FILM ISTARSKe EKIPE POBJEDNIK U OPATIJI

"Meso" istarskog redatelja Elvisa Lenića NAJBOLJI FILM LIBURNIA FILM FESTIVALA!



Film "Meso“ o svinjokoljama u Istri svojom je suptilnošću i kompletnošću oduševio LFF-ov žiri, koji je ustvrdio da "film koji govori o sitnim stvarima može biti velik". "Meso" je dobilo još dvije važne nagrade - nagradu za najbolji regionalni film te nagradu za dizajn zvuka koji potpisuje Martin Semenčić, pohvaljen zbog "dimenzije filma koja se nalazi izvan ekrana, za dramaturgiju, okus, njuh i osjet koji progovaraju putem zvuka"

Na sinoć završenom 16. Liburnija Film festivala na Ljetnoj pozornici u Opatiji, peteročlani međunarodni žiri festivala u sastavu Sandra Bastašić, Matjaž Ivanišin, Hanka Kastelicová, Dean Lalić i Boris Ružić, nagradu za najbolji film Festivala dodijelio je 18-minutnom filmu "Meso" istarskog  redatelja i scenariste Elvisa Lenića o svinjokoljama u Istri, a koji pokazuje da, kako je rečeno, "film koji govori o sitnim stvarima može biti velik“.

"Meso" (u produkciji Kinematografa, 2018.) svojom je suptilnošću i kompletnošću oduševio LFF-ov žiri, a dobio je još dvije važne nagrade - nagradu za najbolji regionalni film te nagradu za dizajn zvuka koji potpisuje Martin Semenčić, pohvaljen zbog "dimenzije filma koja se nalazi izvan ekrana, za dramaturgiju, okus, njuh i osjet koji progovaraju putem zvuka".

Lenićev film je u Opatiji imao svjetsku premijeru, a osvjetljava tradicijske običaje Istre odnosno pjev i gastro-užitke u drevnom ritualu svinjokolje/prašćine, otvarajući pitanja što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova.

- Istom temom pozabavili smo se mi Šikuti Machine još 2003. godine u dokumentarcu "Prašćina" s glazbom Livija Morosina. Međutim, kasnije mi je došla ideja da bi se ta tema mogla ponovno obraditi na stilski potpuno drugačiji način, s krupnim kadrovima i detaljima i uz prizorne zvukove bez glazbe. Osim toga, prilično me iziritirala gastro manija koja je uzela maha posljednjih godina (emisije, prilozi, blogovi), pa sam želio prikazati jedan potpuno drugačiji način pripreme hrane, onaj iskonski i primordijalni, gdje se vino ne miriše i ne vrti u čašama nego se supa srče iz bukalete. Ovog filma ne bi bilo bez producentice Dijane Mlađenović, koja je od početka bezrezervno vjerovala u projekt, kao i kolege Matije Debeljuha koji je snimao film skupa sa mnom, a kasnije odradio lavovski dio posla u montaži. Martin Semenčić je zasluženo nagrađen za fenomenalni dizajn zvuka, a velike su zasluge i kolegice Ide Skoko koja je bila glavna snimateljica zvuka i puno nam je pomogla u postprodukciji filma. Najzad, veliko hvala obitelji Puh iz Pusti i njihovim zrmanima iz Smoljanci koji su na pustili u svoja dvorišta da svjedočimo njihovim ritualima, kaže Lenić.

Elvis Lenić, inače član umjetničke skupine Šikuti Machine, snimatelji su Lenić i Matija Debeljuh, potonji je i montažer, dok je producentica Dijana Mlađenović i njen Kinematograf.

Elvis Lenić (Pula, 1971.), redatelj i filmski kritičar, diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci, neko vrijeme radio je u brodogradilištu Uljanik, a sada predaje strojarsku grupu predmeta u Tehničkoj školi Pula.

Publika je ocjenom 4,573 nagradila "Pusti Dobre, pusti" Vlatke Vorkapić (Fade iIn, 2018.), a u kategoriji najbolje režije nagrada je dodijeljena Lovri Mrđenu za film "Patrola Uran". Liburnia Film Festival jedini je festival koji prikazuje isključivo hrvatske recentne dokumentarce, a od 20. do 24. kolovoza na malu Ljetnu pozornicu Opatija donio je 18 recentnih hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji i još četiri filma u produkciji Restarta, suorganizatora festivala. U popratnom su programu prikazana još dva filma, održane su filmske radionice za velike i male, case study filmova "Srbenka" i "Chris the Swiss" te razgovorni i zabavni program.

Osim statua kastavskog umjetnika Saše Jantoleka koje dobivaju svi laureati, dobitnici nagrada za najbolji film po izboru publike i žirija dobivaju novčanu nagradu od 1.000 američkih dolara i izradu DCP-a koju osigurava Restart, a autor najboljeg regionalnog filma dobiva 50 posto popusta na radionicu BDC Discoveries koju osigurava Balkan Documentary Center. Najbolji redatelj dobiva direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

Publika će najbolje filmove ovogodišnjeg LFF-a moći pogledati u sklopu turneje LFF-ovih laureata "Liburnia uplovljava", čija je prva projekcija zakazana već za petak, 31. kolovoza, u Ičićima, gdje je najstariji dokumentarni filmski festival u Hrvatskoj doživio svojih prvih 13 izdanja. (Zoran ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater