Međunarodni filmski festival u Berlinu

Počinje 74. Berlinale

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


U Berlinu u četvrtak započinje 74. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, poznatijeg kao Berlinale.

Uoči svečanog otvorenja berlinski gradonačelnik Kai Wegner opisao je Berlinale kao „posvetu kreativnosti, raznovrsnosti i magije filma“.

Wegner se zahvalio vodećem dvojcu Berlinalea, Mariette Rissenbeek i Carlu Chatrianu, na „hrabrom suočavanju“ s problemima s kojima su se susretali prilikom vođenja festivala kojeg su preuzeli uoči pandemije koronavirusa.

Berlinale večeras otvara film belgijskog redatelja Tima Miealntsa „Small Things Like These“ s irskim glumcem Cillianom Murphyjem u glavnoj ulozi.

U glavnom, natjecateljskom programu ovogodišnjeg Berlinalea bit će prikazano 20 filmova, a ukupno će na Berlinaleu do 25. veljače biti prikazana 233 filma.

Glavne nagrade festivala, Zlatni i Srebrni medvjedi, bit će dodijeljeni na svečanosti 24. veljače. Predsjednica međunarodnog žirija takmičarskog programa bit će američka glumica Lupita Nyong’o.

Američkom redatelju Martinu Scorseseu će tijekom festivala biti uručena i nagrada za životno djelo.

Ni ove godine na Berlinaleu neće biti prikazan niti jedan film iz Hrvatske.

Direktori festivala Riessenbeek i Chatrian, kojima je ovo posljednji Berlinale, organizirali su i nekoliko platformi za „demokratsko sučeljavanje“ oko spornih tema u kulturnom svijetu poput bliskoistočnog sukoba.

Uoči festivala vodeći dvojac je izazvao pozornost javnosti nakon što je povukao pozivnicu za svečano otvaranje za šestero političara desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), što je izazvalo dvojake reakcije njemačke javnosti.

Vodstvo Berlinalea od sljedeće godine preuzima Tricia Tuttle, dosadašnja direktorica britanskog filmskog festivala BFI.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum