FAŽANA

Školom soljenja sardela počinje vatromet priredba na rivi


Iako veselo proljeće u Fažani tradicionalno počinje višednevnom proslavom Uskrsa, a potom i proljetnim izdanjem gastronomske manifestacije "Fažanski gušti i delicije", vatromet fešti i priredbi tek nam slijedi. Tako će već narednog vikenda, u subotu 28. travnja, početi jedna od poznatijih izvansezonskih manifestacija Turističke zajednice Fažana - Škola soljenja sardela!

Prezentacija škole jedrenja u Fažani

Već joj se 15 godina odazivaju brojni polaznici - djeca, mještani, početnici i vrsni znalci da bi se natjecali u soljenju plave ribe, nekadašnje hraniteljice ovog mjesta. Bitan segment manifestacije je i edukacija pa sudionici i posjetitelji mogu očekivati stručna predavanja o tradicijskim načinima prerade i pripreme sardela, pa i odgovore na ona osnovna pitanja: Kako odrediti pravi omjer ribe i soli?". Samo natjecanje odvija se tako da sudionici u označene limenke pripreme i poslože usoljene sardele, da bi važ od pet kila, tek za tri mjeseca, donijeli na službeno otvaranje i proglašavanje najbolje soljene sardele.

Manifestaciju će pratiti i bogat zabavni i gastronomski program, održat će se i prezentacija škole jedrenja u Fažani, a oni željni rekreacije moći će se priključiti prvoj biciklijadi iz ovogodišnjeg ciklusa "Jug na dva kotača". Istog dana trčat će se i "Sardela run" iz programa "Teći, isti, piti".

Na svoje će tog vikenda doći i ljubitelji adrenalina i oktanskih atrakcija, s obzirom da će se tijekom tri dana u Fažanskom kanalu voziti Alpe Adria Jet Ski Tour, 25. međunarodno natjecanje vodenih skutera u raznim kategorijama. Publika će cijeli spektakl pratiti s plaže pred kampom Bi Village - međunarodni sportski događaj počinje u petak, a nakon intenzivnih subotnjih vožnji, finalne će se trke na vodi odvijati u nedjelju.

U subotu 5. svibnja u Fažani će se održati 14. smotra maslinovog ulja u Fažani "Sveti Elizej" u organizaciji Agroudruge, a 10. i 11. svibnja na rasporedu je još jedna dugovječna manifestacija "Titovi dani u Fažani".

Priredba u čast Josipa Broza Tita

Priredba u čast Josipa Broza, čestog i rado viđenog gosta Fažane, odvija se već 15. godinu, a okuplja poštovatelje Titovog lika i djela iz Hrvatske i inozemstva. U svibnju slijede i dvije crkvene proslave - Duhovi i Tijelovo, tog je mjeseca zakazana i ekološka akcija čišćenja podmorja, a posljednjeg vikenda u svibnju na rasporedu je 3. Bike marathon u organizaciji BK Fažana.

"Priče s fažanske rive" tradicionalni je događaj koji s početka lipnja slavi galeriju likova iz lokalne povijesti. Do sada se odvijao tijekom dvije večeri pa bi se, za primjer, prvog dana konceptualno Fažana vraćala u vrijeme antike, a drugog dana uslijedilo, bi kroz kostime, scenografiju, glazbu i gastronomiju, obilježavanje austrougarskog doba koje je mjestu donijelo snažan gospodarski i društveni prosperitet. No, ovogodišnje "Priče…" za sada su najavljene samo za jedan dan, 2. lipnja, a u središtu pozornosti naći će se kompozitor Antonio Smareglia, koji je dobar dio života proveo u danas nepostojećoj Vili Oceani na fažanskoj obali. "Fažanski tanac", dugovječna smotra folklora osnovnih škola Istre, na rasporedu je 9. lipnja, tijekom mjeseca slijede i "Tradicijske večeri" sa sajmovima istarskih suvenira i istarskih gastro-proizvoda te gastro-manifestacija "More na stolu" sa sardelom u prvom planu. (Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater