69. BERLINALE

SLAVNI KADROVI SNIMLJENI NA ISTARSKOM SJEVERU: SREBRNI MEDVJED filmu Angele Schanelec snimanom u Slumu i kod Male Učke


U sklopu glavnog natjecateljskog programa 69. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu svoju svjetsku premijeru imao je i film "Bio sam kod kuće, ali" (Ich war zuhause, aber / I Was at Home, but) čiji su uvodni kadrovi snimljeni na sjeveru Istre. Njemačka redateljica Angela Schanelec za ovo je ostvarenje nagrađena Srebrnim medvjedom.

Zlatnog medvjeda za najbolji film 69. Međunarodnog filmskog festivala održanog u Berlinu od 7. do 17. veljače dobio je Izraelac Nadav Lapid za film "Sinonimi" (Synonymes, Synonyms). Međunarodnim žirijem predsjedala je Juliette Binoche, a o najboljim su filmovima odlučivali i Justin Chang, Sandra Hüller, Sebastián Lelio, Rajendra Roy te Trudie Styler.

Hrvatski dio ekipe

Film "Ich war zuhause, aber" nastao je u njemačko-srpskoj koprodukciji (Nachmittagfilm i DartFilm & Video), a dijelom je sniman u Istri na lokacijama u naselju Slum te u Parku prirode Učka. Hrvatski dio ekipe čine izvršni producent za Hrvatsku Tibor Keser, snimatelj tona Hrvoje Radnić, asistent produkcije Jan Herenčić, a servisna produkcija je bio Paradoks iz Zagreba. Nastanak filma su podržali Istarska filma komisija te Općina Lanišće.

Uvodne scene njemačkog filma snimljene su u Istri u travnju prošle godine sa životinjama, psom i magarcem. Životinje su posebno dresirane za ovaj film, a došle su s tri trenera iz Mađarske. Film prati priču 13-godišnjeg dječaka koji nestane na tjedan dana. Nakon povratka, dječak ne zna ili ne želi objasniti što je tražio i gdje je bio. Majka i učitelji pretpostavljaju da ga je na bijeg ponukala očeva smrt, ali dječakovo ponašanje se ne može u potpunosti time objasniti... U filmu glume neke od najvećih njemačkih zvijezdi, poput mladog Franza Rogowskog.

Njemačka filmska ekipa za potrebe ovog filma tražila je prethodno lokacije diljem regije, a kao najprikladnije pokazale su se one u Slumu na Ćićariji te kod Male Učke. Snimane su dvije scene s manjom ekipom od desetak ljudi. Redateljica i producentica Angela Schanelec i snimatelj pretprošle godine obišli su Istru, te su bili u posjetu prijateljima iz Rijeke, rekao nam je tada izvršni producent iz Hrvatske Tibor Keser, a svidjelo im se što krajolik izgleda potpuno drugačije od svega što su vidjeli u Njemačkoj. U Slum su došli u potrazi za planinskim potokom, a oduševila ih je priroda kao i stara slumska škola zatvorena još od 1961. godine.

Nagrade manjinskim koprodukcijama

S nedavno završenog berlinskog festivala s po dvije nagrade vratili su se i filmovi "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" i "Šavovi", oba manjinske hrvatske koprodukcije, čiji je hrvatski koproducent Spiritus movens, prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske prikazan je u sklopu glavnog natjecateljskog programa, a nezavisni tzv. ekumenski žiri nagradio ga je zbog "odvažnog prikaza preobrazbe iz obespravljene mlade žene u zagriženu zagovornicu ženskih prava". Ovaj dugometražni film ovjenčan je i Guild Film nagradom, priznanjem koje dodjeljuje žiri sastavljen od tri člana koja vode neko od kina, a istovremeno su i članovi udruge njemačkih "art house" kina. Film je nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, a osim hrvatske koproducentice Zdenke Gold (Spiritus movens) na filmu su radili glumci Ljiljana Bogojević i Mario Knezović, snimatelj tona Hrvoje Petek, boomer Vilim Novosel, key grip Josip Mataušić, scenski radnik Branko Cavrić i električar Dario Laljek, Željka Burić kao art director i Marina Redžepović kao casting direktorica.

Dugometražni igrani film "Šavovi" srpskog redatelja Miroslava Terzića, nastao je u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji. Prikazan je u sklopu službenog programa Panorama, a dobitnik je nagrade Europa Cinemas Label kao najbolji europski film prikazan u spomenutom programu. Pored toga završio je i na drugom mjestu prema ocjenama publike. "Šavovi", za koje je odjavnu pjesmu otpjevala Gabi Novak, bave se temom tek rođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenarij potpisuje Elma Tataragić, direktor fotografije je Damjan Radovanović, montažerka Milena Z. Petrović, a autorica glazbe Aleksandra Kovač. Hrvatska koproducentica filma je Zdenka Gold (Spiritus movens), a uz nju na filmu su radili scenografkinja Ana Buljan, Zoran Vujić, glumica Ksenija Marinković, asistentica produkcije Branka Rušnov i mnogi drugi. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini