Piše Tihana TOMIČIĆ

Triput je triput

(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Andrej Plenković nije imao drugog izbora, a nije ga imala ni Hrvatska, osim da se ide na nove izbore, a u ovom trenutku za zemlju je najbolje da ih se izbjegne - izjavio je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac jučer, objašnjavajući zašto SDSS ne podržava novu vladu HDZ-a i DP-a, ali podržava Andreja Plenkovića da je sastavi.

Naizgled nelogično i nespojivo, pogotovo jer se još ne zna kakav to točno "lukav plan" osam manjinskih zastupnika planira odigrati u Saboru. Glasat će očito, kad se Sabor konstituira, da Plenković dobije mandat za sastav vlade, ali neće svi oni i glasati za tu vladu. Možda će glasati za samo neke ministre, ali sigurno ne sve. Možda će još tražiti i jedno mjesto u vladi - jučer to nije otklonjeno.

Možda će se u nekom trenutku složiti da kao jedinstveni klub zastupnika glasaju protiv nekog važnog dokumenta ili zakona, pa na koncu možda i da "izbiju" Domovinski pokret iz vlade. U svakom slučaju, DP je možda uspio da SDSS ne bude u vladajućoj većini, ali je pitanje je li uspio i u naumu da nemaju utjecaj. Vjerojatno ne, ako se klub zastupnika manjina kojega čini osam natprosječno iskusnih političara, bude držao zajedno i dogovarao kako će glasati o pojedinim prijedlozima.

No, Pupovčev jučerašnji istup itekako je olakšao promatranje šire slike ove nove parlamentarne većine HDZ-a i DP-a. Rezon je sljedeći: prvo, poštovala se volja birača. Svidjelo se to nekome ili ne, dobili smo što smo izabrali, a HDZ i DP jesu logični partneri, kao što bi to bili na drugoj strani SDP i Možemo!, da je klatno otišlo u tom smjeru.

Drugo, ulaskom predsjednika Zorana Milanovića u izborni proces polarizirana je ne samo politička scena, nego i društvo, a rezultat toga je upravo rast broja glasova koji su pali za stranke koje su desno - dakle HDZ kao desni centar i Domovinski pokret kao desnica.

Nikad nećemo znati bi li HDZ i DP završili na 61 plus 13 mandata da se Milanović u tom procesu nije pojavio kao akter, ali svakako znamo da je motivirao birače desnice da možda izađu u većem broju nego da je sve ostalo "po starom", od prije 15. ožujka.

I treće, Andrej Plenković prvo je nakon izbora vodio razgovore s liberalnim i građanskim strankama, redom s Matijom Posavcem, Daliborom Pausom i Darijem Zurovcem. Ideja je bila formiranje umjerene centrističke vlade. Nedostajalo bi, doduše, tu još ruku, ali uz cjelovite manjince i pet zastupnika iz ove ekipe, falile bi samo dvije ruke.

Bila bi to, iz Plenkovićeve vizure, vlada koja bi bila logičan nastavak dosadašnje politike - proeuropske, građanske, uz aktivno sudjelovanje manjina, povećanje rodnih i drugih prava, i slično. Ali iz nekog razloga Matija Posavec, koji je na sjeveru Hrvatske uspio uhvatiti čak dva mandata, uporno je odbijao takvu ponudu.

Vjerojatno zbog lokalnih izbora 2025. godine - naime, on ni sada kao međimurski župan ne može ući u Sabor jer je to zakonski nespojivo, pa mu ulazi zamjena, a on planira i dalje biti župan. U njegovu kraju HDZ teško prolazi, pa se pobrinuo za sebe i svoj novi mandat župana.

Isto je i s IDS-om - oni su ostali u paničnom strahu da će proći kao nekad HNS te da će, čim podrže HDZ, u Istri propasti za sva vremena, ali čini se da im nitko nije rekao da ni sada nisu u osobito dobrom stanju. U gradovima u Istri im na izborima za Sabor pobjeđuje SDP, a Paus nije ni u svom Barbanu imao najviše glasova.

I tako su Posavec i Paus odigrali povijesnu ulogu posljedičnog vraćanja krajnje desnice u vlast. Bili su prestravljeni kritikama koje će dobiti u medijima, pa je Andreju Plenkoviću kao relativnom pobjedniku preostalo da radi s onim što ima - to je Domovinski pokret. On si kao cilj zadao formiranje svoje treće vlade zaredom.

Iako tu vladu mnogi zovu "dišpet-vlada", nakon njegove izjave da će sad baš iz inata, iz dišpeta prema "kršitelju Ustava" Milanoviću i SDP-u, sastaviti vladu, on je eto u tome uspio. Upravo uz pomoć Milanovića, koji je svojim pomicanjem ustavnih granica antagonizirao dio biračkog tijela, koji bi inače bio ostao u centru.

Nema sumnje da će Plenković u vladi dobro kontrolirati DP, pacificirati ih i umiriti nacionalističku retoriku. Uostalom, dao im je resor demografije i potpredsjednika vlade u tom resoru, no što točno može postići taj resor, osim u ideološkom "suverenističkom" smislu - gotovo ništa, to se unaprijed zna.

Dakle, riječju, novi-stari mandatar Plenković postigao je svoj cilj - osvojio je relativnu većinu i formira svoju treću vladu. Triput je triput.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of