DNEVNI BORAVAK ROJCA

CRUX MMXX: Različiti umjetnički rukopisi donose likovno bogatstvo i raznolikost

Grafička mapa CRUX MMXX inicijacija je rada novoosnovanog društva vizualnih umjetnika CRUX, okupljenog protekle godine na inicijativu Erosa Čakića, a na izložbi su predstavljeni radovi Tee Bičić, Erosa Čakića, Fulvia Juričića, Ivana Obrovca, Roberta Paulette, Andija Pekice, Gee Rajić, Boruta Skoka i Josipe Škrapić

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U prostoru unutarnjeg dvorište pulskog DC-a Rojc otvorena je izložba radova umjetnika okupljenih u društvo CRUX, a koja je postavljena u prostoru Dnevnog boravka Rojca. Kako je rekao inicijator i čelna osoba novoosnovanog društva vizualnih umjetnika CRUX Eros Čakić, mapa CRUX MMXX predstavljena je 29. prosinca, a na izložbi su predstavljena i djela izrađena u različitim tehnikama iz perioda ili faze koji su vezani za motive u grafikama pojedinih autora.

Grafička mapa CRUX MMXX inicijacija je rada novoosnovanog društva vizualnih umjetnika CRUX, okupljenog protekle godine na inicijativu Erosa Čakića. Udruga CRUX osnovana je prvenstveno s namjerom edukacije na području vizualnih umjetnosti, kako u praksama, tako i u teoriji.

- Osim renomiranih i već dobro poznatih umjetnika s područja Istre, članova udruge, koji će kroz program edukacije imati mogućnost prenijeti svoja znanja i iskustva dalje, u svoj rad CRUX uključuje i vanjske suradnike srodnih disciplina, vizualne umjetnike ili teoretičare, koji će znanjima i iskustvima upotpuniti edukacijski program udruge. Iako smo tijekom prve godine rada bili ograničeni zbog situacije prouzrokovane koronavirusom te planirani program nije mogao biti održan kako je zamišljeno, krajem godine predstavljena je grafička mapa članova udruge, kojoj su se priključili i mnogi suradnici, kazao je Čakić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Mapu CRUX MMXX čini deset grafičkih listova i devet autora. Ovo izdanje mape u tehnici je digitalnog tiska, no s namjerom prezentacije i drugih grafičkih tehnika u nadolazećim godinama. Kroz deset grafičkih listova predstavljeno je devet autora s po jednom grafikom uz iznimku osnivača i idejnog začetnika, Erosa Čakića, koji se predstavlja s dvije grafike.

- Važno je napomenuti kako je u izbor grafika ovogodišnje mape uvrštena i grafika pokojnog akademskog slikara i profesora Ivana Obrovca, čiji lik i djelo simbolizira začetke edukacije u likovnim umjetnostima na području Istre, sinonimom je zasnivanja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Mnogi su članovi i suradnici ove udruge imali prilike učiti od njega te se njegov duh te pedagoški zanos i nastoji prenositi dalje, između ostalog i edukacijskim djelatnostima udruge CRUX, naglasio je Čakić.

O važnosti ove udruge što se umjetnosti i edukacije tiče, govorila je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan. Istaknula je da zastupljeni autori, kako u mapi, tako i na izložbi koja će se moći uz poštivanje epidemioloških mjera pogledati narednih tjedana, donose različite umjetničke rukopise, što predstavlja bogatstvo i raznolikost.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Tea Bičić iz Labina predstavlja se grafikom naziva "Red". Eros Čakić sudjeluje s dva grafička lista: "Klaun" i "Random", od kojih prvi predstavlja njegovo stvaralaštvo s kraja 80-ih godina, a drugo njegov recentni rad. Čakićeve radove krasi i predprostor Dnevnog boravka Rojca, iako ti radovi u biti nisu povezani s mapom i izložbom, no ulazeći iz unutarnjeg dvorišta u prostore Dnevnog boravka, prvi radovi koje posjetitelji mogu uočiti su upravo Čakićevi.

Grafika Fulvia Juričića, rad je s početka 2000.-ih iz serije "Nove slike". Grafika "Un musicien antique", rad iz 1983., predstavlja Ivana Obrovca, majstora i učitelja koji je mnogima uspio prenijeti stav i pristup umjetničkom stvaralaštvu kao pozivu odaslavši ih na put doživotnog učenja i razvoja kroz stvaralaštvo.

Robert Pauletta predstavljen je grafikom "Picigin Boogie – Woogie", recentnim radom iz protekle godine. Andi Pekica sudjeluje s radom pod nazivom "Studija za bestijarij" iz slikarskog ciklusa akrila na platnu, koji je naknadno digitaliziran za ovu prigodu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Grafika Gee Rajić, naziva "Kukuljac", po mnogočemu odskače od ostalih, a ponajviše po svojem narativno-ilustrativnom izričaju, kako je u prezentaciji radova kazala Širec-Džodan.

Borut Skok, također jedan od članova društva CRUX, pridružio se mapi grafikom "Materia X". Josipa Škrapić, članica CRUX-a i poput Gee Rajić predstavnica tek stasale generacije autora, sudjeluje s grafikom "Simulacrum".

Grafička mapa "CRUX MMXX" i projekt financirani su sredstvima Grada Pule i Istarske županije. Predstavljanje su organizirali CRUX - društvo vizualnih umjetnika i Savez udruga Rojca.

U ime domaćina, Dnevnog boravka Rojca, pozdravne riječi okupljenima kazao je Jan Franjul, community manager u Savezu udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini