ULAGANJE U OBRAZOVANJE

ŽUPAN VALTER FLEGO: Izgradnja nove zgrade Medicinske škole apsolutni je prioritet Istarske županije

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Izgradnja bi trebala početi na jesen - simulacija nove zgrade Medicinske škole

Izgradnja bi trebala početi na jesen - simulacija nove zgrade Medicinske škole


Medicinska škola Pula jedina je zdravstvena škola u Istarskoj županiji te je cilj projekta doprinijeti gospodarskom razvoju Istarske županije stvaranjem preduvjeta za povezivanje i usklađivanje potreba školstva i tržišta rada, naročito povećanjem broja stručnih kadrova sposobnih za pružanje usluga visoke kvalitete u zdravstvu, ističe župan

U narednom trogodišnjem razdoblju Istarska županija za područje obrazovanja izdvaja 50,6 milijuna kuna, a najznačajna investicija je izgradnja Medicinske škole u Puli. Naime, nekadašnja školska zgrada Medicinske škole je bila u derutnom stanju i škola je zbog neadekvatnih uvjeta rada privremeno preseljena na drugu lokaciju, u okviru zgrade bivše kirurgije Opće bolnice u Puli. Tijekom razrade Programskog rješenja pokazalo se racionalnijim, optimalnijim, funkcionalnijim i kvalitetnijim rješenjem postojeću školsku zgradu u potpunosti ukloniti i izgraditi novu zamjensku građevinu.

- Uz brojne projekte koje provodimo na području zdravstva i socijalne skrbi poput izgradnje nove OB Pula, nadogradnje Zavoda za javno zdravstvo ili ulaganja u domove za starije sobe, usmjereni smo i na ulaganje u kadrove. Bez obzira na novu bolnicu, vrhunsku opremu i uređaje, glavna su karika doktori i medicinsko osoblje. Upravo je zato izgradnja Medicinske škole Pula jedan od prioriteta Istarske županije, ističe istarski župan Valter Flego.

Oko 4.000 kvadrata

Projektnim rješenjem predviđena je zgrada neto korisne površine od 3.916 m², odnosno bruto razvijene površine od 4.319 m², čime će se stvoriti prostorni uvjeti za školovanje 400 učenika u 13-16 razrednih odjela. Trenutno škola zadovoljava prostorne uvjete jedino za školovanje u nastavnim programima: medicinske sestre/tehničari opće zdravstvene njege, fizioterapeutski tehničari i primalje asistentice, dok će se izgradnjom nove zamjenske zgrade Medicinske škole Pula stvoriti prostorni uvjeti za školovanje i za slijedeće nastavne programe za koje postoji potreba: dentalni asistenti, farmaceutski tehničari, zdravstveno-laboratorijski tehničari i sanitarni tehničari.

Projekt je u proteklih godina kandidiran za sufinanciranje iz više programa Vlade RH, te je utvrđen kao prioritet broj 1 među prijavljenim školskim objektima na području Istarske županije. U tom smislu uvršten je i u Katalog projekata javno-privatnog partnerstva Istarske županije, te je CEI u ime Ministarstva, županije i gradova proveo cjelokupni postupak javne nabave odabira privatnog partnera za financiranje, projektiranje, izgradnju, opremanje i održavanje školom. Međutim, nije zaprimljena niti jedna ponuda, te je stoga donesena Odluka o poništenju postupka javne nabave krajem 2015. godine.

Unatoč tome, izgradnja nove zgrade Medicinske škole Pula ocjenjena je apsolutnim prioritetnom i Istarska županija, a sve u cilju stvaranja preduvjeta kojima će se omogućiti izvođenje odgojno-obrazovnih programa Medicinske škole Pula u prostorima koji su primjereni i prikladno opremljeni, povećati broj upisanih učenika, razrednih odjela i nastavnih programa, te u konačnici povećati kvaliteta usluga u Općoj bolnici Pula i ostalim zdravstvenim djelatnostima Istarske županije.

Tijekom prošle godine Istarska županija je provela proceduru za realizaciju kreditnog zaduženja za četiri kapitalna projekta, između ostalog i za izgradnju zgrade Medicinske škole Pula. Ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 52 milijuna kuna, od čega se oko 42 milijuna kuna odnosi na radove, oko osam milijuna kuna na opremu škole, a oko dva milijuna kuna na ostale troškove. U sufinanciranju oplate kredita sudjelovat će i Grad Pula s 50 posto.

Uzimajući u obzir protek vremena od izrade projektne dokumentacije, u kojem je došlo do promjene dijela uvjeta priključenja izazvanih rekonstrukcijom Santorieve ulice, izmjene zakonske regulative i donošenja novih propisa, bilo je potrebno izvršiti djelomičnu izmjenu projektne dokumentacije te je u tijeku kompletiranje zahtjeva za izdavanje izmjene i dopune građevinske dozvole sukladno važećim propisima. Očekivani početak izvođenja radova je jesen 2019.

- Medicinska škola Pula jedina je zdravstvena škola u Istarskoj županiji te je cilj projekta doprinijeti gospodarskom razvoju Istarske županije stvaranjem preduvjeta za povezivanje i usklađivanje potreba školstva i tržišta rada, naročito povećanjem broja stručnih kadrova sposobnih za pružanje usluga visoke kvalitete u zdravstvu, naglašava Flego dodajući da je nedostatak liječničkog kadra gorući problem u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, pa tako i u onima čiji je osnivač Istarska županija. S tim ciljem, podsjeća župan Flego, Istarska županija sustavno poduzima aktivnosti i mjere koje su usmjerene na ulaganje u izgradnju i opremanje objekata, nabavu opreme, edukaciju, stipendiranje studenata, kao i funkcionalno povezivanje djelatnosti i ustanova.

Zbrinjavanje liječnika

Posljednja mjera, koju je župan Flego inicirao 2018. godine odnosi se na pomoć u rješavanju stambenog pitanja. Konkretno, župan Flego je donio Odluku o sufinanciranju najamnine stana za liječnike Opće bolnice Pula čija je struka deficitarni kadar, za što je u ovogodišnjem proračunu planirano 200.000 kn.

Druga mjera odnosi se na Program osiguravanja povoljnijih uvjeta kreditiranja za rješavanje stambenih potreba deficitarnog i ostalog medicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija "ISTRAMEDIC 2019". Povoljniji uvjeti osigurat će se na dva načina ovisno o tome da li je struka zdravstvenih radnika naznačena kao deficitarna ili ne. Liječnici deficitarnih struka smatraju se prioritetom ovog programa radi osiguravanja nesmetanog rada zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija, te će imati pravo na subvenciju dijela kamate stambenog kredita, dok će ostali zdravstveni radnici imati pristup povoljnijim uvjetima kreditiranja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of