ZAGREB

Pretplate - novina u novoj sezoni Satiričkoga kazališta Kerempuh

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kazalište Kerempuh novu će sezonu otvoriti 10. listopada praizvedbom predstave "Darian, hrvatski kralj samopomoći" mlade dramatičarke Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića, a kao novinu u ovoj sezoni kazalište uvodi dvije pretplate za najpopularnije repertoarne predstave.

Potankostima o novoj sezoni 2021./2022. Satiričkoga kazališta Kerempuh bila je posvećena konferencija za novinare održana u utorak u tom kazalištu.

Kako bi svojoj vjernoj kazališnoj publici omogućilo značajne popuste pri kupnji ulaznica i mnoge druge pogodnosti, Satiričko kazalište Kerempuh od nove sezone uvodi pretplatu na svoje najpopularnije i najprodavanije repertoarne predstave pod geslom "Pretplati se na smijeh".

Upis pretplate počeo je danas i trajat će do 8. listopada, a pretplatu je moguće kupiti online ili na blagajni kazališta.

Pritom, objasnila je voditeljica marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Stela Telebuh-Stazić svaki pretplatnik može se odlučiti za pretplatu A ili pretplatu B.

U pretplati A su predstave - "Predsjednici&ca" Traika Filipovića i Borisa Svrtana, "Umri ženski" Marine Vujčić, "Ja od jutra nisam stao" Une Vizek i "Raspad sistema" autorskoga trojca Shields /J. Sayer /H. Lewis.

Pretplatu B čine predstave "Škrtac" B.P. Molierea, "Bilježnica Robija K." Viktora Ivančića, "Gruntovčani" Mladena Kerstnera i Borusa Svrtana te "Pukovnik Ptica" Hriste Bojčeva.

U obje pretplate uključena je i jedna gostujuća predstava na 46. Danima satire Fadila Hadžića.

Vrijeme je da napunimo kazališta

Uz poruku kako je vrijeme da napunimo kazališta, redatelj predstave "Darian, hrvatski kralj samopomoći" Krešimir Dolenčić podsjetio je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi i svijetu u kojoj se na "daskama koje život znače" igralo i u pandemiji.

Kratko je predstavio i njezin sadržaj rekavši da je predstava žestoka satira na današnjicu dislocirana u blisku budućnost - 2030. Distopijska je to satira naše pretjerane, svim nedaćama, samoćom i pandemijom pogođene svakodnevice u kojoj nesretan narod spas i smisao traži u svome guruu, neiskvarenom i vanjskim svijetom neokrznutom Darianu, nehotičnom kralju samopomoći, novome izbavitelju iz svih zala.

Glumci, predvođenom Borkom Perićem u naslovnoj ulozi, nastavljaju tako Kerempuhovu tradciju ironičnoga propitkivanja našega svijeta.

Dolenčić je rekao da u predstavi nastupa i šest studenata Akademije dramske umjetnosti (ADU) Sveučilišta u Zagrebu istaknuvši kako mu je kao profesoru na ADU to i cilj, te zadovoljstvo što se mladi glumci mogu odmah okušati na pozornici.

Premijera predstave "Razbijeni vrč"

Ravnatelj Kerempuha Roman Šušković-Stipanović najavio je da će 1. listopada biti otvoren natječaj za 46. Dane satire Fadila Hadžića, izbornica će i ove godine biti Jelena Kovačić,  a 1. ožujka iduće godine trebao bi biti poznat i program 46. Dana satire.

Šušković-Stipanović osvrnuo se i na planirane premijere u novoj sezoni, rekavši kako će se, zbog nepovoljne financijske situacije izazvane pandemijom koronavirusa, umjesto planirane četiri premijere, odigrati dvije. Istaknuo je kako su minusi na računu kazališta uspješno pokriveni pa će i dalje angažirati gostujuće glumce.

Za dramaturginju Doru Delbinaco važno je što se promoviraju domaći dramski tekstovi i oni pisani baš za kazališni ansambl.

Jedan od premijernih naslova je i "Razbijeni vrč" Heinricha von Kleista o kojoj je govorila mlada dramaturginja Nikolina Rafaj.

Riječ je o komediji njemačkoga književnika Heinricha von Kleista (1777.-1811.), u kojoj je ismijao sudski postupak u nizozemskom selu u blizini Utrechta. Na premijeri je ovaj komad doživio fijasko, a dotučen neuspjehom predstave, kao i paktom Pruske i Francuske, Kleist je počinio samoubojstvo.

Kako je rekla Rafaj, "Razbijeni vrč" komedija je koja to zapravo i nije, a u njezinu je središtu amoralni sudski proces koji poručuje - "svaki je problem rješiv ako je džep dovoljno dubok".

Istaknula je da predstava probematizira ideju korupcije i moći kroz nizanje komičnih, ludističkih, a dijelom i apsurdnih situacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini