ROVINJ

Nina Đurđević izlaže u rovinjskoj Galeriji „Batana“

| Autor: Aleta BRATTONI
Fotografija Nine Đurđević

Fotografija Nine Đurđević


U izložbenom prostoru Photo Art Gallery Centra vizualnih umjetnosti „Batana“ u Rovinju, otvara se u četvrtak, 15. srpnja u 21 sat samostalna izložba Nine Đurđević, jedne od istaknutih predstavnica suvremene hrvatske fotografije na čijoj sceni aktivno djeluje već gotovo dva i pol desetljeća.


Autorica će se u Galeriji „Batana“ predstaviti fotografskim ciklusom „Festivalska“, na kojem radi već petnaestak godina tijekom kojih je službeno fotografirala nešto više od 70 filmskih festivala. Započela je s drugim izdanjem Zagreb film festivala, nakon čega su uslijedili i ZagrebDox, potom Motovun film festival, Animafest, Fantastic ff, 25 FPS, VOX, DHF i brojni drugi.

“Ovom izložbom želim međutim pokazati izbor „neslužbenih“ fotografija, koje jesu festivalske, ali su nekako „izmigoljile“ i provukle se standardnoj medijskoj selekciji. One ne zadovoljavaju one klasične medijske potrebe - neke su preapstraktne, neke „nepovezive“, a neke možda čak i nejasne. One su iz nekog međuprostora festivalskih atmosfera, obilježene slobodnom formom i osobnom potrebom da pokažu medijsko događanje s jedne druge strane“, o samoj je izložbi, osmišljenoj kao fotografska serija, ispričala njezina autorica.

Đurđević je izlagala samostalno i skupno kako u Hrvatskoj tako i izvan Lijepe naše, a vlasnica je brojnih pohvala i nagrada, i to u izboru za Hrvatsku novinsku fotografiju za 2010., 2011. i 2013. godinu, te na natjecanju Rovinj Photodays 2009., 2011. i 2013. godine.

Izložbu će ovog četvrtka otvoriti autorica i kustosica iste, Višnja Slavica Gabout koja o izložbi, između ostalog, navodi: „Na sceni i u ambijentu detalji su za Ninu poput zamki za pogled i njezino fotografsko oko s uzbuđenjem uvijek u njih klizi, pronalazeći u tome mnoštvo atraktivnosti, živosti, često i duhovitosti. S druge strane, beskrajnim mogućnostima intervencija i alternativnih pogleda koji se poigravaju dosjetkom, iluzijom, svjetlom i sjenkama, bojom i glitchom, neuobičajenim ili neočekivanim rakursom te drukčijim kadrom i perspektivom, autorica konstruira jedan poetičan, usporedni festivalski svijet. Svijet re-kreirane medijske stvarnosti, satkan od sekvenci i komentara, od dojmova i značenja. Ono što je u tim naizgled običnim scenama sasvim posebno, njihova je živost u zaustavljenosti. Zaustavljenosti koja je, začudo, puna dinamike i energije te se čini kao da je dovoljan samo treptaj oka da se sve pokrene.“

Zainteresirani će ovu izložbu moći razgledati na adresi Trg brodogradilišta 2 do 8. kolovoza 2021., u radno vrijeme galerije. Ulaz je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum