NOĆ KNJIGA

VIŠE OD 1.100 PROGRAMA U PETAK DILJEM HRVATSKE: Što knjiga može učiniti za nas? - Ljekovita moć knjige

| Autor: Priredila Vanesa BEGIĆ
Prošlogodišnja Noć knjige bila je u cijelosti virtualna

Prošlogodišnja Noć knjige bila je u cijelosti virtualna


Više od 1.100 programa u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske pripremili su sudionici 10. Noći knjige koja će u petak, 23. travnja, pod motom "Ljekovita moć knjige" obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige. Jubilarnu obljetnicu manifestacije koja se u deset godina razvila u najmasovnije kulturno događanje posvećeno poticanju kulture čitanja u Hrvatskoj, na konferenciji za novinare organizatorima je u ponedjeljak čestitala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Istaknula je da je riječ o projektu koji njezino ministarstvo financira od samoga početka, a ove godine se odvija u godini koju je Vlada proglasila Godinom čitanja, čije će aktivnosti biti intenzivirane upravo na samu Noć knjige.

Niz aktivnosti

"Ova godina, kad ne možemo sudjelovati u brojnim kulturnim događanjima koja pretpostavljaju okupljanje većeg broja ljudi, idealna je za podsjetiti naše sugrađane na važnost i vrijednost čitanja", rekla je Obuljen Koržinek za Hinu.

U programu 10. Noći knjige s više od 1.100 događanja sudjeluje gotovo 590 organizatora programa iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Tema ovogodišnje manifestacije je "Ljekovita moć knjige", a zaštitno lice pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

Desetoj Noći knjige prigodnim programima pridružilo se i više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, te 130 narodnih knjižnica. Programe najavljuju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi, a odvijat će se i online i uživo, među ostalim i u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama.

U Noći knjige ponovno sudjeluju i HŽ Putnički prijevoz i Jadrolinija, pa će, kako je rekla Vanja Štalec iz organizacijskog odbora, građani koji 23. travnja putuju vlakom na relaciji Zagreb - Sisak slušati zvučne knjige s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku Book&Zvook. Također, na deset brodskih linija diljem Jadrana putnici će slušati priče pripovjedačice Lee Đido Božak.

Programi u Istri

Iako se u najavljenom proljetnom terminu nažalost ovogodišnja BOOKtiga neće održati, Noć knjige u organizaciji porečke knjižnice svejedno će se upriličiti. Iz ove knjižnice pozivaju na susret sa slovenskom književnicom Bronjom Žakelj koja će predstaviti svoju knjigu "Bijelo se pere na 90".

- Sretno djetinjstvo male Bronje munjevitom brzinom potresa dijagnoza njezine majke. Uz "Gavrilović" i emisiju "More i pomorci" čekat ćemo prijenos sarajevske Olimpijade, smijat ćemo se i prizivati sličice jednog minulog vremena, ali ćemo se i zajedno suočiti sa strahom, gubitkom, tugom i beznađem. A kako se pomiriti i uzdignuti iznad tog vrtloga emocija, ispričat će nam Bronja, koja će nam u Noći knjige donijeti i upute kako prizemljeno i hrabro sačuvati sjećanja i uspomene, svladati bol i prazninu te ne zaboraviti nikad da se "bijelo pere na 90", najavljeno je.

Virtualni susret održat će se u organizaciji Gradske knjižnice Poreč i Naklade Ljevak, a moderirat će ga prevoditeljica Anita Peti-Stantić. Predstavljanje i online prijenos počinje u 18 sati, a bit će ga moguće pratiti putem platforme Zoom Meeting na https://zoom.us/j/96518828842?pwd=d2JKYTV5ZjEzL1lUdTExKzVaZEFQdz09.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula i ove godine uključuje se svojim programima u ovu nacionalnu manifestaciju. Programi su prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji i važećim mjerama županijskog Stožera te su, kako navode iz Knjižnice, "većim dijelom i ove godine online pa vas pozivamo da nas pratite na našim društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu i YouTube kanalu - i razgledate izložbe koje smo za vas pripremili u izlozima i svima dostupnim izložbenim prostorima unutar Središnje knjižnice".

Kako vele iz umaške knjižnice "Na YouTube kanalu knjižnice premijerno ćemo u Noći knjige emitirati film (kompilaciju dokumentarnih snimaka) o putovanjima i knjigama putopisnog para - Maje Klarić i Gorana Blaževića. Film emitiramo povodom deset godina njihovih zajedničkih pustolovina, s naglaskom na ljekovitost putovanja, putopisanja i čitanja putopisa. Film je nastao u produkciji Knjižnice i Kulturne udruge Fotopoetika, a početak je u 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini