Piše Zlatko Crnčec

Enigma Milanović i dalje postoji

Zlatko Crnčec / Zoran Milanović (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Zlatko Crnčec / Zoran Milanović (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Nakon završetka parlamentarnih izbora završio je i angažman Zorana Milanovića. Iako nije želio odgovoriti na izravno pitanje novinara, Milanović sigurno na vidiku ima sljedeći cilj - ponovni izbor za predsjednika Republike.

Pomalo paradoksalno, ali opet ne i sasvim nemoguće, Zoran Milanović bi na predsjedničkim izborima, koji će se održati krajem godine, mogao biti svojevrsni favorit.

Sve ovo njegovo rastezanje i silovanje Ustava, kojima smo svjedočili zadnja dva mjeseca, bit će vrlo brzo zaboravljeno. Za sedam mjeseci malo tko među biračima sjećat će se njegove intervencije bez presedana u parlamentarne izbore. Birači jako kratko pamte, a do izlaska na predsjedničke izbore zaista se može dogoditi svašta. I u Hrvatskoj i u svjetskoj politici. Možda izbije još jedan polusvjetski rat, recimo Kine i Tajvana, a svašta se može dogoditi i u Hrvatskoj. Sve to će prekriti Milanovićeve akrobacije od sredine ožujka do sredine travnja. Tako da bi se zaista moglo dogoditi da pred birače izađe čist kao suza. I zatraži novi mandat.

Drugi razlog koji ide u korist Milanoviću jest činjenica da se politički program »ne smiju se sva jaja stavljati u istu košaru« u zadnjih 20 godina pokazao kao prilično uspješan. Birači se često vode logikom da na predsjedničkim izborima glasaju za kandidata koji nije povezan s političkim opcijama koje su trenutno na vlasti. A na vlasti će u Hrvatskoj u trenutku predsjedničkih izbora biti koalicijska Vlada HDZ-a i DP-a. I nema nikakve sumnje da će oporba i dio Milanoviću sklonih medija pripremiti teren. Pokušat će uvjeriti birače da je nužno izabrati »našeg Zorana« kako bi bio protuteža aktualnoj vlasti koju će iz svih oružja pokušavati prikazivati kao koruptivnu i krajnje desnu.

Medutim, nije Milanović baš tako elektabilan kako se čini nekim biračima ljevice. Činjenica da se izravno upleo u parlamentarne izbore, izravno svojim predsjedničkim autoritetom podržao listu SDP-a, a da bi ona na kraju svega katastrofalno izgubila izbore, ipak bi se morala osjetiti na njegovom rejtingu. Rijeke pravde su dobile samo 42 mandata, točnije samo jedan više od liste koju je 2020. predvodio tadašnji predsjednik SDP-a Davor Bernardić. A njega se u krugovima bliskim Milanoviću smatralo političkim diletantom. Da bi sada navodni politički velemajstor Milanović dobio samo jedan više. I izgubio izbore kao i Bero o kojem oni, blago rečeno, nemaju baš visoko mišljenje.

Usto, Milanović je pet puta vodio SDP na parlamentarnim izborima. Od čega je četiri puta izgubio. Jedini put kada je pobijedio bilo je 2011. - kada je HDZ imao optužnicu kao pravna osoba i svog bivšeg predsjednika i premijera u zatvoru.

Treba vidjeti i što će se nakon izbora događati u SDP-u. Valjda netko tamo shvaća koliko je Milanovićevo ponašanje bilo toksično za tu stranku. Potpuno je svojim napadima na Vladu u sjenu bacio predsjednika stranke Peđu Grbina. Možda se Grbin mogao i bolje izboriti za mjesto pod političkim suncem, ali je zaista cijelo vrijeme bio u potpuno nemogućoj situaciji u kojoj je cijela pažnja političke javnosti bila usmjerena na velebni dvoboj Pantovčaka i Markova trga. Milanovića i Plenkovića. Za trećeg tu nije bilo gotovo nikakvog prostora. Među onima koji bi mogli zavladati SDP-om možda će biti i onih koji su se u nekoj fazi sukobljavali s Milanovićem još dok je on bio u SDP-u. Uostalom, Tonino Picula je u zadnjih nekoliko tjedana prilično kritički govorio o Milanoviću. A on definitivno nije jedini koji tako misli. I tko smatra da SDP konačno nakon nešto manje od 20 godina mora završiti fazu u kojoj je Milanović, uz kraće prekide, bio alfa i omega na Iblerovom trgu.

Što se tiče ovih parlamentarnih izbora Milanovićeva je dionica, čini se, definitivno završena. Nema više ama baš nikakvog prostora za bilo kakvu intervenciju. Morat će Andreju Plenkoviću dati mandat za sastavljanje njegove treće Vlade. A onda će uslijediti novo razdoblje nove tvrde kohabitacije. Koja bi mogla biti poligon za pripremu za predsjedničke izbore. U kojoj Milanović ni u jednom trenutku neće spomenuti da je ikada pomišljao biti kandidat SDP-a za premijera u vrijeme dok je bio predsjednik Republike. Kandidat koji je izgubio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom