U PULSKOM AMFITEATRU IZLOŽBA "ŠARENI TRIJEM"

"EXHIBITIO APERTA EST!": Učenici 11 škola iz tri županije oživjeli antičku baštinu

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Antička baština opet je u utorak oživjela u pulskom amfiteatru zahvaljujući izložbi "Šareni trijem". Riječ je o učeničkoj izložbi inspiriranoj antičkim naslijeđem koja se drugu godinu zaredom organizira na inicijativu nastavnice latinskoga jezika dr. sc. Milene Joksimović pod okriljem Arheološkog muzeja Istre, a do 12. lipnja može se razgledati u Galeriji Amfiteatar. U projekt su se uključili učenici 10 srednjih i jedne osnovne škole iz tri županije. Iz Istarske županije tako su se uključili učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, Srednje glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova iz Pule, SŠ Mate Balote iz Poreča, SŠ Mate Blažine iz Labina, SŠ Vladimira Gortana iz Buja i SŠ Zvane Črnje iz Rovinja. Iz Primorsko-goranske županije tu su zastupljeni radovi učenika Prve sušačke gimnazije u Rijeci, SŠ Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, SŠ Vladimira Nazora iz Čabra i SŠ Delnice, a tu je i Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu koja predstavlja glavni grad Hrvatske.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Učenici su kuhali prema rimskim receptima, crtali i slikali antičke spomenike, tumačili natpise, izrađivali replike antičkih i srednjovjekovnih spomenika, umjetničkih djela, nakita i odjeće, igrali antičke igre, priređivali predstave, i na druge načine oživljavali antičku prošlost. Dio njihovih uradaka izložen je u Galeriji Amfiteatar, a video radovi predstavljeni su na YouTube kanalu "Šareni trijem". Na ovogodišnjoj izložbi arhitektura je pokrivena maketama i crtežima, dok se stara glazba pokušala približiti videima. Neki su učenici napravili igre na ploči inspirirane antikom, poput rimskog Monopolyja, a tu su i još neke antičke igre izrađene prema antičkim nalazima.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

U ime Arheološkog muzeja prisutnima je iznad glavnog ulaza u amfiteatar dobrodošlicu poželio ravnatelj Darko Komšo koji je podsjetio da se ovdje radi o suradnji muzeja s edukativnim sektorom, s tim da su ovaj put škole odlučile prići AMI-ju, a ne obrnuto kao što je bilo do sada.

Autoricu projekta, profesoricu Milenu Joksimović veseli što se velik broj škola uključio, objasnivši da učenje latinskog jezika treba biti zanimljivo, zabavno i treba biti samo oruđe koje vodi razumijevanju i poznavanju antičke kulture i baštine, pa samim time i njenog značaja za lokalnu povijest i baštinu.

- Nadam se da je ovo jedan korak k tome da djeca zavole latinski, njegovu nastavu i da upoznaju na pravi način vrijednost i značaj antičke baštine, rekla je Joksimović koja se zahvalila svima, ali ponajviše učenicima koji su sudjelovali u projektu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Kustosica izložbe Dunja Martić Štefan zahvalila se kolegama iz Antičkog odjela koji su omogućili izložbeni dio projekta i to Silvani Petešić i Aski Šopar, zatim Moniki Petrović koja je napravila likovni postav i Vjeranu Juhasu koji je radio dizajn izložbe, kao i svim školama, ravnateljima i profesorima, ali ponajprije učenicima. Napomenula je i da su se ove godine držeći se latinskog jezika proširili na prapovijest od Histra pa sve do srednjovjekovne sakralne gradnje, što se može vidjeti u galeriji.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Otvorenje su glazbom uveličale učenice SGŠ Ivana Matetića-Ronjgova Ema Brečević, Mirna Vale i Ema Pliško koje su izvele Seikilov skolion kao najstariji sačuvani notni zapis, koji dolazi iz Stare Grčke.

U ime ravnatelja škola koje sudjeluju na izložbi prisutne je pozdravila Dolores Mihelić Malbašić koja je ravnateljica SŠ Vladimira Gortana iz Buja.

Laura Jeger, učenica 3. razreda Gimnazije iz Buja - SŠ Vladimira Gortana izrecitirala je na hrvatskom pjesmu Seksta Propercija i dobila priliku da uzvikne "Exhibitio aperta est!" odnosno "Izložba je otvorena!".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini