MEĐUNARODNO GITARISTIČKO I VIOLINISTIČKO NATJECANJE

Niz vrijednih nagrada za gitariste na Poreč Festu


Umjetnička škola u Poreču deveti je put bila organizator međunarodnog gitarističkog i violinističkog natjecanja "Poreč Fest" koje se ove godine održava u dva dijela. Natjecanje se održalo u disciplini solo gitare u šest kategorija i komornih sastava u tri kategorije, a sudjelovali su natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Od ove godine solisti su prošireni kategorijom "no age limit", bez dobnog ograničenja u kojoj su se gitaristi natjecali u dvije etape.

Međunarodni žiri

Za ocjenjivanje je bio zadužen respektabilan međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Antonio Fruscella (Italija/Francuska), Alejandro Córdova (Meksiko) te Xhevdet Sahatxhija, Krešimir Bedek i Saša Dejanović iz Hrvatske. Bedek i Fruscella održali su i gitaristički koncert, uz završni koncert pobjednika natjecanja. Čitavog vikenda trajao je program s najboljim gitaristima i komornim sastavima. Učenici gitare porečke škole svoj su grad predstavili na najbolji mogući način. Marin Štefanac, učenik trećeg razreda, osvojio je prvu nagradu i prvo mjesto u I. kategoriji, a njegova kolegica Chiara Vukadinović osvojila je prvu nagradu i drugo mjesto u II. kategoriji. Nina Poropat, polaznica petog razreda Područnog odjela u Vrsaru, osvojila je 2. nagradu i 4. mjesto u II. kategoriji, a petašica Lucija Korlević osvojila je 2. nagradu i 5. mjesto u III. kategoriji.

Na završnom koncertu ravnateljica Umjetničke škole Sanjica Sara Radetić zajedno s ocjenjivačkim sudom podijelila je nagrade, diplome i vrijedne posebne nagrade. Pa je tako nagradu Grada - koncert u Poreču u godini 2018./2019. - osvojio Duo gitara Lucija & Vanesa. Nagradu Pučkog otvorenog učilišta - koncert u 57. sezoni u Eufrazijevoj bazilici - dobio je Trio Evocacion koji je osvojio i nagradu TZ-a Tar-Vabriga, tj. koncert u 20. ljetnoj sezoni u crkvi sv. Martina u Taru. Nagradu Lios Cluba Poreč - koncert na 16. festivalu GitarISTRA "More i gitare" u Vrsaru u vrijednosti od 500 eura osvojila je Vanesa Iličić. Nagrada voditelja Xhevdeta Sahatxhije - Međunarodna ljetna škola za gitaru u Poreču u vrijednosti od 290 eura otišla je Danici Škreblin. Kotizaciju za Zagreb guitar festival osvojili su Chiara Vukadinović i Terens Sotiri. Ulaznice za koncert Kvarteta Laurum na Zagreb guitar festivalu dobili su Trio Evocacion, Lovro Peretić, Luka Lovreković, Ivan Šimatović, Vanesa Ilčić, Lucija Štivčević, Terens Sotiri i Zlatko Josip Grgić.

Vrijedne nagrade

Kotizacija i masterclass za 6. Pula Guitar Fest pripali su Marinu Štefancu. Nagradu A Classsica, tj. note za gitaru osvojili su Marin Štefanac, Eva Svjetličić, Chiara Vukadinović, Nika Kovačić, Borna Svjetličić, Luka Vidović i Yuki Saito. Setove žica za gitaru, majice i torbe dobili su Marin Štefanac, Lucija Vudrag, Danica Škreblin, Vanesa Iličić, Lucija Štivčević i Yuki Saito. Nagrada Elektrometala iz Poreča u iznosu od tisuću kuna išla je u ruke Yukiju Saitu. Set za njegu osvojili su Luka Štriga, Rien Međugorac, Terens Sotiri i Borna Valentić. Kotizacije za Bistričke zvukolike zaslužili su Trio Evocacin, Duo gitara Lucija&Vanesa i Saito. Podijeljeno je i šest nosača zvuka Kvarteta Laurum koji su uručeni Marinu Šrefancu, Luciji Vudrag, Danici Škreblin, Vanesi Iličić, Luciji Štivčević i Yukiju Saitu. (T. KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom