histri u istri

Preko petnaest tisuća posjetitelja razgledalo izložbu koja kazuje povijest Histra

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Promo)

(Promo)


Više od 15.700 osoba razgledalo je izložbu "Histri u Istri", koja se održava od 15. prosinca u muzeju antikviteta "J. J. Winckelmann" u Trstu, gdje je izloženo 200 eksponata koji kazuju priču o povijesti Histra. Kuratorica je Martina Blečić Kavur, a organizatori su Hrvatska zajednica u Trstu, Arheološki Muzej Istre u Puli i Općina Trst.

Upravo je zbog toga produženo trajanje ove izložbe do 7. travnja, a predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Damir Murković kazao je da je interes za ovu izložbu, kao i veliki broj organiziranih skupina učenika i studenata, te prosvjetnog kadra iz Istre, bio iznad očekivanja. Uz izložbu održano je i niz predavanja, a posljednji u nizu bio je onaj ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komša. U delegaciji iz Pule koja je došla tom prigodom bio je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Komšo je tom prigodom govorio o značaju Arheološkog muzeja Istre, odnosno o objektima o kojima skrbi taj Muzej, a to su Arena, Augustov hram, muzejsko-galerijski prostor Sveta srca, Galerija C8, Galerija Amfiteatar i Nezakcij, koji su iznimno posjećeni, kao i lani otvoreno obnovljeno Malo rimsko kazalište koje je tijekom ljeta ugostilo vrlo važna kulturno-umjetnička zbivanja visoke kvalitete.

Radi se i, kako je rekao Komšo, na stalnom postavu Arheološkog muzeja Istre koji bi trebao u bližoj budućnosti biti otvoren za publiku, a istaknuo je i izvrsnu suradnju s ostalim muzejima te kulturnim ustanovama na raznim projektima. Također, izrazio je zadovoljstvo gostovanjem ove izložbe u Trstu i činjenicom da je dobro posjećena te da su uz nju održana raznolika popratna događanja koja su upriličili brojni znanstvenici iz raznih polja djelovanja, interdisciplinarno, da bi povijest Histra bila predstavljana na što zanimljiviji način.

Predstavljeno je i djelo "Herojsko doba Histra", katalog izložbe "Histri u Istri". Autorica dvojezičnog kataloga, ujedno i autorica izložbe, je Martina Blečić Kavur, a knjiga na oko 150 stranica i u deset poglavlja priča priču o Histrima, najstarijem zabilježenom narodu na području Istre. "Herojsko doba Histra" izašlo je u u biblioteci "Monografije i katalozi" Arheološkog muzeja Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom