SVEČANO OTVORENJE 30. SRPNJA

POUČNA STAZA "OD KRALJA DO CARA" NA GORNJEM KAMENJAKU: Priča u hodu o nastanku vojnih utvrda do njihove uloge kao važnih staništa za divlje vrste

Prostor podno brda Gomila strateški je savršena lokacija za nadziranje plovidbe oko Kamenjaka. Samo brdo pruža idealan zaklon i mogućnost postavljanja naoružanja koje bi na nišanu imalo brodove niskog kuta gađanja

| Autor: Tekst i fotografije: JU Kamenjak
Nekadašnji izgled bitnice Gomila (Iz zbirke fotografija Andreja Badera)/Bitnica je postala funkcionalno vlažno stanište/Vretence(Foto JU Kamenjak)

Nekadašnji izgled bitnice Gomila (Iz zbirke fotografija Andreja Badera)/Bitnica je postala funkcionalno vlažno stanište/Vretence(Foto JU Kamenjak)


Javna ustanova Kamenjak organizira svečano otvorenje poučne staze "Od kralja do cara" na području značajnog krajobraza Gornji Kamenjak, na prostoru nekadašnje vojne bitnice Gomila, u blizini uvale Šćuza. Otvorenje će se održati 30. srpnja s početkom u 18.30 sati.

Bivša austrougarska vojna utvrda

Prostor podno brda Gomila strateški je savršena lokacija za nadziranje plovidbe oko Kamenjaka. Samo brdo pruža idealan zaklon i mogućnost postavljanja naoružanja koje bi na nišanu imalo brodove niskog kuta gađanja. Znali su to pripadnici oružanih snaga austrougarske monarhije pa su na tom lokalitetu početkom 20. stoljeća započeli izgradnju vojne bitnice. Bio je to građevinski pothvat zahvaljujući kojem su izgrađene strojarnica i barutana, postolje za tri topničke haubice kalibra 42 centimetara, pruga koja ih je povezivala te, za to vrijeme, najmoderniji telekomunikacijski sustav!

Koliko je ovaj kompleks bio važan govori i činjenica da je područje svojedobno posjetio austrougarski prijestolonasljednik, a kasnije i kralj Karlo I. Po završetku Prvog svjetskog rata, čitavo je područje bombardirano, no tko ga je bombardirao, Austrijanci pri povlačenju ili Talijani pri osvajanju, ostaje enigma. Bilo kako bilo, upravo će se povijesni aspekt lokacije Gomila opisivati na tri od šest poučnih ploča novonastale staze, a autor tekstova je mag. hist. Andrej Bader.

Kako to obično biva s većinom bivših vojnih objekata, prepušteni dugotrajnom nekorištenju postaju napušteni i zapušteni. Daleko od očiju javnosti, izgube svoj sjaj, a potencijal u njima ostaje zakopan i neotkriven, katkad i trajno.

Područje gdje je smještena bitnica Gomila upravo je jedan od onih lokaliteta do kojih rijetko koji prosječan čovjek dođe namjerno. Poznavatelji austrougarske povijesti, ljubitelji prirode ili pak berači šparoga, rado će zaviriti u ovaj kutak Općine Medulin, no osim njih, rijetko tko. Ipak, sve ove godine ovo je mjesto bilo idealna destinacija svim onim ljudima koji su svoj otpad rado deponirali u prirodu. Jer, kako se vjeruje, otpad bačen duboko u šumu ili u kakvu špilju, trajno nestaje. Nažalost, prilikom čišćenja lokacije na kojoj će biti poučna staza naišlo se na mnoštvo različitog otpada, a ukupno ga je uklonjeno čak 350 kubika! Velika većina uklonjena je iz udubina u kojima su bila postolja za topničke haubice, a po završetku čišćenja područje je bilo spremno za svoju novu ulogu.

Jedna od najvećih kolonija šišmiša

Odsutnost čovjeka na vojnom kompleksu na Gomili dovela je do zapuštenosti vojnih objekata, no zahvaljujući spletu sretnih okolnosti i karakteristikama ostataka vojnih objekata, važne karike ekosustava naselile su to područje. Prostor strojarnice i barutane prvotno je imao tri podzemne etaže i jednu nadzemnu, a nakon bombardiranja, većina podzemnog dijela potpuno je urušena. Ipak, u mračnim prostorijama idealne uvjete za podizanje svojih mladunaca pronašli su šišmiši. Nedavno je otkriveno da je ovaj lokalitet skriva jednu od najvećih porodiljnih kolonija šišmiša u Hrvatskoj, s oko čak 3 000 jedinki! Na drugoj će se edukativnoj ploči moći pročitati više o ovim fascinantnim bićima.

Prethodno spomenuta postolja za haubicu su pak, priča za sebe. Kišnica koja se zadržavala u udubinama gdje su nekada bile haubice bila je okidač za razvoj ideje o uspostavi funkcionalnih vlažnih staništa. U nekoliko mjeseci, od udubina koje su povremeno zadržavale kišnicu i stalno bile meta odlaganja otpada, stvorene su lokve koje su sada spremne primiti svoje stanovnike. Stalnim monitoringom lokvi, već je zabilježeno da su ih vrlo brzo nakon uspostave rado prihvatile mnoge skupine poput vodozemaca, ptica, gmazova, sisavaca, mnogih kukaca, a zabilježeno je i nekoliko vrsta vretenaca, od kojih se najmanje tri već razmnožavaju u lokvama. No, brojke će sigurno biti i impozantnije s godinama. Više o prirodnim obilježjima vlažnih staništa bit će na petoj edukativnoj ploči.

Poučna staza "Od kralja do cara" objedinit će sve ove priče, a konačni sjaj lokacija će dobiti njezinim svečanim otvorenjem 30. srpnja. Za dašak austrougarskog štiha pobrinut će se glumci Istra inspirita koji će interpretativnom šetnjom ispričati priču od nastanka vojnih utvrda do njihove uloge kao važnih staništa za divlje vrste. Za one željne dodatne aktivnosti organizirat će se Noć kukaca koja će na istoj lokaciji početi u 20.30, a između dva događaja predviđeno je predstavljanje knjižice "Noćni leptiri Punte" autora Toni Korena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater