Piše Zlatko Crnčec

Veliki problemi manjih stranaka

Zlatko Crnčec (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Zlatko Crnčec (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Zaista su nepredvidive te desne oporbene stranke. Nakon samo nešto više od desetak dana od izbora, nijedna od njih nema onoliko zastupnika koliko su joj građani dali u srijedu 17. travnja. Ovog vikenda na red su došli Hrvatski suverenisti. U Sabor su ušli s dva zastupnika, sada imaju samo jednog. Prije njih, prošlog ponedjeljka stradao je Most. Nakon svađe oko slaganja izbornih lista za Europski parlament iz Mosta su izašli Marija Selak Raspudić i njezin suprug Nino. Čak je i DP, najjača oporbena desna stranka, pretrpio izvjesne gubitke jer ih je već prvog dana nakon izbora napustio Mislav Kolakušić. DP ima olakotnu okolnost u tome da Kolakušić nije član stranke, već lider novoosnovane stranke Pravo i pravda, političkog projekta na brzinu osnovanog samo koji tjedan prije izlaska na birališta. Usto, DP smatra da nikakve štete ni nema jer Kolakušić, istina, jest odmah napustio koaliciju, ali su glasovi njegovih birača pomogli stranci Ivana Penave da osvoji drugi mandat u desetoj jedinici. Pa i da su išli sami na izbore, opet bi osvojili tih 13 mandata s kojima sada ulaze u pregovore oko sastavljanja nove Vlade. A da im je malo nedostajalo da im Pravo i pravda omogući osvajanje dodatnih mandata u još nekim izbornim jedinicama.

Ovo što se dogodilo i nije neočekivano. Male stranke oduvijek su bile nestabilna politička bića često plijen kako dviju velikih stranaka, tako i vlastitih slabosti - slabo kontroliranih taština i jako precijenjenih osobnih ambicija.

Možda ne bi bilo loše rješenje zabrana predizbornih koalicija kao što je, na primjer, slučaj u Njemačkoj. Ali ni to nije rješenje jer bi Most sigurno prešao prag samostalno, a nije nemoguće da bi to, ako bi se baš poklopile okolnosti, uspjelo i Suverenistima.

Vesna Vučemilović, najnoviji politički raskolnik, jučer je među ostalim razlozima za svoj otklon od Hrvatskih suverenista navela tezu da je njena stranka na izbore izašla u predizbornoj koaliciji s Mostom, ali da to nikako ne znači da s tom strankom mora biti i u postizbornoj. Čudno je to objašnjenje s obzirom na to da birači kada glasuju za neku koaliciju valjda onda i smatraju da će sve njene stranke ostati na okupu i nakon izbora. Bilo bi to logično očekivati, ali kada su u pitanju male stranke i njihovo djelovanje - često elementarna politička logika baš i nije prisutna. Vučemilović je sestra Miroslava Škore, prvog predsjednika Domovinskog pokreta koji je zajedno s njom tu stranku napustio nakon jednog prethodnog raskola. A sada nije nemoguće da se s DP-ovcima nađe u postizbornoj koaliciji. A u predizbornoj je bila s Mostom. Ali Suverenisti su nepredvidiva i jako nestabilna politička biljka. Dovoljno se samo sjetiti Hrvoja Zekanovića.

S druge pak strane činilo se da je Most konačno prebolio dječje bolesti i postao zrela i stabilna politička stranka. Da su završili dolasci i odlasci iz njega, a koji su obilježili prvu polovinu postojanja Mosta. Bračni par Raspudić nisu bilo tko. Uz Nikolu Grmoju oni su zadnje četiri godine bili prepoznatljivi trio koji je nosio Most i u Saboru i izvan njega. Posebno u parlamentu. Par je u tom razdoblju potpuno zasjenio i predsjednika stranke Božu Petrova koji kao da se pomalo povukao u pozadinu. Usto, Most ima jako malo članova, što je taktika kojom se sprečava da u stranku uđu ljudi koji bi nakon nekog vremena mogli napraviti nered za račun nekog drugog. I onda im se uza svu tu pažnju dogodi da preko noći ostanu bez dvoje od troje članova najprisutnijih u medijima. I da se sve to dogodi baš oko sastavljanja liste za Europski parlament. Što odmah u sjećanje vraća spektakularni raspad Živog zida otprije pet godina kada su se njihovi članovi počupali oko toga tko će otići na briselsku plaću. Ova priča oko pobačaja baš i ne drži vodu.

Možda je sve ovo tek samo početak raskolništva u manjim strankama. Konzultacije oko formiranja vladajuće većine ipak će potrajati. Po političkim se kuloarima priča da bi svašta možda moglo biti i u jednoj od manjih liberalnih stranaka. Ako zaista pregovori potraju mjesec ili dva, tko zna kako će izgledati stranačka struktura Sabora. Ali da će se značajno razlikovati od one s izbornih lista koje su ponuđene biračima, to je sad više nego sigurno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of