MLADA KULTURNO-UMJETNIČKA UDRUGA "GIUSTO CURTO"

Hommage velikom rovinjskom pjesniku


Iako je riječ o mladoj udruzi, osnovanoj prije dvije godine, rade punom parom. Naime, rovinjska Udruga "Giusto Curto", sastavljena od ljudi koji vole Rovinj i poštuju njegovu povijest, tradiciju, pjesmu, riječ, slovo i svakog čovjeka, prvi je puta izašla iz granica domaćeg, te sve ono što Rovinj i Istru čini prepoznatljivim i posebnim predstavila u trodnevnom posjetu Beogradu.

- KUD je naime, na poziv Beograđana, u poznatom restoranu "Tri tačke", tijekom tri dana boravka predstavio tradiciju Rovinja i Istre. Osim umjetnika i sekcija naše Udruge (među kojima ću spomenuti pjevače i doajene glazbene scene Mirka Cetinskog i Sergija Predena Gata, članove etno skupine "I Canturi" te Ricky Bosazzi Quinteta, u Beogradu su prikazani i promidžbeni filmovi Rovinja i Istre, ali i degustirane gastronomske delicije za koje su bile zadužene dvije istaknute ugostiteljske obitelji - Pellizzer i njihov restoran Puntulina bio je zadužen za morske, a buzetski restoran Stara Oštarija obitelji Marušić za kontinentalne specijalitete, rekao je potpredsjednik Udruge "Giusto Curto" Riccardo Bosazzi na konferenciji za novinare.

Više riječi o novim projektima Udruge, koja je dobila naziv po imenu rovinjskog pjesnika, dao je Mirko Cetinski.

- Izlasci iz Rovinja ne samo da su dobrodošli, već zaslužuju veću pažnju i angažman. Vrijeme je da se naša bitinada, naša istarska, slavonska, dalmatinska pjesma čuje u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, ma svuda gdje smo pozvani, prihvaćeni i odlično dočekani kao što je to bilo u Beogradu, kaže Cetinski koji je na konferenciji predstavio i rad člana Udruge, akademskog kipara Mirka Uroševića Bate, a koji je izradio brončanu i zlatnu plaketu s likom Giusta Curta, na što su članovi KUD-a posebno ponosni.

O multikulturalnom aspektu Udruge govorio je Elio Velan, ističući da će 26. svibnja rovinjska publika imati priliku čuti i vidjeti što Udruga, koja je otvorena za sve građane, može pokazati.

- U povodu obilježavanja 30. godišnjice od smrti pjesnika Giusta Curta, u rovinjskom kazalištu "Antonio Gandusio", članovi KUD-a upriličit će multimedijalni spektakl sastavljen od recitala, pjesma, drama i komedija rovinjskog umjetnika. No, posebnost je i u tome, što će prvi puta djela Curta biti izvedena i na hrvatskom jeziku, za što je zaslužan naš istaknuti književnik Boris Domagoj Biletić. Na taj će način, možda i prvi puta, Rovinjci čije materinji jezik nije talijanski, čuti i saznati o čemu je to pisao Giusto Curto, rekao je Elio Velan.

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of