NAKON IZBORA PROMJENE U VODSTVU

U SABOR ŽELI PET ISTARSKIH UZDANICA. Na listi i bivši ministar, državni tajnik i pomoćnica ministra. AKTUALNI PREDSJEDNIK ISTARSKOG HDZ-a JURICA ŠILJEG VIŠE SE NEĆE KANDIDIRATI

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ

Listu će predvoditi dosadašnji HDZ-ov ministar Oleg Butković, a u borbu za mandate s ove strane Učke, idu Anton Kliman, Monika Udovičić, Tatjana Tomaić, Ilirijana Croata Medur i Ivan Bubić. Od navedenih imena, realne šanse za ulazak zasad ima jedino Kliman koji je dobio visoko treće mjesto, odmah iza ministara Olega Butkovića i Garija Cappellija

Što su tražili, to su i dobili. Na izborima za 10. saziv hrvatskog Sabora na HDZ-ovoj listi u 8. izbornoj jedinici naći će se pet istarskih uzdanica među kojima su tri žene. Listu će predvoditi dosadašnji HDZ-ov ministar Oleg Butković, a u borbu za mandate s ove strane Učke, idu Anton Kliman, Monika Udovičić, Tatjana Tomaić, Ilirijana Croata Medur i Ivan Bubić. Od navedenih imena, realne šanse za ulazak zasad ima jedino Kliman koji je na ovim izborima dobio visoko treće mjesto, odmah iza ministara Butkovića i Cappellia.

Velik je to skok s posljednjeg mjesta na koje je Antona Klimana smjestilo vodstvo stranke na izborima 2016. godine. Unatoč tome, bivši ministar turizma i jedan od prepoznatljivijih HDZ-ovih imena u Istri, na prošlim je izborima bio treći po broju preferencijalnih glasova. Tada, s osvojenih 12,8 posto, uz Olega Butkovića i Ivana Kirina uspio se probiti do Markovog trga i sjesti u saborske klupe.

Samozatajna

Iznenađenje na listi svakako je prilično samozatajna i neprepoznatljiva, ali kod predsjednika stranke očito visoko rangirana HDZ-ova županijska vijećnica Ilirijana Croata Medur, koja se sve češće pojavljuje uz premijera i ministre kada dolaze u Istru. Diplomirana ekonomistica, Medur se za Sabor natječe s pete pozicije, jedno mjesto ispred direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića. O HDZ-ovoj vijećnici u Skupštini relativno se malo zna, osim da je na čelu umaškog HDZ-a, vijećnica je u Gradu Umagu i već duže vrijeme se nalazi na čelu Agencije za razvoj Grada Umaga Razum. Uz to, jedna je od dopredsjednica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski". U svakom slučaju, ovi će joj izbori poslužiti za testiranje baze i izlazak iz anonimnosti.

Pomoćnica ministra turizma i tajnica HDZ-a u Istri, diplomirana politologinja Monika Udovičić, u odnosu na prošle izbore, sada sa šestog, pada na osmo mjesto. Udovičić je već bila stranačka uzdanica na lokalnim izborima 2017. kada je predvodila listu za županijsku Skupštinu, a kao stranačka kandidatkinja za istarsku županicu, dobila je povjerenje 10.032 birača. Taj broj glasova na lokalnim izborima 2017. godine, znatno je veći nego što ih je dobila na izborima za Sabor prije četiri godine, kada kao šesta s liste osvaja 475 glasova (1,32 posto). Udovičić je već jedno kratko vrijeme sjedila u saborskim klupama, kada ulazi kao zamjena za Antona Klimana koji je postao ministar.

Još jedna vijećnica županijske Skupštine kreće u trku za Sabor. Po struci profesorica talijanskog jezika i književnosti s magisterijem na Fakultetu političkih znanosti, Tatjana Tomaić dobila je 11. mjesto na listi. Iako se u stranku relativno kasno učlanila (2014. godine) na promociji njene knjige o IDS-u, došao je HDZ-ov veteran Vladimir Šeks, a što se stare garde tiče, pojavio se i bivši državni tajnik i saborski zastupnik Nevio Šetić. Tomaić je u politiku krenula kao nezavisna, pa se na lokalnim izborima 2009. kandidirala za pulsku gradonačelnicu. U jeku kampanje za Pulu, birače je privlačila i čitajući ulomke iz knjige o Marku Perkoviću Thompsonu.

Visoko mjesto

Na samom začelju HDZ-ove liste, nalazi se aktualni državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu Ivan Bubić. Potonji je član stranke od 1992. godine, a iako ga nema među aktivnijim HDZ-ovcima, u nedostatku kadrova i on je dobio svoje mjesto na listi. Bubić je bivši šef istarskog HDZ-a, a danas član Županijskog odbora i Predsjedništva HDZ-a Istre. Prije nego je otišao za državnog tajnika u Središnji državni ured, bio je direktor pulske podružnice Financijske agencije, ali i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva. Bubić se može pohvaliti brojnim funkcijama koje je imao tijekom političke karijere. Bio je član NO-a Zračne luke Pula i Pomorskog centra za elektroniku, a obnašao je i članstvo u Upravnom odboru Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Stožeru za zaštitu i spašavanje, Odboru za javni nadzor revizije…

Visoko mjesto na HDZ-ovoj listi bilo je rezervirano i za aktualnog predsjednika HDZ-a Juricu Šiljega. No kako je rekao, njega Sabor ne zanima, a izgleda da ga više ne zanimaju ni funkcije u stranci. Naime, Šiljeg planira napustiti kormilo stranke u Istri te se više ne misli kandidirati za funkciju predsjednika.

Komentirao je i sastav liste, izdvojivši Klimana, za kojeg smatra da bi se trebao izboriti za Sabor.

- Mislim da bi dosta glasova mogla dobiti i Monika Udovičić za koju mogu reći da je jedna od navrijednijih ljudi u stranci. Što se ostalih imena tiče, to su sve naši istaknuti članovi. Ove izbore treba dobiti, a imamo jake igrače, kaže Šiljeg, dodajući da su i kod sastava listi pokazali ujedinjenost. Na pitanje hoće li imena za Sabor biti aduti i za lokalne izbore, ističe da će se 5. srpnja vidjeti tko je koliko jak.

- Ja se neću kandidirati za predsjednika HDZ-a Istre. Imam svoj posao i obitelj, a funkcije me ne zanimaju. Ići ću na lokalne izbore na listi HDZ-a i neću biti kandidat za gradonačelnika. Nikad nisam, niti ću živjeti od politike, kaže Šiljeg. Demantira tvrdnje o razjedinjenosti i lošim stranačkim odnosima na Poluotoku, tvrdeći da je to možda samo nečiji dojam.

- U svakoj stranci postoje nesuglasice i bilo bi loše da ih nema, jer to bi značilo da svi razmišljamo isto. Razmišljanja se ponekad mimoilaze, ali kada zbrojimo sve kockice, svi se zajedno borimo u interesu stranke, zaključuje Šiljeg.

VIII izborna jedinica

1.Oleg Butković

2. Gari Cappelli
3. Anton Kliman
4. Ivan Kirin
5. Ilirijana Croata Medur
6. Kristjan Staničić
7. Josip Borić
8. Monika Udovičić
9. Josip Ostrogović

10. Dalibor Čandrlić
11. Tatjana Tomaić
12. Iva Letina
13. Nada Rupčić
14. Ivan Bubić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom