PREDSTAVLJEN KATALOG IZLOŽBE

POSLJEDNJI CAR U ISTRI: Susret cara Karla I Habsburškog s Gračišćanima

Habsburški u Gračišću

Habsburški u Gračišću


Posljednji austrougarski car, Karlo I Habsburški, pred kraj Prvog svjetskog rata 5. i 6. travnja 1918. posjetio je Istru. Zahvaljujući fotografijama dvorskog fotografa Heinricha Schuhmanna njegov je boravak u Istri fotografski zabilježen, a 30 snimaka nastalih u travnju 1918. objavljeno je u ovom katalogu, rekao je predstavljajući katalog njegov urednik i organizator izložbe Dean Krmac

U gračaškom Špitalu predstavljen je katalog izložbe "Posljednji car u Istri – L'ultimo imperatore in Istria", koja je u organizaciji Humanističkog društva Histria u travnju ove godine bila otvorena u Gračišću. "Posljednji austrougarski car, Karlo I Habsburški, pred kraj Prvog svjetskog rata 5. i 6. travnja 1918. posjetio je Istru. Zahvaljujući fotografijama dvorskog fotografa Heinricha Schuhmanna njegov je boravak u Istri fotografski zabilježen, a 30 snimaka nastalih u travnju 1918. objavljeno je u ovom katalogu," rekao je predstavljajući katalog njegov urednik i organizator izložbe Dean Krmac.

Gračišćani u "Kronen Zeitungu"

Mladi car, koji je na prijestolju Monarhije na umoru, 1916. naslijedio Franju Josipa, u travnju je 1918. vlakom došao do Pazina, odakle je krenuo do Pirana, a na povratku je posjetio Buje, Motovun, Poreč i još neka mjesta uz cestu do Pazina. Navečer, kad se vratio u Pazin, prespavao u dvorskom vlaku na željezničkoj stanici, a rano ujutro krenuo u obilazak istog dijela Istre. Već u osam sati zaustavio se u Gračišću, odakle je produžio put Pićna, Plomina, Voloskog i Opatije, da bi se naposljetku u Matuljima ukrcao na vlak kojim se vratio u Beč. Cijelim ga je putem pratio dvorski fotograf Schuhmann, a od snimljenog je materijala do danas ostalo sačuvano tridesetak fotografija od kojih je čak 11 snimljeno je u Gračišću.

Budući da je Gračišće najzastupljenije među Schuhmannovim snimkama s ovog putovanja, upravo je taj gradić u središnjoj Istri Krmac izabrao za postavljanje izložbe i predstavljanje kataloga. Neke su o od ovih fotografija upotrijebljene za izradu grafika kojima su ilustrirane tadašnje novine, pa se prizor Karlova susreta s Gračišćanima našao na naslovnici prestižnog "Kronen Zeitunga" koji i danas još uvijek izlazi. Krmac je nazočne upoznao s životom miroljubivog mladog cara koji je nastojao zaustaviti najkrvaviji rat u povijesti koji je već skrojio novu političku kartu Europe na kojoj za staru Monarhiju više nije bilo mjesta. Unatoč svemu Karlo je u Istri srdačno primljen, a bila mu je to i prigoda da upozna bijedu u kojoj su živjeli njegovi podanici u Istri, stoga je po povratku u Beč odobrio sedam milijuna kruna za pomoć Istri i Primorju.

Pronašao podatke o poginulom djedu

Osim fotografija Karlovih susreta s Istarnima u katalogu su objavljeni i faksimili novina i drugih dokumenata koji su pratili njegov boravak u Istri. Tomu su dodani popis stanovnika Gračišća od 6. travnja 1918. koji su prema crkvenoj knjizi "Status animarum" izradili Krmac i Danijela Doblanović Šuran. Uz to katalog izložbe "Posljednji car u Istri – L'ultimo imperatore in Istria" donosi popis stanovništva Gračašćine iz 1910. i što je posebno zanimljivo popis poginulih Gračišćana u Prvom svjetskom ratu. Na njemu su imena 90 ljudi iz ovog kraja poginulih na dalekim bojištima Galcije, Bukovine, Rusije, Poljske Srbije… ili umrlih u bolnicama u raznim krajevima Monarhije. Među njima je i ime Ivana Mijandrušuća poginulog 24. rujna 1916. u Rosenthalu kod Gorice, djeda istoimenog načelnika Općine Gračišće, koja je poduprla ovaj projekt.

- Drago mi je da je Histria organizirala ovu izložbu i objavila ovaj katalog iz kojeg sam doznao gdje mi je poginuo djed, a vjerujem da će i drugi Gračišćani u njemu također pronaći nešto o svojoj obitelji, rekao je Mijandrušić zahvalivši Deanu Krmcu, Danijeli Doblanović Šuran i Brigitti Mader na ovom projektu te Robertu Matijašiću predsjedniku Humanističkog društva Histria, koji je bio važna spona u povezivanju Krmca i Mijandrušića čijom je suradnjom i realiziran ovaj zanimljiv i nadasve vrijedan projekt. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini