Kreativci na izložbi "Tres facunt collegium"

Renomirani labinski akademski slikar Zdravko Milić skupno i samostalno izlaže u mariborskoj Galeriji DLU

| Autor: Branko Biočić
U sredini umjetnik Zdravko Milić (Foto: Press)

U sredini umjetnik Zdravko Milić (Foto: Press)


Zdravko Milić, renomirani akademski slikar iz Labina, izlaže u Mariboru na skupnoj i ujedno samostalnoj prezentaciji »Tres facunt collegium« što je prva izložba najnovije umjetničke kreativne skupine koju čine Irena Gajser, Cvetko Hojnik iz Slovenije i Zdravko Milić iz Hrvatske.

Kao grupa ZIC predstavljaju se u galeriji DLUM (Društvo likovnih umjetnika Maribor). Riječ je o originalnoj izložbi koju su kustosice, dvije umjetnice u suradnji s trećim umjetnikom potpuno neovisno, spojili svoje radove na potpuno inovativan način, dijelom planirano, dijelom spontano, ovisno o sinergijskoj interakciji umjetničkih djela izravno u galerijski prostor tijekom same instalacije.

- Konceptom izložbe čuva se identitet svakog pojedinca, ali se pritom spajaju u nešto sasvim novo, kao što su, primjerice, »beskonačni« adicijski frizovi manjih pravokutnih formata, te zajedničko postavljanje umjetničkih djela na površine trostranih jednometarskih prizmi potpuno je, bez presedana. Inače, zajednička karakteristika sva tri protagonista je duboki doživljaj, a ujedno i dočaravanje svemira, naravno, zemlje iz vlastitih aspekata, ne samo umjetničke, već i filozofske. Irena Gajser predstavlja se sa okruglim nosačima koji spajaju manje kvadratne formate u njezinom opusu, prenoseći strukturalistički dojam na slikovnu površinu. Posljednje umjetničko stvaralaštvo Cvetke Hojnik nosi naslov Tamna strana Mjeseca, vezano za obljetnicu prvog slijetanja čovjeka na Mjesec, a sam naslov njenih djela govori o njenoj sveobuhvatnoj inspiraciji za njena djela. Najkozmičniji od njih trojice je Zdravko Milić koji svojim djelima velikog formata s jedne strane podsjeća na evoluciju svemira od Velikog praska naovamo, as druge strane stvara nadrealističku figuraciju s prikazima prisutnosti svemirskih bića na Zemlji.Riječ je dakle o jedinstvenoj instalaciji u galeriji DLUM koja donosi dobrodošlo osvježenje u cjelokupni kulturni prostor Maribora, napisao je u pregovoru kataloga izložbe Mario Berdič Codella.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of