PRIJEVREMENI IZBORI

BIRAČI ODLUČILI O SASTAVU PAZINSKOG VIJEĆA: MOŽEMO! POSTIGAO VELIKI USPJEH. Jašić: Pripremili smo već oko sto točaka, tako da ćemo do Nove godine imati veseli raspored

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Suzana Jašić (Snimio Milivoj Mijošek)

Suzana Jašić (Snimio Milivoj Mijošek)


Na nedjeljnim prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Grada Pazina stranka Možemo! postigla je veliki uspjeh osvojivši sedam od 13 vijećničkih mjesta (48,8% glasova) odnosno apsolutnu većinu što joj omogućuje da samostalno oformi političku većinu u "gradskom parlamentu".

Druga stranka je i dalje IDS, međutim, sada sa samo četiri vijećnika, za razliku od svibanjskih izbora kada su ih imali šest. Na trećem je mjestu HDZ koji je ponovio jednog vijećnika, kao i lista grupe birača Željka Mraka.

SDP je pak izgubio jedinog vijećnika i u ovom mandatu po prvi put u povijesti hrvatske demokracije neće biti reprezentiran u pazinskom Gradskom vijeću. Pazinsku gradonačelnicu Suzanu Jašić susreli smo dan nakon dramatičnih izbora na obilježavanju Dana učitelja. Teško se "probijala" kroz grad od silnih čestitara.

Prvi dojmovi nakon jučerašnje objave rezultata i slavlja su se slegnuli. Vaša lista je osvojila apsolutnu većinu u Gradskom vijeću. To će vam omogućiti da komotno donosite odluku u Gradskom vijeću. Kakvi su prvi potezi u planu?

- Prvi potezi slijede kada rezultati postanu službeni, tada ćemo sazvati konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća i krenuti… U posljednja 3-4 mjeseca smo se pripremali kao da će Gradsko vijeće biti sutra. Pripremili smo već oko sto točaka, tako da ćemo do Nove godine imati veseli raspored. Osim ključnog rebalansa za 2021. godinu, moramo donijeti proračun za 2022. godinu, usvojiti niz izvještaja i odluka, na primjer pravilnik o stipendijama, odluku o gradnji dječjeg vrtića, reprogramiranje kredita… Dakle, imamo niz odluka koje smo pripremili.

Iako ste nova stranka ovako dobar rezultat više nije iznenađenje. Ipak, u svibnju ste osvojili 1.109 glasova (32,8 posto), a sada ste rezultat dodatno poboljšali (1.329 glasova odnosno 48,8 posto). S druge strane, glavni politički konkurent IDS na svibanjskim izborima dobio je 1.345 glasova (39,8 posto), a sada dvostruko manje - samo 682 glasova (25 posto). Kako ste uspjeli aktivirati dodatne birače?

- Vjerujem da su prošli svibanjski izbori pokazali građanima i građankama da se polako topi neprikosnovena dominacija IDS-a i da to nije nešto što je zadano, već nešto što se može promijeniti. Vjerujem da je to dalo vjetar u leđa nekim novim našim biračima i biračicama. S druge strane vjerujem da smo ponešto i svojim radom u ova 3-4 mjeseca pokazali da se može bolje i transparentnije komunicirati i odgovarati na zahtjeve građana. Iako naravno i dalje postoji određeni broj neodgovorenih potreba i zahtjeva, ali ne možemo sve odjednom.

Kako će se reflektirati na daljnju političku sliku u Istri, pa i Hrvatskoj ovakav veliki izborni uspjeh Možemo! u Pazinu?

- Vjerujem da je ova naša pobjeda dala snagu i polet svim ostalim političkim opcijama u Istri koje nisu IDS, i to mi je jako drago. Vjerujem da ćemo na sljedećim lokalnim izborima ojačati svoje pozicije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater