FEŠTA "ČA RIBARI ZNAJU"

OKONČANA OVOGODIŠNJA FAŽANSKA ŠKOLA SOLJENJA SARDELA: Najbolje su ribu posolile Velovršanke


Najbolje učenice ovogodišnje Škole soljenja sardela u Fažani su Nevenka Pavletić i Marija Maras s Velog Vrha. Stručni žiri pod vodstvom Budimira Žižovića i Ljudevita Sabe u nedjelju je, na manifestaciji "Ča ribari znaju", njihove sardele proglasio najboljima u konkurenciji 22 ekipe. Druge su po ocjeni žirija bile sardele Luce Mancina i Alide Kadum iz Štinjana, a treće Klaudije Debelić iz Fažane.

Sardele su pod stručnim okom mentora, fažanskih ribara, polaznici solili 28. travnja, a do sada su limenke s plavom ribom i soli čuvali u svojim kućama, da bi ih u nedjelju donijeli, očistili i poslužili žiriju na ocjenjivanje. U Školi, koju dugi niz godinama organizira Turistička zajednica Fažane, sudjeluje veliki broj djece i mladih, a ove je godine kao najmlađi polaznik nagrađen Borna Pavletić.

Djeca i fažanska tradicija života uz more okosnica su cijelog programa fešte "Ča ribari znaju" - u sklopu nje održan je i turnir u pecanju za djecu od 6 do 16 godina na lukobranu, a sudjelovali su polaznici proljetne proljetne Škole pecanja PŠRD-a sardela. Ovog ljeta JK Brioni - Fažana prvi je put održao i školu jedrenja, pohađalo ju je 40-ak najmlađih Fažanaca, a nekoliko ih je u nedjelju na fešti zajedrilo jedrilicama klase optimist. Djeca su sudjelovala i na robotičkoj radionici u organizaciji Udruge BIT Kids 101 te naučila kako mogu upecati sardelice i na suvremeni način uz pomoć robota.

Svi koji su željeli dobiti diplomu Male ribarske akademije mogli su od fažanskih ribara naučiti kako izraditi i krpati mreže, oplitati bocune, bokobrane, mornarske čvorove, koristiti razne tradicijske ribarske alate, proći tečaj pecanja ili naučiti veslati batanom. U suradnji s PŠRD-om Sardela i JK-om Brioni, gosti manifestacije mogli su sudjelovati i u pokaznom ribolovu, u kojem se batanama s feralima i pomoću osti lovila riba. Na fešti je prikazano kako se 30-ih godina 20. stoljeća na fažanskoj rivi prodavala riba u dvije ribarnice "Kod Paola" i "Kod Nine". (Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of