U ROJCU

Izložbom "Radite to u svoja četiri zida" OTVOREN "PROCES 2022"

| Autor: Mladen RADIĆ
Rad Luke Pešuna (Snimio Dejan Štifanić)

Rad Luke Pešuna (Snimio Dejan Štifanić)


Izložbom Luke Pešuna "Radite to u svoja četiri zida" i razgovorom s umjetnikom u petak navečer u Dnevnom boravku Rojca otvoren je "Proces 2022", cjelogodišnja manifestacija u sklopu koje će u Puli, na različitim lokacijama, biti organizirano više događanja kojima će se publici predstaviti queer umjetnice i umjetnici.

"Zamišljena kao odgovor na krilaticu 'Radite to u svoja četiri zida', ova serija fotografija prikazuje svakodnevicu LGBTIQ+ osoba unutar prostora njihova doma. Rekonstruiram trenutke njihove svakodnevice kako bi inscenacijom stvorio dojam dokumentacije, pokušavajući zadržati objektivan pogled. Procesom stvaranja ove serije fotografija upoznajem našu kolektivnu i pojedinačnu stvarnost te razgrađujem vlastite predrasude. Fotografijama postojećem diskursu rodne, spolne i seksualne raznolikosti pridonosim tamo gdje je manjkav, omogućujući uvid u one razine odnosa i identiteta koje su mi i samome izmicale", kaže autor.

(Snimio Dejan Štifanić)

Proces 2022 organizira Proces – udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava. Kako kažu, pozitivan utjecaj umjetnosti i kulturnih događanja na mentalno zdravlje, zajedničko doživljavanje iskustva te osjećaj pripadnosti koje ono stvara posebno su bitni u vrijeme pandemije i nakon lockdowna. Fizički i psihički napadi na pripadnike i pripadnice LGBTIQ+ zajednice koji su se počeli učestalije događati od početka pandemije dodatno su narušili mentalno zdravlje pripadnika zajednice, potakli ih na izolaciju i povlačenje. Organiziranjem ove manifestacije započinje se s procesom senzibiliziranja javnosti i povezivanja u sigurnim prostorima. "Umjetnost koristimo kao snažan alat aktivizma te potičemo empatiju koja je neophodna za postizanje socijalne pravde", kažu u udruzi.

(Snimio Dejan Štifanić)

U sklopu manifestacije održat će se izložbe, koncerte, razgovori s književnicima i umjetničkog performansa na različitim lokacijama u Puli, od Društvenog centra Rojc preko Circola do Galerije Makina. Pulskoj publici omogućit će se najkvalitetniji sadržaj suvremene scene queer kulutre, s naglaskom na mladim umjetnicima te temama identiteta i otvaranja. Pula će tako ugostiti fotografkinju Anu Opalić koja će u Galeriji Makina gostovati sa svojom izložbom "Martina (Dnevnički zapisi 2009. – 2022.)", književnicu i novinarku Noru Verde (Antonelu Marušić) i književnika i dramaturga Espija Tomičića i bend U pol' 9 kod Sabe. Službeni program manifestacije bit će obogaćen već prepoznatim neformalnim druženjima koje organizira udruga Proces, među kojima je najposjećeniji upravo pub kviz "Kvirz" koji u Caffe baru Circolo 17 uobičajeno kreira i vodi Sandra Vanjak, a idući mjesec vodite će ga Milena Zajović.

(Snimio Dejan Štifanić)

Kako bi osigurali dostupnost programa i onima koji ga nisu u mogućnosti uživo pratiti, razgovori sa sudionicima „Procesa 2022“ prenosit će se na Radiju Rojc te na društvenim mrežama udruge Proces.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater