VRIJEME ZA PREMJEŠTANJE?

Pulski spomenik Marku Maruliću se ne vidi jer je smješten iza separatora fekalija. IZ GRADA PULE KAŽU DA AUTORICA ŽELI TU LOKACIJU

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Spomenici važnim povijesnim ličnosti postavljaju se na javnom mjestu, vidljivi prolaznicima, kako bi se u svakom trenutku mogli prisjetiti njihove veličine i zasluga. Nije nevažno gdje se spomenik nalazi jer nije isto ukoliko je smješten u središtu grada, na frekventnoj poziciji, ili je bačen negdje u zapećak, slijepo crijevo u koje nitko ne zalazi.

Upravo na takvo jedno slijepo crijevo i na spomenik veličini ukazao je jedan čitatelj. I to ne bilo kojoj veličini, nego ni manje ni više nego ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću. Spomenik se nalazi u parku u blizini hotela Riviera, odnosno željezničkog kolodvora, u koji malo tko zalazi, osim možda okolnih stanara.

Razina kulture

"Pula je spomenik dobila na poklon, a otac hrvatske književnosti je postavljen iza separatora fekalija u kućici na rivi. Povijesno-kulturna sramota. To je razina kulture odgovornih iz Odjela za kulturu i gradske tvrtke", napisao je čitatelj na Facebooku Glasa Istre. Iznio je i prijedlog: "spomenik bi trebalo hitno premjestiti na reprezentativno mjesto, u park ispred Dvojnih vrata, negdje kod fontane, neka i turisti vide statuu Marka Marulića, našeg velikana", napisao je čitatelj.

Kip je licem okrenut u smjeru novouređene Rive, dakle u smjeru odakle bi prolazniku trebao skrenuti pogled. Međutim, to nije moguće zato što je uz rub parka, ispred kipa, podignuta spomenuta crpna stanica tvrtke Pragrande, koja je svojedobno izazvala polemike o tome treba li se bilo kakva kućica nalaziti u parku, a kamoli ove namjene.

Iz Grada na naše pitanje o tome razmišljaju li o premještanju spomenika na neku drugu, vidljiviju i primjereniju lokaciju, odgovaraju da je spomenik Maruliću upravo na ovu lokaciju postavljen na zahtjev same autorice, akademske kiparice Marije Ujević-Galetović, dok je crpna stanica izgrađena nakon toga, odnosno 2010.

Neodržana sjednica

"Naime, spomenik je bio Vladin dar Gradu Puli uoči planirane sjednice Vlade u Puli koja se nije održala.

Stoga nije bilo svečane inauguracije spomenika, iako se u više navrata komuniciralo s tadašnjim Uredom Vlade da se taj dar prikladno obilježi, što nije bilo moguće učiniti bez darovatelja. Grad je tad predložio da spomenik Marka Marulića bude u Marulićevoj ulici, međutim autorica je insistirala upravo na predmetnoj lokaciji. Budući da se radilo o daru Gradu Puli, uvažio se zahtjev autorice", odgovaraju iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater