ONEIROS

FOTO / Pejzaži snova Simonea Mocennija Becka u Galeriji Hermana

| Autor: Mihael STOJANOVIĆ


Simone Mocenni Beck, multitalentirani umjetnik koji živi na relaciji Milano-Pula i koji se istaknuo kao slikar, kipar, prozaik i pjesnik, prošlog petka je i sam bio prisutan na otvorenju izložbe svojih kreacija u Galeriji Hermana. Najnovija izložba, naziva "Oneiros" je ujedno i naziv jedne od njegovih pjesama. Izložene su serije akrila na papiru koje potiču posjetitelje da zarone u dubine mašte i introspekcije.

Izložbu je otvorio Vedran Šilipetar, voditelj Galerije Hermana, koji je okupljenima prezentirao talijanskog umjetnika.

- Simone Mocenni Beck, prisutan u umjetnosti više od 30 godina, donosi izložbu malog formata, ali velikog značaja. Kao veliki sin, velikog oca, nastavlja obiteljsku tradiciju ostavštine za Istru. Upoznao sam ga kao kipara, ali on je osoba polivalentnih interesnih polja, istaknut i kao kipar, ali i kao slikar i pjesnik. On je čarobnjak koji demistificira samu umjetnost slikarstva. Sve što dotakne pretvara u remek-djelo, kazao je Šilipetar.

U razgovornom, hrvatskom jeziku, kojeg uči i savladava, Mocenni Beck je obrazložio svoje radove i inspiraciju za njihov nastanak.

- Moram napomenuti da sam naziv izložbe "Oneiros" označava boga sna. Stvarao sam pejzaže koji nisu ni realistični ni metafizički, već su poput snova. Oni su moja sjećanja na glazbene radove, objasnio je umjetnik.

Inače, Moccenijeva povezanost s Pulom dolazi s očeve strane, Gualtiera Mocennija, počasnog građanina Pule, tvorca poznatog kamenog kipa u Gortanovoj uvali, a njegov dizajn ima vizualne poveznice sa stvaralaštvom Simonea Mocennija Becka. Spomenik na Stoji (ispred Konzuma) bombardiranju Pule je pak rad oca i sina, a rad Gualtiera je i spomenik ispred pulskog bazena.

Osim Pule, poveznica s Hrvatskom mu je i majka, Zagrepčanka.

- Milano je dinamičan grad - lijep je, ali kada sam u Puli, sve je mirno. Pula je grad koji jako volim, tu su moji korijeni i tradicija. Volim Milano, ali smatram Pulu svojim gradom, objašnjava te na pitanje o paraleli između Milana kao grada mode i Pule, kroz smijeh sugerira: "Ja ne gledam modu, ja gledam žene."

Njegova djela su dosad izložena na 21 izložbi diljem svijeta. Mocenni Beck prisutno je lice brojnih umjetničkih događaja diljem svijeta, a obilazio je Italiju, Francusku, Hrvatsku, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Španjolsku i Meksiko te je sudjelovao na mnogim samostalnim i grupnim izložbama i likovnim simpozijima. Njegovi radovi, među ostalim istaknutim gradovima, bili su izloženi u Milanu, Parizu i Dubaiju, a često gostuje i diljem Istre; najrecentnija su mu gostovanja bila u Rovinju te Grožnjanu.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini