Piše Damir Cupać

Grbinovo slavljenje poraza

(Snimio Vedran Karuza /Matija Habljak/Pixsell)

(Snimio Vedran Karuza /Matija Habljak/Pixsell)


Kakav je predsjednik SDP-a Peđa Grbin pravnik, ne znamo. Ali da je loš matematičar, pokazao je malo iza ponoći, 18. travnja 2024. godine. Predsjednik SDP-a pred upaljenim kamerama hinio je da je pobjednik netom održanih parlamentarnih izbora, iako je svima koji su prošli prvi razred osnovne škole bilo jasno da to nije točno.

Na netom održanim izborima relativni pobjednik je HDZ-ova koalicija s osvojenim 61 mandatom, što je značajan podbačaj u odnosu na rezultate od prije četiri godine (66 mandata), a SDP-ova je na drugom mjestu s 42 mandata što je jedan mandat više nego što ga je osvojio Bernardićev SDP. Umjesto da je odmah priznao izborni poraz s ukupnim rezultatom koji uopće nije loš, Grbin je sam ili u suradnji s lošim savjetnicima krenuo u novu avanturu.

A još se nije ohladila ni prijašnja u kojoj je glavni glumac bio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i kandidat za premijera Republike Hrvatske. Riječ je o avanturi stvaranja antiHDZ-ove koalicije u kojoj su trebali biti u zajedničkim klupama u Saboru i SDP, i Možemo!, i Most, i Domovinski pokret, točnije svi osim HDZ-a.

Čini se da je i ta avantura neslavno završila, kao i ona s Milanovićem. Pa je Grbin umjesto da izgubi 1:0, u produžetku dobio još dva gola, točnije autogola. Iako je rezultat SDP-a solidan, a na čemu Grbinu valja čestitati, nije bio dovoljan za pobjedu.

Svidjelo se nama to ili ne, Hrvatska je generalno otišla udesno. To je ono što Grbin i njegovi najbliži suradnici ne žele prihvatiti, ili se prave da ne žele prihvatiti. Neprihvaćanjem te činjenice malo iza ponoći 18. travnja 2024. godine kupuje se vrijeme na Iblerovom trgu. Barem do izbora za Europski parlament.

Stvara se lažna euforija kako bi se prikrilo razočaranje i kako bi se poraz prikazao pobjedom. Grbin na tu kartu neće moći dugo igrati jer već po malo u javnost cure izjave nezadovoljnika unutar SDP-a koji su svjesni da elementarna matematika ne daje za pravo predsjedniku SDP-a. Što se on više trudi poraz prikazati kao pobjedu, to SDP više tone u blato. Bez ikakvog razloga.

Da stvari nisu takve da se trebaju otvarati boce šampanjca, bilo je jasno u izbornoj noći u sjedištu riječkoga SDP-a na Korzu 6. Što je izvjesnije bilo da je HDZ dobio izbore, to je atmosfera bila sve hladnija. Ali daleko od bilo kakve rezignacije. Čisto radi imidža, nisu se skidali osmijesi s lica riječkih SDP-ovaca, ali bilo je jasno da su oni shvatili da je još jedna prilika za preuzimanje državnog kormila propala.

Sada s naknadnom pameću jasno je da se Grbinu nije isplatio manevar s Milanovićem koji je htio biti mandatar za premijera, ali je odlučio čekati rezultate izbora na Pantovčaku. Činjenica je da su u trenutku objave te informacije i rejting i zanimanje za SDP porasli. Isto tako je činjenica da je taj efekat iz dana u dan nestajao.

Danas je legitimno postaviti pitanje je li SDP dobio išta s tim manevrom. Ili bi bilo bolje da se išlo u smjeru stvaranja široke koalicije koja je ad hoc formirana na zagrebačkom prosvjedu i u kojoj su uz SDP trebale biti sve stranke centra, lijevog centra i ljevice. Ulazak Milanovića u izbornu igru poremetio je te planove jer su stranke koje su trebale biti partneri SDP-u, što je u političkom smislu i prirodno, elegantno izašle iz SDP-ovog zagrljaja. Točnije, nisu htjele ići pod Milanovićev šinjel. Čini se da su dobro postupili svi koji su tako odlučili.

Tome treba dodati da za neke stvari Grbin ne snosi odgovornost. Imao je najbolju volju napraviti najprirodniju prijeizbornu koaliciju s Možemo! kako bi na taj način pokazali centrističkoj i lijevoj Hrvatskoj da su spremni preuzeti odgovornost i poslati HDZ u oporbu s obzirom na brojne afere koje je ta stranka producirala u zadnjih osam godina. Vlada Andreja Plenkovića imala je niz uspjeha, ali svima je jasno da je i te kako potrebno provjetravanje.

U konačnici to su rekli i birači koji su, istina minimalno, ali kaznili HDZ. U Možemo! su odbili Grbinovu pruženu ruku pa oni od izborne noći do danas slave izborni neuspjeh.

Sada Grbinu, ako želi dobro SDP-u, a nadamo se da želi, ne preostaje ništa drugo nego odraditi izbore za Europski parlament i onda, bez obzira na to kakav rezultat na njima bio, dati neopozivu ostavku i pomagati stranci s neke druge pozicije.

Kako bi se pripremila za malo vjerojatne nove izbore ako nitko ne uspije dostaviti Milanoviću dokaz o 76 saborskih zastupnika koji čine većinu u Saboru, a puno vjerojatnije parlamentarne izbore koji će se održati za četiri godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum