo mi je idealno mjesto za ispuniti vrijeme i istovremeno biti kreativna, a i družiti se. Ovo je lijepo iskustvo koje bih preporučila svakome tko ima volje i želje raditi. Kolikogod bila umorna, kada izađem iz radionice mislim da bih mogla poletjeti. Sretna sam što sam to napravila, rekla je Tanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini