DAN PLANETA ZEMLJE: DJECA IZ PULSKIH PRIVATNIH VRTIĆA UŽIVALA U ŠIJANSKOJ ŠUMI

Vjetar nosi dječji glas "Zemlju čuvajte za nas"


Javna ustanova Natura Histrica i ove je godine prigodnim aktivnostima tradicionalno obilježila Dan planeta Zemlje i to danas u Šijanskoj šumi zajedno s Udrugom privatnih vrtića Istarske županije. Za brojne mališane predškolske dobi organizirano je na centralnoj poljani druženje, ali i osmišljene različite igre na temu prirode i očuvanja okoliša.

Knjiga na dar

- Cilj je bio što više osvijestiti kod najmlađih značaj prirode, ali ih potaknuti i da razmišljaju kako moramo svi biti pažljivi prema toj našoj planeti i usvojiti neka znanja koja će onda širiti dalje u svojim obiteljima, među prijateljima. I tu je važno djelovati upravo na najmlađi uzrast, istaknula je prigodno ravnateljica Nature Histrice Silvia Buttignoni, a svim je vrtićima na dar prigodno uručila knjigu o značajnim i zaštićenim dijelovima prirode kojim upravljaju.

Brojni vrtićarci pripremljeni su stigli u Šijansku šumu "naoružani" brojim eko sloganima na temu zaštite prirode i prigodnim plakatima koje su izradili u svojim vrtićima na temu "Riječi za prirodu". Djeca eko vrtića Topolino izradili su tako deset način da se pomogne planetu Zemlji: gasite svijetla kad izlazite iz prostorije, zatvorite vodu dok perete zube… Iz Dječjeg vrtića Maslačak osmislili su originalan slogan "Za čuvati prirodu potrebno je volje, tada će svima biti bolje", iz Kućice od licitra stigla je pak parola "Ne gazimo cvijeće jer nam više rasti neće", DV Dugin svijet poručio je pak da se malim koracima mijenja svijet. Vrtićarci iz "Sunčice" bavili su se rebrašimo, oni iz "Šilja" poručili su "da bude sretan kao dijete naše zdrave planete", dok su iz DV-a "Zvončica" otisnuli svoja zelena stopala i poručili "Stopa naših zelen trag, prirodi je jako drag, vjetar nosi dječji glas 'Zemlju čuvajte za nas'".

Zagrli stablo

Izmjenjivali su se redom plakati i vrtići, a tu su bila još i djeca iz DV-a "Pinokio", "Titti", "Cipelići" i "Slatki svijet". Za djecu su odgajateljice osmislile i druge igre, a jučerašnji prelijep, topao i sunčan dan tome im je uvelike pomogao. Igrali su tako "Spašavanje Zemlje", zamišljenu kao igru s loptom u obliku Zemlje koju su djeca sama izradila i koju su si dodavali iz ruke u ruke kao da "figurativno" spašavaju Zemlju.

Također, uz igru "Zagrli stablo" djeca su redom grlila stabla. Kroz ovu igru djeca su, kako nam je pojašnjeno, ostvarila dodatni osjećaj povezanosti s prirodom. A djeca su, pak, pokazala da se u svim ovim neobičnim igrama odlično snalaze i da su, kada je priroda u pitanju, odlično informirana: koliko nam je svima važna, kako je treba čuvati, ne bacati smeće u prirodu, saditi stabla i cvijeće i na kraju uživati svaki slobodan trenutak u njoj!

(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini