GOŠĆA NAŠE GOŠĆE

MARIJA RIBARIĆ & MARILENA DUŽMAN: Lijepo je kada u nekome možeš prepoznati emociju koju i sam rado daješ

Obje želimo da se ne zaboravi naša domaća beseda pa je u svojim djelima često upotrebljavamo te tako promoviramo krajeve naše lijepe Istre, poručila je Marija Ribarić koja se posjetiteljima književnog susreta predstavila čakavicom istarskog sjevera, a Marilena čakavicom južne Istre koju često provlači kroz svoje romane

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
U gostima: Marija Ribarić i Marilena Dužman (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U gostima: Marija Ribarić i Marilena Dužman (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Otvarajući svoj novi programski ciklus pod naslovom "Gost našeg gosta", Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet ugostilo je prvu gošću Mariju Ribarić, buzetsku pjesnikinju, spisateljicu, poduzetnicu, pjevačicu i kulturnu aktivisticu, koja je u goste pozvala ližnjansku književnicu Marilenu Dužman, poznatu po ovećoj produkciji uglavnom ljubavnih romana.

Sjever i jug

- Kultura oplemenjuje i čini srce svakog grada. Veseli što napokon izlazimo iz te zamorne zone šutnje koju je prouzročila korona te zanimljivim programima obogaćujemo kulturnu scenu Buzeta, poručila je uvodno Marija Ribarić. Rekla je kako je svoju gošću Marilenu Dužman upoznala na BPW-u, Udruzi poslovnih žena u Puli, a s njom ima još jednu poveznicu, obje su ljubiteljice knjiga i čitanja te također i spisateljice, s time da ona piše priče za djecu i poeziju, a Marilena se ostvaruje ležernim književnim djelima koja najčešće čitaju žene jer ih to opušta i nekako izvlači iz svakodnevnice.

- Obje želimo da se ne zaboravi naša domaća beseda pa je u svojim djelima često upotrebljavamo i ističemo te tako promoviramo krajeve naše lijepe Istre u kojima smo rođene i u kojima živimo, poručila je Marija Ribarić koja je posjetiteljima ovog književnog susreta približila čakavicu istarskog sjevera, a Marilena čakavicu južne Istre koju često provlači kroz svoje romane.

- Poezija i pisanje izvlači iz nas ono najbolje, ono skriveno. Na taj način imamo svoj ispušni ventil. Lijepo je kada u nekome možeš prepoznati emociju koju i sam rado daješ, poručila je Marija Ribarić. Voditeljica Gradske knjižnice Buzet Dijana Kolaković Prodan uvodno ju je predstavila kao autoricu zbirki "Mojo Semiće" i "Zubalj va srcu" s popratnim audio-zapisom, te etnoslikovnice "Priče iz Semića", koja piše na semićko-lupoglavskom dijalektu i književnom standardu. Zastupljena je u zajedničkim zbirkama Kolana od besid, Buzeštice, Moja Istra, Lipa nam je Istra te u pjesničkim panoramama Seljanski susreti i Verši na šterni. Uspješna poduzetnica, Marija Ribarić lanjska je dobitnica Godišnje nagrade Grada Buzeta za uspješnu gospodarsku djelatnost humanitarni rad te aktivno sudjelovanje u kulturnim i društvenim aktivnostima na buzetskom području.

Marilena Dužman, diplomirana ekonomistica iz Ližnjana, do sada je objavila šest romana, od kojih jednu crnohumornu priču "Mrtav, a gladan" dok su ostali naslovi ljubavni. "Gdje mi je psihijatrica?", "Opsidijan", "Razgovori s ginekologom" i "Slobodan pad", smješteni su radnjom na istarsko područje te su jako dobro prihvaćeni kod publike. Posljednji objavljeni roman "Skriveno srce" prvi je u nizu o obitelji Marwood iz Texasa, a uskoro će objaviti i svoj sedmi roman naziva "Haker". Marilena sama izdaje svoje naslove.

Zbog korištenja čakavštine u svojim romanima zapažena je u Općini Ližnjan, koja joj je ove godine uručila nagradu za osobite uspjehe i postignuća u književnoj umjetnosti te promociji Ližnjana i ližnjanskog govora u književnim djelima.

Počela slučajno

Ližnjanka Marilena Dužman buzetskoj je publici povjerila kako je u spisateljskim vodama završila posve slučajno. Prijateljici je prepričavala jednu knjigu, a ona joj je uzvratila kako bi i sama mogla nešto napisati. - Čim sam došla doma otvorila sam laptop, napisala prvih četrdeset stranica, i tako je sve krenulo. Pisala sam godinama, a da nikome nisam rekla da pišem, osim najužem krugu obitelji i prijatelja. Dugo mi je trebalo dok sam se uopće usudila nekome poslati svoj tekst, prisjetila se svojih spisateljskih početaka buzetska književna gošća.

Marilena Dužman aktivna je na društvenim mrežama, te rado odgovara na pitanja svojih čitatelja, od kojih većinu uglavnom čine žene. O njenim romanima pisale su mnoge poznate book blogerice, a spomenuli su je na facebook stranicama Ključ za knjigu, Čitaj knjigu, Books and Sweets, DNA čita autor, Life and Socks, Veličanstvena knjiga, Knjige su moj svijet, Sovin kutak, Čitam Gledam Slušam, Readinglist, Knjigožderonja, Knjige koje oduzimaju dah, P.S.I love books, Just Read, Knjiški moljac i mnogim drugim.

Gost našeg gosta

Novi program pod naslovom "Gost našeg gosta" kojeg je upravo pokrenulo buzetsko Učilište, zamišljen je kao ciklus susreta s više ili manje poznatim i svakako zanimljivim osobama, koji će se organizirati po principu: gost domaćin, glazbenik, književnik, likovni umjetnik, sportaš, poduzetnik…, u goste dovodi svoga gosta iz iste branše. Kroz njihov međusobni razgovor te kroz uvodnu najavu moderatora, publika će se upoznati s njihovom biografijom, kreativnošću, postignućima, hobijima, planovima…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum