VAŽNOST UČENJA I PISANJA

MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI Od limunade od jagoda do rata s ćevapčićima

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Ovaj je dan utemeljio UNESCO davne 1967. s ciljem promoviranja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan pismenosti.

Ovaj je dan utemeljio UNESCO davne 1967. s ciljem promoviranja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

Premda su definicije o (ne)pismenosti vrlo različite - po nekima je to kada osoba ne zna čitati i pisati, a po drugima kada osoba nije u stanju razumjeti jedan jednostavan natpis odnosno tekst, u svijetu je 2013. godine bilo 757 milijuna nepismenih osoba starih 15 i više godina, od čega je 63 posto bilo žena.

To je bila posljednja značajna analiza o pismenosti na svjetskoj razini. Podaci vele da je nepismenost najrasprostranjenija u južnoj i zapadnoj Aziji, gdje živi 51 posto nepismenog stanovništva.

Kako se definira pismena osoba? Prema metodologiji korištenoj u Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine, "pismenom se smatra osoba koja može s razumijevanjem pročitati i napisati kratak, jednostavan sastavak o svome svakidašnjem životu, bez obzira na to na kojem jeziku ili pismu osoba čita odnosno piše".

Posljednji popis stanovništva u Hrvatskoj odrađen je 2001. godine, i tada je udio nepismenih osoba iznosio samo 0,8 posto. Ponovno je bilo više žena od muškaraca, ali uglavnom su sve pripadale starijim dobnim skupinama.

Čak 64,6 posto od ukupnog broja nepismenih čine žene starije od 60 godina, a ostalih 35,4 posto nepismenih čine muškarci svih dobnih skupina i žene mlađe od 60 godina.

Najmanje stope pismenosti su u Maliju te u Burkini Faso.

Osim elementarne nepismenosti, postoji još puno vrsta nepismenosti. Postoje i internet siteovi, kao i Facebook stranice koje raspravljaju o raznim gr(ij)eškama na koje nalazimo u svakodnevnom životu.

Prije nekoliko godina pišući o Međunarodnom danu pismenosti izdvojili smo jedan bizaran naslov "U požaru izgorio prasac Vicko, krava Jagoda i čovjek Ivan", a bizarnih naslova, naziva, pa čak i osobnih imena, ima naprosto svugdje.

Brojni ugostitelji već desetljećima "ratuju" s jednim poznatim mesnim specijalitetom, s ćevapčićima. Tako da nerijetko postanu čevapćiči, ili čevapčiči. Netko će reći, važno da su ukusni, a jedno č ići ć više ili manje ne može promijeniti okus.

Uvijek su zanimljive i limunade "od jagoda", "jabuka" i drugog voća, a posebna se rasprava vodi o bureku sa sirom i mesom.

Dakako, sasvim posebno mjesto ide Facebook komentarima o pismenosti, o čemu bi se mogle pisati knjige. Posebice kada neke nadobudne mame raspravljaju s nastavnicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum