ATRAKCIJA

Oko ekskluzivne pozornice na otvorenom POSTAVLJAJU SE ZAŠTITNA MREŽA I OGRADA. Iz Općine Medulin doznajemo zašto to rade

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Čeka se mogućnost da se kamenolom uredi sredstvima iz EU fondova

Čeka se mogućnost da se kamenolom uredi sredstvima iz EU fondova


Cave Romane stari je rimski kamenolom u općini Medulin, točnije u Vinkuranu, iz kojeg se vadio kamen za gradnju pulske Arene, jedne od najvećih povijesnih znamenitosti Pule, Istre i cijele Hrvatske. Iz njega se već odavno ne eksploatira vrijedan kamen, a iza radnika i teških i bučnih strojeva ostala je atrakcija koja je godinama plijenila pažnju putnika namjernika.

Zatim su prije nekoliko godina Općina Medulin i njena Turistička zajednica odlučili prostor pretvoriti u centar kulture i sporta u kojem se održavaju brojni koncerti, dok se izvan glazbene sezone može uživati u slobodnom penjanju ili bicikliranju tim prostorom.

Prije tjedan dana rekreativci koji često svraćaju u vinkuranski kamenolom uznemirili su se prisustvom radnika koje su zatekli na vrhu kamenoloma te su se s pravom zapitali tko i što tamo radi, te hoće li se i dalje dio sportskih aktivnosti moći provoditi u Cave Romane.

Iz Općine Medulin odgovorili su nam da je riječ o pripremnim radovima na terenu u cilju postavljanja zaštitne mreže koja je nužna zbog sigurnosti svih posjetitelja, šetača, ali i materijalnih dobara.

- Pripremni radovi izvode se na najnužnijem dijelu ruba klisure bivšeg kamenoloma i podrazumijevaju uklanjanje raslinja kako bi se mogla postaviti zaštitna mreža. Stabiliziranje mreže, o kojoj ovisi sigurnost posjetitelja kod izvođenja manifestacija, moguće je jedino ako se ukloni vegetacija koja nadvisuje rub kamenoloma. Postavljanje zaštitne mreže nužno je kako bi se spriječio pad potencijalno opasnih dijelova stijene na posjetitelje kamenoloma. To ne znači da će sportske aktivnosti biti onemogućene, već ćemo penjačkim udrugama osigurati nekoliko prolaza i dodijeliti im ključeve, poručuju iz Općine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum