NASTAVLJENO SUĐENJE

Vještakinja potvrdila da je "3. maj" preplatio Uljaniku panel-liniju. Sutkinja umalo izbacila Cuccurina

| Autor: Orijana Antešić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Na Županijskom sudu u Rijeci jučer je nastavljeno suđenje u slučaju Uljanik svjedočenjem stalne sudske vještakinje za financije Petre Blašković iz Zagreba, čija su se pojašnjenja nalaza, kao i odgovori na pitanja suda, tužitelja, a posebice obrane protegnula kroz cijeli dan i još uvijek nisu završena, već će se nastaviti koncem svibnja, na ročištima koja su zakazana od 27. do 31. svibnja.

Bez Klarića

Na optuženičkoj klupi u takozvanom glavnom procesu koji se vodi protiv bivših menadžera Uljanik grupe i Uljanik plovidbe od posljednjeg ročišta jedan je optuženik manje.

Riječ je o Domagoju Klariću, bivšem direktoru »3. maja« kojeg se teretilo za zaključenje spornih ugovora odnosno prijeboja potraživanja u iznosu od 104 milijuna kuna koje je riječko brodogradilište imalo prema Uljanik brodogradilištu. Unutar Uljanik grupe, čiji je sastavni dio bio i »3. maj« tada u postupku restrukturiranja, to je pitanje »riješeno« na način da su Puljani prenijeli 40 posto udjela u ino kompanijama USS 12 i USS 13 na »3. maj« koje su u svom vlasništvu imale brodove »Veruda« i »Stoja«, ali opterećene kreditnim obvezama i hipotekama banaka.

Klarić, koji je 2015. i 2016. godine bio direktor »3. maja« da bi potom na polovini mandata podnio ostavku, iskoristio je mogućnost na prošlom ročištu da iznese svoju obranu, u kojoj je apostrofirao da je njegova zona odgovornosti bila isključivo vezana uz poslovni proces proizvodnje, drugim riječima da nije sudjelovao u donošenju odluka jer da su se strateški potezi kreirali isključivo na razini matičnog društva Uljanik. Pridodao je tome i da je sporne ugovore potpisao nakon odluke Nadzornog odbora »3. maja«.

Nakon Klarićevog iznošenja obrane, ali i prethodno provedenih dokaznih radnji i svjedočenja pojedinih svjedoka, tužiteljstvo je odustalo od daljnjeg kaznenog progona Domagoja Klarića, sudsko je vijeće pod predsjedanjem Damire Delost potom izdvojilo postupak protiv Klarića, a onda i donijelo odbijajuću presudu koja je odmah postala pravomoćna jer su se obje strane odrekle prava na žalbu.

Plinio Cuccurin konzultirao optužene, sutkinja ga opomenula

U svojstvu zainteresirane javnosti, jučerašnjem suđenju bivšim menadžerima Uljanik grupe i Uljanik plovidbe nazočio je i Plinio Cuccurin, koji je prije nešto više od dvije godine kroz tvrtku Plinio kupio dionice Alpha Adriatica, ex Uljanik plovidbe. U ovom trenutku, Plinio d.o.o. četvrti je najveći pojedinačni dioničar pulske brodarske kuće, odmah nakon Dragutina Pavletića, trezorskih dionica Alpha Adriatica i Darka Šorca, a Cuccurin obnaša i funkciju predsjednika Nadzornog odbora Alpha Adriatica.

Cuccurinova nazočnost suđenju nije protekla u najboljem svjetlu jer je u jednom trenutku, kad je očito pokušavao nešto suflirati branitelju optuženog Dragutina Pavletića Zoranu Vukiću, »zaradio« zamalo crveni karton kod sutkinje Damire Delost.

Čim je to primjetila, sutkinja Delost oštro je reagirala, podsjetivši Cuccurina, inače pravnika po struci, kako je osobama u svojstvu javnosti strogo zabranjeno tijekom rasprave konzultirati optužene i njihove branitelje.

– S kojim pravom se usuđujete sudjelovati u raspravi, povisila je ton sutkinja Delost, uz prijetnju Cuccurinu da će ga, ukoliko to još jednom pokuša, izbaciti iz sudnice.

Financijska vještakinja Petra Blašković u uvodu svog svjedočenja, na upit suda, ustvrdila je da ostaje kod svog nalaza i zadnje dopune iz kolovoza 2021. godine, drugim riječima da ništa što je dosad provedeno u dokaznom postupku na sudskim raspravama, nakon što je obavila uvid u obimnu dokumentaciju, ne utječe na nalaz koji je sastavila. Glavnina iskaza financijske vještakinje tijekom jučerašnje rasprave ticala se, logično, i financijski najteže točke optužnice – četiri broda za prijevoz rasutog tereta koji su se od 2010. do 2016. godine u pulskom brodogradilištu izgradili za Uljanik plovidbu koja danas posluje pod nazivom Alpha Adriatic. Tužiteljstvo tvrdi da je tim brodovima, em ugovornom cijenom, em neizvršavanjem financijskih obveza u cijelosti, Uljanik brodogradilištu nanesena šteta od oko 100 milijuna eura.

"Veruda" i "Stoja"

Vezano uz USS 12 i USS 13, odnosno brodove »Veruda« i »Stoja«, kao njihova jedina imovina, sudska vještakinja potvrdila je da su bili opterećeni kreditnim obvezama iz kojih se financirala njihova gradnja. Rezultat poslovanja tih dviju kompanija do trenutka stjecanja dionica od strane Uljanik brodogradilišta u listopadu 2011. odnosno u veljači 2012. godine bio je negativan – u slučaju USS 12 radilo se o iskazanom gubitku od 149.081 američkom dolaru, dok je kod USS 13 na dan stjecanja dionica od strane pulskog brodogradilišta minus iznosio 134.827 dolara, a uglavnom se radilo o raznim operativnim i administrativnim troškovima u sklopu priprema za preuzimanje brodova. Kreditne obveze USS 12 iznosile su nešto malo iznad 17 milijuna dolara, a kod USS 13 21 milijun dolara.

Vezano uz IMG-ovu panel-liniju, koja je također predmet optužnice, vještakinja je navela da je Uljanik tu automatiziranu liniju za zavarivanje tankih limova inicijalno platio 1.886.000 milijuna eura, dok je ista prodana »3. maju« za iznos od 16.974.380 kuna, uvećan za PDV. Prema nalazu vještakinje, riječko je brodogradilište tu liniju platilo 2,76 milijuna kuna više od cijene koju je Uljanik platio njemačkom dobavljaču, a Blašković je konstatirala da tome treba pribrojiti i račun od 908.000 kuna, uvećan za PDV, koje je riječkom brodogradilištu ispostavila Uljanik Proizvodnja opreme iz Vodnjana na konto »izvođenja radova na panel-liniji«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini