FOTO-BILJEŠKA

Otac hrvatske književnosti zaboravljen u parku kod hotela Rivijere

| Autor: Duška PALIBRK
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Gotovo je nevidljiv u parku ispred Hotela Rivijere, u Kolodvorskoj ulici kojom se sve manje prolazi otkad je utihnuo promet na Željezničkom kolodvoru. Posve je skriven i za pogled s rive, gdje su između njega i mora natakarili čvrsti objekt, crpnu stanicu kanalizacijskog sustava za ovaj dio grada. Zanimljivo, i ovo umjetničko djelo i crpna stanica zajedno s obalnim kolektorom financirani su iz istog, državnog proračuna.

Marko Marulić, djelo kiparice Marije Ujević Galetović koja nam je nedavno podarila i Matu Parlova, dar je Vlade Republike Hrvatske gradu Puli. Uklesano je to na kipu, kao i ona poznata krilatica "Otac hrvatske književnosti", koju poznaju i pučkoškolci. Pogleda uprtog prema gradu, Oca Marula grad ne vidi. Vjerojatno mnogi Puljani ni ne znaju za ovu skulpturu.

Pulski zaljev očišćen je od fekalnih voda, ali na našem Marulu zakorio se ptičji izmet. Nek' ovo bude naša molitva suprotiva šlamperaju, parafrazirajmo njegovu "Molitvu suprotiva Turkom". Najpoznatiji je ipak po "Juditi", spjevu koji je dovršio 22. travnja 1501. pa se odlukom Hrvatskog sabora od 1996. godine tog datuma obilježava Dan hrvatske knjige.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini