RACIONALIZACIJA

NEMA NAJMANJE 150 UČENIKA. Buzetu prijeti zatvaranje Srednje škole! Gradonačelnik Žulić: To bi bilo vrlo pogubno

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Srednja škola Buzet osnovana je 1971. godine (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Srednja škola Buzet osnovana je 1971. godine (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Prijedlogom Smjernica za izradu Mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja, resorno ministarstvo predložilo je racionalizaciju i optimiziranje broja škola i programa, te ukidanje postojećih srednjoškolskih ustanova u onim sredinama gdje one nisu optimalne veličine. Matična srednja škola može se ustrojiti s najmanje osam razrednih odjela i 150 učenika, a Srednja škola Buzet ima ih 133

Kao grom iz vedra neba u Buzetu su dočekali vijest o mogućem gašenju Srednje škole, jedine srednjoškolske ustanove istarskog sjevera.

- Iščitavajući prijedlog novih smjernica za izradu Mreže školskih ustanova, zabrinuti smo zbog mogućeg gašenja naše škole i pitanje je zapravo hoćemo li gubitkom brdsko-planinskog statusa izgubiti i Srednju školu u Buzetu, komentar je buzetskog gradonačelnika Siniše Žulića koji je na tu temu jučer uputio dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ministrici Blaženki Divjak.

Grad Buzet je od 2002. godine bio među 45 gradova i općina sa statusom brdsko-planinskog područja, da bi odlukom Vlade od 8. ožujka ove godine, ostao bez njega. Gubitkom brdsko-planinskog statusa koji je dosada štitio Buzet i susjedne općine od stroge primjene nekih državnih standarda, moglo bi se dogoditi da buzetska Srednja škola više neće imati uvjete za opstanak.

Prijedlogom Smjernica za izradu Mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja, resorno ministarstvo između ostaloga, pojašnjava Žulić, predložilo je i racionalizaciju i optimiziranje broja škola i programa, te ukidanje postojećih srednjoškolskih ustanova u onim sredinama gdje one nisu optimalne veličine. Sukladno Državnom pedagoškom standardu srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja, matična srednja škola može se ustrojiti s najmanje osam razrednih odjela i 150 učenika, a srednja škola optimalne veličine ima 16 do 20 razrednih odjela, odnosno 400 do 500 učenika. Iznimka su škole koje se nalaze na potpomognutim područjima i brdsko planinskim područjima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of