imenovanja

Odluka Skupštine Istarske županije GRACIJANU KEŠCU NOVI MANDAT NA ČELU POVIJESNOG I POMORSKOG MUZEJA ISTRE

  Gracijanu Kešcu ovo je četvrti uzastopni mandat, budući da se na čelu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre nalazi od veljače 2010. godine, a prije toga devet je mjeseci bio vršitelj dužnosti ravnatelja. Kešac, saznajemo, nije imao protukandidata na natječaju

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Gracijano Kešac

Gracijano Kešac


Gracijano Kešac ponovno je imenovan za ravnatelja Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli na nedavnoj sjednici Skupštine Istarske županije. To je Kešcu četvrti uzastopni mandat, budući da se na čelu te ustanove nalazi od veljače 2010. godine, a prije toga devet mjeseci je bio vršitelj dužnosti ravnatelja. Kešac, saznajemo, nije imao protukandidata, a novi mandat mu počinje u veljači ove godine.

U ovome je muzeju na pulskom Kaštelu Kešac zaposlen od 1996. godine na radnom mjestu kustosa, gdje vodi Zbirku ordena, medalja, plaketa, diploma, pečata i grbova, Numizmatičku zbirku, Zbirku oružja i vojne opreme, Zbirku filmskih i video-zapisa i hemeroteku. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova.

Prioritet u predstojećem četverogodišnjem radu ovoga muzeja bit će, kako je naveo Kešac, oni aspekti muzejske djelatnosti koji predstavljaju zakonsku obvezu Muzeja kao stručne i kulturno-prosvjetne ustanove, koja svoj rad temelji na Zakonu o muzejima, te drugim zakonima i pravnim aktima s područja muzeologije i zaštite kulturnih dobara.

Na planu konzervatorsko-restauratorskih radova sanacije i zaštite utvrde Kaštela, dovršit će se sanacija potpornog zida oko opkopa - rova utvrde, a zatim sanirati i zaštititi vanjski plašt zidina utvrde, a podupirat će se rad Kuće fresaka u Draguću u svim aspektima njezinog djelovanja.

U svakoj programskoj godini Muzej će nastojati realizirati barem po jedan izložbeni muzeološki projekt u vlastitoj produkciji, koji će se bazirati na građi iz fundusa Muzeja, čime će se valorizirati i afirmirati vlastiti fundus. Poticat će se, nadalje je istaknuto, stručni, znanstveno-istraživački i pedagoški rad, a u sklopu međumuzejske suradnje ugostit će se zanimljive izložbe drugih muzeja.

Među brojnim projektima koji su realizirani tijekom njegovih dosadašnjih mandata, izdvajamo izložbe "Fotografija u Istri do 1918. iz fundusa Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme", "Počeci zrakoplovstva u Puli 1911. – 2011.", "Perom i šakama – 150. godina Istarskog pokrajinskog sabora", potom, u sastavu Koordinacije istarskih muzeja "Ki sit ki lačan", zatim izložbu "Lica iz prošlosti Krnice kroz objektiv Antuna Škabića (1871. – 1948.)", "Festivalska Pula" – izložba uz 60. godišnjicu Filmskog festivala u Puli, "Špicije – L´uspeisio/Spomeni na morsko lječilište u Rovinju 1887. – 1947., u suradnji s Muzejom Grada Rovinja.

Tu su i izložbe "Istra Istria MEMENTO – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica, "Baron Gautsch – Prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri 1914. – 2014.", "Alojz Orel Pulski album/Album di Pola/The Pula Album", "Pattinaggio – povijest koturaljkanja u Puli", "Sloboda narodu! antifašizam u Istri", "Austrougarska Pula", "Buzet na starim razglednicama" (u suradnji s buzetskim muzejom), "Gajba i tić/Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre" – uz izložbu je realiziran i katalog (u sklopu koordinacije istarskih muzeja), "Boks u Puli", "Čuvari istarskih fresaka", "Alojz Orel – Kazališna fotografija", "Pulski električni tramvaj 1904 – 1934.", "Affreschi senza Confini/Freske bez granica" (u suradnji s udrugom Ad Undecimum), "Franz Lehar", a uz većinu izložbi tiskani su i popratni katalozi.

Što se broja posjetitelja tiče, recimo samo da je Muzej 2009. godine imao 55 tisuća posjetitelja, a deset godina kasnije, 2019. njih 135 tisuća, dok je 2021. imao 81.928 posjetitelja (za pola godine, koliko je bio otvoren za posjetitelje).

Brojne su nagrade za svoj rad dobili Kešac i njegovi djelatnici za razne projekte, izložbe, postave i publikacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater