kreditna linija

„PODUZETNIK ISTARSKA ŽUPANIJA 2020.“ Čak 300 istarskih poduzetnika zainteresirano za povoljne kredite

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Boris Sabatti (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Boris Sabatti (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Sredinom listopada 2020. godine aktivirana je nova i dosad najizdašnija kreditna linija u suradnji Istarske županije, gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj, Vodnjan i Umag, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije (IDA). Ukupni kreditni potencijal linije iznosi 410 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih proračuna.

Izrazito povoljna kamatna stopa koja se ove godine za nove investicije kreće u iznosu od 0,9 do 2 % te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 % rezultirala je u dosadašnjem tijeku provedbe velikim brojem pristiglih kreditnih zahtjeva istarskih poduzetnika - njih ukupno 300, koji su do sada razmatrani na sjednicama Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, održanih u suradnji IDA-e, Istarske županije, gradova te poslovnih banaka.

Zatraženo 175 milijuna kuna kredita

Povjerenstvo je utvrdilo je da je od otvaranja kreditne linije do sada zatraženo 175 milijuna kuna kredita, od čega se 95 milijuna kuna odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatraženo 80 milijuna kuna.

Analizom djelatnosti podnositelja zahtjeva, odnosno poduzetnika, utvrđeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije - 21,45 %, zatim iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - 20 %, njih 19,27 % dolazi iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, 12,36 % iz građevinskih djelatnosti, 11,64 % iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti. Iz djelatnosti prijevoza i skladištenja te iz uslužnih djelatnosti pristiglo je 7,64 % zahtjeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater