Život na sjeveru Istre

ODZVONILO ORONULIM KUĆAMA PO SELIMA Na Ćićariji će vlasnici morati ukloniti ruševne objekte, ogluše li se na "zapovijed", lokalna će vlast će to učiniti na njihov trošak

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Naši mještani s nestrpljenjem čekaju da se uvede jedan komunalni red i zaposli komunalni redar kojemu će odluka o komunalnom redu biti temeljeni akt po kojem će postupati, rekla je laniška načelnica Roberta Medica * Zajedničku službu komunalnog redarstva, Općina Lanišće osnovat će zajedno s Gradom Pazinom, općinama Cerovlje, Gračišće i Lupoglav

  

Ćićarija će uskoro dobiti svoju prvu odluku o komunalnom redu. Nacrt prijedloga odluke na javnom je savjetovanju s zainteresiranom javnošću do ponedjeljka kada će se naći na vijećničkim klupama laniškog Općinskog vijeća. Laniška načelnica Roberta Medica kaže kako je donošenje odluke u skladu s izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu. 

Ruševine nagrđuju izgled sela 

- Naši mještani s nestrpljenjem čekaju da se uvede jedan komunalni red i zaposli komunalni redar kojemu će odluka o komunalnom redu biti temeljeni akt po kojem će postupati, rekla je Medica. Zajedničku službu komunalnog redarstva, Općina Lanišće osnovat će zajedno s Gradom Pazinom, općinama Cerovlje, Gračišće i Lupoglav. Zajedničkog komunalnog redara zapošljavat će Grad Pazin, koji je raspisao drugi natječaj za njegovo zapošljavanje. Međusobni odnosi jedinica lokalne samouprave glede organizacije, načina upravljanja, financiranja, odgovornosti i statusnih pitanja regulirani su sporazumom. U Lanišću očekuju da bi komunalni redar na njihovo područje dolazio dva puta mjesečno.

- Prioritet je započeti s rješavanjem problematike ruševnih kuća u privatnom vlasništvu koje predstavljaju opasnost za okolna zdanja, kao i prolaznike. Konačno ruševine nagrđuju izgled sela, ali i umanjuju vrijednost okolnih nekretnina. Vidljivo je da se u zadnje vrijeme puno ulaže u nekretnine koje se obnavljaju. Ako želimo razvijati turizam i srodne djelatnosti, onda nam je uvođenje komunalnog reda prioritetno u svakom naselju, kaže Medica.

Obavljanje poslova komunalnog redarstva u zajedničkoj službi podrazumijeva provođenje važećih odluka o komunalnom redu kao i svih ostalih poslova koji su u skladu s pozitivnim propisima stavljeni u nadležnost komunalnih redara, kao i drugih vrsta poslova za koje je uobičajeno da ih obavljaju komunalni redari. 

Uvjeti za tende, reklame, plakate 

Nacrtom prijedloga odluke o komunalnom redu Općine Lanišće propisuje se uređenje naselja, odnosno uređenje pročelja, okućnica i dvorišta zgrada u dijelu koji je vidljiv površini javne namjene. Nadalje, propisuje se određivanje uvjeta za postavljanje tendi, reklama, plakata, spomen-ploča na građevinama i druge urbane opreme te klimatizacijskih uređaja, dimovodnih, zajedničkih antenskih sustava i drugih uređaja na tim zgradama koji se prema posebnim propisima grade bez građevinske dozvole i glavnog projekta.

Propisuje se i način uređenja i korištenja površina javne namjene i zemljišta u općinskom vlasništvu za gospodarske i druge svrhe, uključujući i njihovo davanje na privremeno korištenje. Nadalje, građenje građevina koje se prema posebnim propisima grade bez građevinske dozvole i glavnog projekta te održavanje reda na tim površinama. Uvjete korištenja javnih parkirališta, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila. Konačno, propisuje i održavanje čistoće i čuvanje površina javne namjene, uključujući uklanjanje snijega i leda s tih površina. 

Ukloniti ili odgovarajuće ograditi 

Da je prioritet krajnjeg sjevera istarskog poluotoka rješavanje problema ruševnih zgrada može se iščitati iz članka 6. koji propisuje da su vlasnici dužni ukloniti napuštene, devastirane i ruševne objekte te ih do njihovog uklanjanja, ukoliko su smješteni uz javnu površinu, ograditi odgovarajućom zaštitnom ogradom. Ukoliko ne uklone ili na odgovarajući način ne ograde objekte koji predstavljaju izričitu opasnost po život i zdravlje ljudi, Jedinstveni upravni odjel Općine Lanišće naložit će vlasnicima njihovo uklanjanje u roku najduže 30 dana i obavijestiti građevinsku inspekciju. O tome predstavlja li kakav objekt opasnost po život i zdravlje ljudi, zatražit će prema potrebi stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo.

Resorni općinski odjel može odlučiti da se napušteni, devastirani i ruševni objekt koji predstavlja izričitu opasnost po život i zdravlje ljudi, ukloni o trošku Općine Lanišće, uz upis tereta za visinu troškova uklanjanja, ako vlasnik za to da pisanu suglasnost. Ukoliko vlasnik ne ukloni napušten, devastiran i ruševan objekt po nalogu ili ne da suglasnost, Općina Lanišće može provesti postupak sukladan propisima što uređuju pravo vlasništva i druga stvarna prava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater