U PONEDJELJAK U INK-u

NIKA IVANČIĆ Mlada pulska glumica u predstavi "Instrukcija" Eugénea Ionescoa: "Veliki izazov bio je pronaći "ključ" ili "KOD" MEĐUSOBNE IGRE KOJI ĆE FUNKCIONIRATI NA SCENI"

| Autor: Mladen RADIĆ
I dalje učim i nadograđujem ulogu iz izvedbe u izvedbu - Nika Ivančić u predstavi "Instrukcija"

I dalje učim i nadograđujem ulogu iz izvedbe u izvedbu - Nika Ivančić u predstavi "Instrukcija"


Unatoč pandemiji, kazalište ide dalje, barem za sada pa će ljubitelji kazališnih klasika 20. stoljeća doći na svoje u ponedjeljak u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula gdje će biti prikazana predstava "Instrukcija" prema motivima istoimenog komada slavnog predstavnika teatra apsurda Eugénea Ionescoa. "Instrukcija" je nastala kao autorski projekt glumca Lovre Ivankovića, a riječ je o komičnoj drami u kojima su glavni likovi profesor (Ivanković) i učenica (Nika Ivančić).

Ovo apsurdno djelo grotesknog je karaktera s elementima nasilja, kako intelektualnog tako i fizičkog. Radnja predstave započinje kada starom i nemoćnom profesoru na instrukciju dolazi mlada živahna učenica željna znanja, koja priprema doktorat iz prirodnih i humanističkih znanosti. Na početku drame atmosfera među glavnim akterima je ugodna i vesela, no kada profesor shvati da učenica ne poznaje osnove matematike kao npr. zbrajanje dvaju broja, situacija se naglo preokreće. Profesor započinje opterećivati učenicu s nepotrebnim znanjem, činjenicama i podacima, što nju dovodi do potpunog ludila koje eskalira do intelektualnog nasilja. Dolazi do jasnih zamjena uloga i dinamika moći te profesorova prava narav izlazi na vidjelo.

Predstava je nastala pod produkcijskom palicom Vinka Radovčića u njegovoj udruzi DRAMA Plus u Zadru. Radovčić je također preuzeo ulogu asistenta režije tokom procesa predstave i uvelike pomogao u realizaciji.

- Nakon premijere u Zadru, zaigrali smo u Rijeci i sada stižemo u Pulu u ponedjeljak. Ova se predstava u idealnim uvjetima igra u skučenim, klaustrofobičnim prostorima, no s obzirom na epidemiološku situaciju igrat ćemo pridržavajući se svih mogućih mjera kako bi osigurali sigurnost publike i radnika kazališta, kaže Nika Ivančić, mlada i perspektivna pulska glumica koju je ovdašnja publika upoznala u predstavama kao što su "Egzorcizam", "Meduza: Duhovi Sylvije Plath", "Cabaret Valeska" i nedavno u "Operaciji Pašareta".

Ideja za rad na ovom komadu nastala još na akademiji.

- Lovro i ja zajedno smo studirali i diplomirali glumu pod vodstvom profesora Rade Šerbedžije na Akademiji u Rijeci. Oduvijek smo voljeli raditi zajedno i veliki smo zaljubljenici teatra apsurda, tako da se naša suradnja pokazala kao dobitna kombinacija ne samo tokom studija već i sada u profesionalnom radu. Lovro je već jednom igrao ulogu profesora u ovom komadu kao student u svom diplomskom ispitu. Napravio je toliko fantastičnu ulogu da sam ga godinama molila da ju obnovimo kao profesionalnu produkciju. Silno sam željela igrati njegovu učenicu u ovom apsurdnom komadu. Ta želja mi se napokon ispunila ove godine, kaže Nika Ivančić.

Napominje da se nisu držali originalnog teksta, već su radili po motivima.

- Čak smo izbacili lik sluškinje iz komada i prilagodili tekst našoj dramaturgiji. Na kraju je to postao naš autorski projekt, objašnjava Nika Ivančić koja otvoreno kaže da joj je bilo iznimno teško igrati u ovom komadu.

- Lovro je imao već izgrađen lik s obzirom da ga je već tumačio u diplomskom ispitu, pa je mogao dalje graditi na već jako dobro postavljenoj bazi, dok sam ja morala po prvi put napraviti svoj lik i to u samo 15 dana. Nikada nisam imala tako malo vremena za gradnju lika niti sam do sada imala priliku igrati u teatru apsurda i to se pokazalo kao veliki izazov jer je trebalo pronaći "ključ" ili "kod" međusobne igre koji će funkcionirati na sceni, kaže ona i dodaje da lik učenice nije pokretač radnje za razliku od profesora koji je glavni zborovođa komada, tako da je bilo zahtjevno od takve uloge napraviti živu osobu koja više sluša i reagira nego što djeluje.

- I dalje učim i nadograđujem ulogu iz izvedbe u izvedbu. Lovro i ja odličan smo par na sceni i mislim da jedan drugog nadopunjujemo i inspiriramo svaki put, priča Nika Ivančić.

Onom tko pročita Ionescovu "Instrukciju" lako je vidjeti zašto je ona i dalje toliko aktualna, kao i druga djela velikog pisca. Nika Ivančić ističe da je "Instrukcija" i danas važna i aktualna jer progovara o problemima sistema obrazovanja i sveprisutnog nasilja unutar istog.

- Svi znamo za probleme u hrvatskom školstvu i svi smo na vlastitoj koži osjetili te nedostatke. Društvo i tehnologija razvijaju se, mijenjaju, ali sistem obrazovanja ostaje dalje rigidan i jednoličan. Izostavljaju se osnove dok se "štrebaju" napamet definicije, datumi i nepotrebne činjenice koje se zaborave čim se položi ispit. I tako stvaramo iz generacije u generaciju mlade ljude koji zapravo ne posjeduju nikakvo konkretno znanje. Svaki učenik u tom sistemu postaje samo broj i ne obraća se dovoljno pažnje na one kojima je potreban drugačiji pristup usvajanja znanja. To je nažalost slika i prilika današnjeg školstva gdje se inteligencija ograničava rigidnom strukturom i definicijom u kojoj nema iznimke niti mjesta za ono što je drugačije, smatra ova pulska glumica.

Ona također napominje da su još neki od motiva u ovom komadu borba učenika protiv nametnutog sistema, spolna nastranost i seksualne perverzije kojima je Ionesco htio ukazati na problematiku među tim krhkim odnosima moći.

- Zaboravljamo da je taj problem i dalje sveprisutan ne samo u svijetu nego i kod nas u Hrvatskoj, ali se najčešće iz srama i straha zataškavaju ti slučajevi, dok zlostavljači i dalje hodaju slobodno i nanose traume novim žrtvama. Tematike iznesene u ovom djelu mogu se prenijeti na sva povijesna razdoblja i na sve naraštaje. Sve dok ne nastupi reforma školstva i dok se ne probudi svijest o tim problemima ovo će djelo biti aktualno kao i 1951. godine kada je prvi put premijerno izvedeno, zaključuje ona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum